Nin

Враћање сезонских радника у легалне токове

- АНДРЕЈ БЕСЛАЋ Савез за храну и пољопривре­ду НАЛЕД-а/ Млекопроду­кт

УСрбији је на сезонским пословима у аграру ангажовано између 65.000 и 76.000 радника. Иако би с послодавци­ма требало да закључе уговор о привремени­м и повременим пословима, то се најчешће не дешава. Према подацима Пореске управе, у 2017. је уговор склопљен са само 3.500 сезонских радника што значи да око 95% ради на црно и не остварују права из радног односа. Када дође до повреде, послодавац и радник ситуацију „решавају“исплатом додатне дневнице или две, како би се избегао излазак инспекције.

Пракси непријављи­вања сезонаца допринела је компликова­на процедура ангажовања и високи удео пореских обавеза у укупним трошковима. Анализа НАЛЕД-а показује да за 20 дана ангажовања једног радника, послодавац мора да потроши пет сати на поступак пријаве и одјаве. Трошкови за порез и доприносе у том периоду крећу се око 10.200 динара.

Неколико година уназад привреда и НАЛЕД кроз Сиву књигу предлажу да се поједноста­вљивањем процедуре и смањењем трошкова креира амбијент који ће мотивисати послодавце да поштују прописе, што су већ покушале и успеле земље у окружењу попут Хрватске и Мађарске. Тако се у оквиру радне групе за израду закона коју су чинили представни­ци ресорних институциј­а, синдиката и НАЛЕД-а дошло на идеју да формални уговор замени пријава преко е-портала.

Електронск­а пријава трајаће мање од 10 минута. Трошкови пореза и доприноса биће фиксни и на месечном нивоу износити око 6.000 динара, за трећину мање него сада. Сезонски радник имаће право на пензијско осигурање и осигурањe у случају повреде и неће бити брисан са евиденције незапослен­их и губити право на социјалну помоћ.

Доношење Закона о поједноста­вљеном радном ангажовању на сезонским пословима, једна је од кључних мера Национално­г програма за сузбијање сиве економије. Пропис је усвојен у парламенту крајем јуна и у току је припрема софтвера чију је израду омогућила Немачка развојна сарадња. Добили смо решење које ће према проценама НАЛЕД-а у наредних пет година вратити у легалне токове око 33.000 радника и буџету донети додатне приходе од 15 милиона евра. Први следећи корак је развој сервисних центара у општинама за подршку пољопривре­дницима у примени нове процедуре, али и спровођење обука у компанијам­а и ресорним институциј­ама. Препорука 4.3:

Увести електронск­и систем пријаве и евиденције сезонских радника Одговорна институциј­а:

Министарст­во за рад, запошљавањ­е, борачка и социјална питања

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia