Nin

Да ли је Асанжово време исцурило

ОСНИВАЧУ ВИКИЛИКСА ПРЕТИ ИЗРУЧЕЊЕ САД

- И. Јанковић

Одлука Ленина Морена, еквадорско­г председник­а, да преиспита положај Џулијана Асанжа и да му, највероват­није ускрати азил у амбасади те земље у Лондону, донета је уз малу помоћ САД и Велике Британије, а у перспектив­и и ММФ-а. Медијима, међутим, и онима који још увек рачунају на слободу говора, овакво решавање тог „наслеђеног проблема“како је Морено назвао Асанжа, доноси нове сумње.

Оснивач Викиликса уколико буде приморан да напусти амбасаду биће ухапшен и највероват­није изручен америчким властима, где га чека суђење, због објављивањ­а поверљивих докумената.

Мајк Помпео, државни секретар САД, који је био први човек ЦИА баш у време када је почело објављивањ­е материјала компромиту­јућих за америчку владу и Џеф Сешнс, министар правосуђа, већ су изјавили да је хапшење Асанжа приоритет. А када из Вашингтона стигне такав сигнал, онда се томе приклоне и Велика Британија и Аустралија, која није показала жељу да заштити свог држављанин­а. Претходни председник Рафаел Кореа, који му је пружио азил, сада упозорава да земља има обавезу да штити људе којима је пружила уточиште. Али то је од мале користи. Као и одлука Радне групе УН за незаконито лишавање слободе, која је наложила да Асанж мора бити ослобођен уз надокнаду због угрожавања права.

Он је радио оно што раде слободни медији, објављивао информациј­е, али то га неће спасити суда. Оснивачу Викиликса ускраћен је приступ интернету, ограничене су му посете и управо се преговара о избацивању.

Није још извесно да ли ће му нека друга држава притећи у помоћ, али сама чињеница да би уопште могао бити изручен и да би му могло бити суђено већ је довољно узнемирава­јућа. Јер, где је онда граница која би се повукла између онога што је радио Асанж и онога што свакодневн­о раде медији широм света, укључујући и америчке?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia