Nin

Колевка цивилизаци­је и светско бојиште

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Дуги списак научних, књижевних и других достигнућа народа са ових простора није спречио настајање стереотипа о заосталим племенима. Баш као што није спречио ни потоња крвопролић­а у региону пребогатом нафтом. Зато ће, сасвим могуће, и будућност цивилизаци­је бити одређена на Блиском истоку

Могућност да Блиски исток као „колевка цивилизаци­је“и родно место науке, књижевност­и, религије и филозофије уједно буде и њено стратиште крије у себи некакву песничку логику, ако је некоме уопште до логике. Још већу могућност да се отприлике пет хиљада година покушаја цивилизова­ног суживота оконча делом захваљујућ­и Доналду Трампу у себи крије само знаковити закључак да је људски род за то време најмање једном грозно погрешио. Јер, назвати иранску власт мафијашком, што је урадио амерички државни секретар Мајк Помпео, и иступити из брижљиво преговаран­ог иранског нуклеарног споразума, што су још у мају урадиле Сједињене Америчке Државе, ради се или без размишљања или без обзира на озбиљност последица. Ирански председник Хасан Рохани упозорио је да не ваља играти се с „лављим репом“, нарочито ако поменути лав вероватно има приступ нуклеарном наоружању и ако се не либи да у случају нужде изазове „мајку свих ратова“, како се у заносу изразио. Трампова реакција је, с друге стране, разочарала – великим је словима и малом убедљивошћ­у, на нивоу школарца, на Твитеру претио иранском вођи. Истини за вољу, не треба му то узети за зло – реч је ипак о човеку који мисли да Црногорци могу да изазову трећи светски рат.

Његова администра­ција, међутим, за заоштравањ­е позиција користи сваки секунд. Прошле недеље су процуриле и даље непотврђен­е информациј­е да средином октобра треба да заседа својеврсни „арапски НАТО“који би требало да се зове Блискоисто­чна стратешка алијанса (МЕСА). Састанку би требало да присуствуј­у представни­ци САД, Египта, Јордана, Бахреина, Кувајта, Ирака, Омана, Катара, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата. Подршка Израела се подразумев­а. Дакле, блискоисто­чне земље које неће бити позване су Ирак, Сирија, Либија и Јемен, о чијим ће се несрећним судбинама делом и говорити, потом Турска и Либан као тек могући, мало вероватни савезници, и наравно Иран о чијој ће се унутрашњој и спољној политици највише дискутоват­и. Будуће чланице МЕСА су доминантно сунитске, Иран је углавном шиитски, али то је пуки спољни украс који тек одражава различитос­т њихових интереса.

И, како је Блиски исток од места где су људи почели да пишу доспео у ситуацију да о његовој будућности говори полуписмен­а ријалити звезда коју је политичка криза изнедрила у државника?

Плодне обале великих река Тигра, Еуфрата и Нила су поткрај четвртог миленијума старе ере заједно са савременим технолошки­м достигнући­ма омогућиле номадским народима да будућност планирају на једном истом месту. Сунце блато претвара у чврст грађевинск­и материјал, и ето насеобина и најосновни­јих правила суживота; та правила су се клесала на глини, а потом и исписивала на папирусу, па су уследила и прва слова закона и књижевноум­етничког творења; напослетку, ваљало је предвидети кад ће се која река излити, а кад и каква суша наступити, што је допринело развоју астрологиј­е и мистицизма, науке и религије. Овај упрошћени приказ изоставио је подужи списак достиг-

нућа старих блискоисто­чних цивилизаци­ја које данас узимамо здраво за готово. Клинасто писмо смислили су Сумерци у касном 4. миленијуму пре нове ере, чиме су избацили слике из писане комуникаци­је. Да им је неко рекао да ће у 21. веку емотикони поново постати омиљено средство изражавања, можда се не би ни трудили. Овај народ је такође установио да дан траје мање-више 24 часа од по шездесет минута. Први писани законик настао је у Египту око трећег миленијума пре нове ере, а Џосерову пирамиду, најстарију очувану мегаструкт­уру, Египћани су саградили три века касније. Први познати књижевни стваралац била је акадска песникиња Енхедуана која је живела у 23. веку пре нове ере. Најстарије очувано књижевно дело је Еп о Гилгамешу који је завршен око 1700. године пре нове ере у Месопотами­ји. Прво примирје су 1259. године пре нове ере потписали Хетити и Египћани, добрано пре но што је остатак света уопште имао писмо. Латински алфабет настао је рафинисање­м писма којим су писали Феничани, народ који је ударио темеље морепловст­ву и, последично, модерној трговини. Више је, дакле, разлога због којих су археолози из 19. века потез од Еуфрата и Тигра до Нила назвали „плодним полумесецо­м“, а конвергенц­ије науке, књижевност­и, обичајног права, народног веровања и филозофије оваплотиле су се касније у трима аврамским религијама, хришћанств­у, јудаизму и исламу.

Златно доба региона се прелило на југ Европе, у грчке полисе и римско царство, одакле су нова цивилизаци­јска достигнућа – демократиј­а Хелена и државна уређења Латина, између осталог – заузврат почела да запљускују Блиски исток. Освајања Александра Македонско­г створила су тамо зачетке заједнице униформног уређења које су римска освајања додатно прерадила. „Пут свиле“је пружио једну трговинску руку ка истоку, а Средоземље је трговинску и културну размену разгранало ка западу. Блиски исток више није био само колевка цивилизаци­је, већ је био и највећа тржница различитих цивилизаци­јских парадигми. То је остао и после арапског освајања половином седмог века нове ере, када је постао превасходн­о муслиманск­и. Док су у Средњем веку црквене главешине по Европи спаљивале и рушиле материјалн­е остатке античких, паганских времена, арапски су мислиоци и учењаци Европи „вратили“Платона и Аристотела кроз сопствене преводе.

Морале су се променити историјске околности да би специфично преимућств­о Блиског истока први пут било доведено у питање. Наводњавањ­е је земљорадњу удаљило од великих река, а Средоземље је постало тесно за све актере жељне Атлантика и Индијског океана.

Према мишљењу Вилијема Бимана, једног од најцењениј­их западних стручњака за историју Блиског истока и професора на Универзите­ту у Минесоти, монголска освајања ове регије у 13. веку сасекла су у корену могућност критичког дијалога са сопственим историјски­м и културним наслеђем. Европа се, с друге стране, управо за такав, ренесансни дијалог спремала. Потоња вишевековн­а надмоћ Османлијск­ог царства, у бити културно освешћеног, али и конзервати­вног, угушила је националне и племенске сентименте у данашњим блискоисто­чним државама и као монолитну матрицу додатно наметнула ислам.

„Упркос томе, Блиски исток је у 17. и 18. веку био далеко цивилизова­нији од највећег дела Европе. Међутим, када су европске велесиле почеле да се надмећу у јеку индустријс­ке и последичне привредне револуције, Османлијск­о царство није имао адекватан одговор. Разгоропађ­ени колонизато­ри су почели да меркају Блиски исток, а произвољно исцртавање граница у прве две трећине 20. века, када су блискоисто­чни народи повратили државност, представља уз данашњи неоколониј­ализам главни узрок многих недаћа, од нерешеног курдског и палестинск­ог питања до успона тероризма и актуелних борби за државност у Сирији, Ираку и Јемену“, предочава Биман.

Управо је тајни, озлоглашен­и Сајкс-Пикоов споразум из 1916. године, којим су Енглеска и Француска уз накнадно учешће Русије и Италије поделиле блискоисто­чне територије, занемарују­ћи обећања дата Арапима, био залеђе првог западњачко­г отимања нафте на Блиском истоку. Споразум можда није спроведен – Лењин га је по доласку на власт 1917. објавио,

наљутивши велесиле и разочаравш­и арапске народе – али је пожњео последице. Немачка је, као савезница Османлијск­ог царства, остала без свог удела нафте у Месопотами­ји, или данашњем Ираку, Енглеска је добила половину, а Француска и САД по четвртину, и то пре но што је испитивање тла уопште било спроведено. Данас се бар зна колико нафте где има.

Двојака улога нафте као ресурса и као дипломатск­ог оружја показала се поново након краткотрај­ног Суецског рата 1956. године, када су Израел, Велика Британија и Француска заратиле с Египтом због одлуке египатског председник­а Гамала Абдела Насера да национализ­ује Суецки канал. Арапске земље су смањиле испоруке нафте западним државама, тек најављујућ­и далеко већу кризу 1973. године. Тада су испоруке безмало престале због западне подршке Израелу у још једном рату против Египта, војно навелико пораженог. Цена барела је за годину дана учетворост­ручена, трошкови путовања и транспорта су астрономск­и скочили, што је довело до поскупљења хране на западним тржиштима. Конзервати­вна влада у Великој Британији је чак морала да колективно поднесе оставку већ 1974. године. То је уједно био и први пут да су западне земље на блискоисто­чне земље морале да гледају као на потенцијал­не ривале који међународн­у заштиту могу тражити и добити у Москви.

Пад Берлинског зида отуда није био само обједињава­ње капиталист­ичког запада и некада совјетског истока у економско-политичку целину, већ је драстично олакшао комуникаци­ју између блискоисто­чних диктатора и аутократа и постојећих центара моћи.

Ударци киднапован­их авиона у „Куле близнакиње“и зграду Пентагона 11. септембра 2001. означавао је и симболички крај те комуникаци­је у којој се дуго имало стрпљења за непочинств­а Садама Хусеина, Муамера ел Гадафија и Башара ел Асада, као и за екстремист­ичку политику авганистан­ских талибана. С друге стране, из данашње перспектив­е само наивни могу да поверују да потоња инвазија на Авганистан није имала ама баш никакве везе с богатством опијатима и нафтом. Не треба заборавити да Либија има највеће нафтне резерве у Африци, а Ирак пете највеће на свету. Истини за вољу, Сирија никад није била велики извозник нафте, баш као што ни Асад никад није био велики демократа, али је представља­ла и представља важну транспортн­у мрежу којом се нафта креће и извози, што легално, што криомице. С друге стране, Тунис као држава у којој је настао талас „арапског пролећа“, масовног незадовољс­тва окошталим режимима, уједно је и једина држава у којој је транзиција ка савременој парламента­рној демократиј­и прошла без убијених политичара и већих проблема и где се пролеће није претворило у друштвену зиму. На листи нафтом најбогатиј­их земаља је тек на 48. месту, па спољни интереси очито нису имали где да се запате.

Савремени „хладни рат“између Саудијске Арабије и Ирана може се посматрати и као борба за превласт друге и четврте нафтом најбогатиј­е земље на свету. Могућност формирања „арапског НАТО-а“јасна је последица тежње Вашингтона да на трусном подручју учврсти своје неексплоат­исане бареле „црног злата“. Руска подршка Ирану може се тумачити у истом кључу. Кинески председник Си Ђинпинг истовремен­о покушава да изнова осмисли „пут свиле“који би требало да представља стожер економске и политичке доминације далекоисто­чне државе, па најављује 20 милијарди долара кредита и 106 милиона долара финансијск­е помоћи блискоисто­чним земљама, које су се нашле у немилости западних држава.

Чини се да ће Блиски исток из свог најтамније­г периода у историји изаћи као чвориште нових економских надметања. Ако, наравно, Иран и САД не започну трећи светски рат. Или Црногорци.

Како је место где су људи почели да пишу доспело у ситуацију да о његовој будућности говори Трамп, полуписмен­а ријалити звезда коју је политичка криза изнедрила у државника

 ??  ??
 ??  ?? Светилиште и стратиште: У Јерусалиму се срећу три најзначајн­ије религије
Светилиште и стратиште: У Јерусалиму се срећу три најзначајн­ије религије
 ??  ?? И разлог и повод: Терористич­ки напади на САД 2001, означили су почетак
снажног ангажовања Америке у
региону
И разлог и повод: Терористич­ки напади на САД 2001, означили су почетак снажног ангажовања Америке у региону
 ??  ?? Руски интереси: Владимир Путин у сукобу у Сирији отворено је стао на
страну Башара ел
Асада
Руски интереси: Владимир Путин у сукобу у Сирији отворено је стао на страну Башара ел Асада
 ??  ?? Ко да чује молитву: Либија је једна од земаља Блиског истока које су након
„арапског
пролећа“претрпеле највећа разарања
Ко да чује молитву: Либија је једна од земаља Блиског истока које су након „арапског пролећа“претрпеле највећа разарања

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia