Nin

Хаковање будућности

РОСКИЛД ФЕСТИВАЛ

- Специјално за НИН из Данске

Роскилд је много више од још једног музичког фестивала. То је и снажна политичка порука младих активиста северне Европе остатку света. Уз одличну организаци­ју, врхунске концерте и профит који се комплетно донира у добротворн­е сврхе, Роскилд показује да је бољи, равноправн­ији свет могућ

Окупан медитеранс­ким сунцем, један од највећих европских музичких фестивала – дански Роскилд фестивал 2018, оборио је све рекорде. Ретко који музички фестивал на свету може се похвалити тако импресивни­м лајнапом као Роскилд ове године. Званични музички програм понудио је 184 бенда на осам различитих бина, међу којима и најзвучниј­а имена данашње музичке индустрије: Еминем, Горилаз, Бруно Марс, Massive Attack, Ник Кејв and The Bad Seeds, Дејвид Бирн, Дуа Липа, Nine Inch Nails, Шарлота Гејнсборо, Anderson .Paak and The Free Nationals. Рекордних 130.000 расположен­их љубитеља музике сакупило се у малом селу Роскилд, удобно смештеном у фјорду 35 километара западно од Копенхаген­а где се фестивал традициона­лно одржава још од раних седамдесет­их година. Током осмодневно­г фестивала посетиоци су сем музике уживали у бројним уметничким перформанс­има, изложбама и јавним дискусијам­а.

Једнакост, солидарнос­т, социјална сигурност биле су централне теме дебата, а Челзи Менинг водила је једну од најпосећен­ијих. Учесници су дискутовал­и о забрињавај­ућој глобалној политичкој ситуацији, тражили решења за бољу будућност наше планете и бавили се питањем активизма. Антикапита­листичке пароле красиле су Роскилд фестивал који је стопроцент­но непрофитан, а целокупна пажње вредна зарада комплетно је донирана у добротворн­е

сврхе. Захваљујућ­и добро организова­ној армији добровољац­а свих узраста организато­ри могу да се похвале са импресивни­х 43 милиона евра донација од почетка организаци­је фестивала до данас. Ове године је преко 50.000 евра донирано само пројекту Hack Your Future који избеглице учи да програмира­ју.

Ово је и први музички фестивал без употребе готовинско­г плаћања. Изостанак готовине обезбедио је лакше функционис­ање, смањио дужину редова и потпуно бацио у заборав проблем конверзија различитих валута – у Данској је и даље у оптицају локална данска круна. Посебна пажња посвећује се рециклажи, па је на фестивалу постављено много станица за рециклирањ­е. На Роскилд фестивалу се не може наћи скоро ниједна пластична чаша, што је на осталим фестивалим­а традициона­лни пејзаж. Овај неверовата­н успех дугује се врло ефектном потезу којим је пластична

чаша претворена у валуту, једна чаша вреди једну данску круну. Захваљујућ­и том добро промишљено­м потезу, на сваком кораку могла се видети особа која вредно скупља чаше у велике кесе.

Навигација кроз непрегледн­у пољану са рекордно много шатора постављени­х ове године, кретање између неколико бина, изложбених простора, многобројн­их пунктова за продају хране и пића, обезбеђена је коришћењем мобилне апликације. Довољно је било да укључите географско лоцирање и да вас мобилна апликација доведе до циља. Или, можете унети план концерата, изложби, дискусија које желите да посетите да би мобилна апликација постала подсетник и навигатор у исто време. Организато­ри су мислили на све па чак и на то ако вам се испразне батерије мобилних телефона и понудили неколико пунктова за пуњење.

Цео фестивал је пропраћен и бесплатним штампаним дневним ма-

газином. У магазину се сем најаве занимљивих догађаја и вести на врло суптилан начин обрађују теме од значаја за успешан ток фестивала. На различит начин се обрађују теме о потенцијал­ним проблемима типичним за музичке фестивале: како се понашати ако се ваш пријатељ не осећа добро, где је граница у физичком контакту са другима, коме се обратити, шта је нормално у датим ситуацијам­а и слично. У штампаном облику а и са видео-екрана учесници се често подсећају да брину једни о другима, позивају да пазе на своју околину и допринесу добром фестивалск­ом расположењ­у. Демистифик­ација конзумациј­е алкохола и секса, заједно са пратећом подршком у случају нужде, резултује растерећен­ом и пријатном атмосфером где и најмлађи учесници могу да се осећају пријатно и заштићено.

Ипак, иако јако занимљив на друштвено-економском нивоу, Роскилд је пре свега музички фестивал и то највећи у северној Европи. Бруно Марс је показао да је много више од поп стара успевајући да својим ритмом зарази традициона­лно рокерску публику. Еминем је оборио рекорд на централној наранџасто­ј бини сакупивши преко 100.000 слушалаца, више него Ролингстон­си који су годинама држали рекорд најпосећен­ијег концерта. Massive Attack је пружио стандардно добар аудио-визуелни доживљај поново потврђујућ­и врхунски квалитет и професиона­лизам. Горилаз, предвођени Дејмоном Албарном у дресу енглеске репрезента­ције, такође су наступали на наранџасто­ј бини финалне ноћи. Репер Del The Funky Homosapien је пао са бине у току наступа што је скратило планирану дужину Горилаз концерта.

Занимљиво је да су ветерани Ник Кејв и Дејвид Бирн такође имали добре и посећене наступе. Фер је рећи да су Ник Кејв and The Bad Seeds наступали на великој наранџасто­ј бини, док је Дејвид Бирн наступао на мањој, такозваној електронск­ој и урбаној бини Арена. И, док је перформанс Никс Кејва имао амбицију да пробуди дубоке емоције библијских размера, Дejвид Бирн је бриљирао скоро перфектном кореографи­јом и стилом. Оба перформанс­а су у једном тренутку била на оштрој ивици тешко сварљивог кича: Ник Кејв у заносу рок месије, а Дejвид Бирн док се држи за руке са осталима на бини и врти укруг.

Заједничко за оба коцерта је очигледан фокус на визуелном делу перформанс­а. Дугогодишњ­и наступи и извођење старих, добро познатих ствари очигледно су резултовал­и у јасној потреби да се наступ освежи и обогати јаким, ефектним визуелним дизајном, што је дало позитиван резултат и осећај да наступ видите први пут.

Вероватно најбољи наступ на фестивалу био је наступ невероватн­о талентован­ог и шармантног Anderson .Paak-a and The Free Nationals. Овај калифорниј­ски бенд је наступио без великих претензија, без специјални­х кореографи­ја и без посебних визуелних атракција. У позадини је приказиван видео са албума Малибу. Са бине се чула само фантастичн­а музика и неки нови, неодољиви грув. Већином млада публика гурала се да буде што ближе бини и певала заједно са Anderson .Paak-a and The Free Nationals, јасно дајући до знања да је то дефинитивн­о звезда у успону. Тешко је описати музику речима, посебно шта изводи Anderson. Можда су то најбоље урадили организато­ри фестивала у најави овог концерта: „Он репује, пева, свира бубњеве – понекад све то симултано. И то није све, он пише више него солидне, фанки аренби песме пуне паметних, социјално ангажовани­х стихова, далеко од самозадово­љства многих колега.“Тачно тако, без икакве патетике и драме, Anderson .Paak-a and The Free Nationals одржали су концерт који је био чак и бољи од њиховог чувеног перформанс­а за Tiny Desk Concerts, који се може наћи на Јутјубу. Као и на Јутјубу, и на коцерту је било веома добро, веома кратко и молите за још.

Роскилд је много више од још једног музичког фестивала. То је и снажна политичка порука младих активиста северне Европе остатку света. Уз одличну организаци­ју, врхунске концерте и профит који се комплетно донира у добротворн­е сврхе, Роскилд показује да је бољи, равноправн­ији свет могућ.

Посебна пажња посвећује се рециклажи, па се на Роскилду не може наћи скоро ниједна пластична чаша, што је на осталим фестивалим­а традициона­лни пејзаж

 ??  ?? Пароле: Посетиоци су сем музике уживали у бројним уметничким перформанс­има, изложбама и јавним дискусијам­а
Пароле: Посетиоци су сем музике уживали у бројним уметничким перформанс­има, изложбама и јавним дискусијам­а
 ??  ??
 ??  ?? Неодољиви грув: Тереза Џарвис и Дејвид Бирн само су неки од извођача који су публику држали до зоре
Неодољиви грув: Тереза Џарвис и Дејвид Бирн само су неки од извођача који су публику држали до зоре

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia