Nin

Од Кингслија, с љубављу

ТЕЛЕВИЗИЈА

- Мића Вујичић

Зар „модерне“справи‑ це Џејмса Бонда данас по‑ мало не личе на изуме Ра‑ ше Проналазач­а у емисији Фазони и форе? Дванаест викенда на Радио‑телеви‑ зије Србије резервисан­о је за двадесет шест филмова о Агенту 007 британске тајне службе, којима је, без обзира на бројне репризе, тешко одолети.

Циклус нас је подсетио на забаван и провока‑ тиван есеј под насловом Досије о Џејмсу Бонду енглеског књижевника Кингслија Ејмиса (1922– 1995), први пут објављен 1965. године, код нас преведен и штампан 2003. у часопису Реч, доступан на сајту издавачке куће Фабрика књига.

„Ниједна жена га није узела под своје“, „Дивне чврсте груди“– два су међунаслов­а одломка у коме писац темељно улази у прозни опус Јана Флеминга, бавећи се одно‑ сом главног јунака према дамама. „Држати Бонда и жене на одстојању тежак је задатак у сваком погле‑ ду“, каже, „и ја сам их до сада искључио из раз‑ матрања да бих дао пот‑ пунији и засебан приказ његовог сексуалног живо‑ та.“Прва ствар коју треба схватити? Бонд привлачи жене.

Сазнајемо да од укуп‑ но тринаест књига њему само двапут не пође за ру‑ ком да заведе девојку која му се допада. Анализира‑ јући романе Живи и пусте друге да умру, Голдфингер или Из Русије, с љубављу, закључује како није тач‑ но да агентове сексуалне авантуре не знају за гра‑ нице. „Бонд осваја (скоро) тачно по једну девојку приликом сваког путова‑ ња у иностранст­во, и он тај просек не квари сем у једном изузетном случају, када осваја једну девој‑ ку више од уобичајено­г просека.“Следи закључак: „Ово сигурно није више од онога чему би се могао надати било који нежења пристојног изгледа и имо‑ винског стања када иде на одмор или на службени пут.“

Наравно, морамо има‑ ти на уму да Кингсли Еј‑ мис оваквим тоном пише пре пола века и да је и та‑ да свестан могућих крити‑ ка. Поглавље о Бондовом односу према женама, на известан начин, предста‑ вља одбрану Бонда. Оп‑ тужбе су да је безосећаја­н, окрутан; хладног израза лица и прилично сурових уста, налик чудовишту што вреба жртву.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia