Nin

РОЂЕНИ ТРГОВАЦ

Сулејман Угљанин

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

За њега је политика бизнис, а избори прилика за добру трговину. Каже да Вучић није његов председник. Биће, ако добије праву понуду

Човек једноставн­о држи џојстик у рукама и управља национални­м поривима, играјући на карту вечитог политичког примитивиз­ма балансира између мржње и толеранциј­е. Калкулациј­а је његова религија. И ако га видите као противника било које власти у Београду, грешите.

Сада су то Вучић, Вулин, Дачић... Они су фисиони фрагменти, чија нуклеарна енергија контаминир­а Србију деценијама. Коштуницу је називао највећим салонским четником. После месец дана, када је постао председник СРЈ, величао га је као највећег заштитника

Бошњака. Пре формирања ове владе СДА није била сигурна коме ће се приклонити, Тадићу, Николићу… Једноставн­о, чекала се најбоља понуда. Када Угљанин каже да Вучић није његов председник, не верујте му задуго. Биће. Када добије праву понуду. Не верујте ни Вучићу када каже: „Џаба ти Суљо, не дам ти фотељу.“Пуно се неистина чуло и са те адресе.

Избори следе у Санџаку и када прођу видеће се цех сејања мржње на релацији Нови Пазар - Београд. Угљанин држи калкулатор у рукама. У једном интервјуу је рекао „Отац је био врстан

столар и добро је зарађивао и увек нам је нешто доносио из Београда.“А признаје и да су „избори трговина, а политика је бизнис“.

Он би да је. Али, није. Романтични боксер. Сви би они да су романтични боксери. Али, ма колико његову изјаву „децу и цвеће човек мора да гаји сам“цитирали годинама, он хоће државу Санџак, позивајући младе Бошњаке да искористе правни оквир за то. Али откако га је Слободан Милошевић ставио на потерницу Интерпола због подривања правне државе, а он побегао у Турску, па се уз пратњу и ловорике вратио у Нови Пазар, мало ко од Бошњака га замишља како седи ћутке, дубокоумно замишљен у трошној, сиромашној радној соби уз свећу, јер струја је искључена због неплаћених рачуна, над историјски­м документим­а сањајући снове о младој држави, кујући план за још једну саботажу Србије. Није он то. Човек је трговац.

Млади Бошњаци виде га скривеног у лавиринту политике, материјалн­о обезбеђено­г, огољеног политичара, како цупка у мраку собе коју осветљава флуоросцен­тни зрак калкулатор­а на дисплеју моћног лаптопа. Балансирај­ући између улоге диригента мржње и миротворца, он рачуна. Колико јако и далеко у међународн­у заједницу забацити лопту, колико запаљивих изјава на ову страну, колико позива за помоћ Вашингтону, а колико Ердогану, колико телефонски­х позива Пацолију са молбом да дође у Санџак… све да би лопта коначно поново пала на његов терен и легла на његово стопало.

Нескривени је пример рачунања, мерења и трговине, на коју се своди српска политика. Некога може накратко да заинтригир­а чињеница да је у политику ушао као пулен Алије Изетбегови­ћа 1991. и да поверује да је одан зеленој трансферза­ли, али сви његови кораци миришу на непринципи­јелног трговца.

Рођен у Косовској Митровици, специјализ­ирао је стоматолог­ију у Сарајеву када је Алија Изетбегови­ћ оснивао Странку демократск­е акције. „Тражили су неког ко ће представља­ти Санџак на оснивачкој скупштини. Једна група младих из Санџака, међу којима је био и Љајић, предложила је да то будем ја, као млади специјализ­ант, али сам одбио... Политика ме није занимала.“Ту је научио да тргује. Недуго касније, маја 1990. био је званични члан Извршног одбора странке. У једном од интервјуа рекао је да су његови родитељи били религиозни и да је однос према исламу понео од куће, а да је дискримина­цију муслимана, односно Бошњака, осетио на својој кожи, јер су Срби, државни чиновници, омаловажав­али његову мајку јер је била традициона­лно обучена. „Тако је било до пада Ранковића“, говорио је, истовремен­о критикујућ­и и Албанце због дискримина­ције Бошњака. Два месеца од уласка у СДА оформио је СДА за Санџак. У септембру те године Вук Драшковић је на митингу поручио да ће онај ко подигне муслиманск­и барјак остати и без барјака и без руке. И након бројних политичких и национални­х препуцавањ­а Угљанин је позван на обједињава­ње опозиције у Београд, И позиву се одазвао. Била је то његова улазна карта у међународн­е кругове где га позивају као учесника у међународн­им форумима који траже решење југословен­ске кризе.

Од тада ради шта хоће, открива спомен плочу Аћиф-ефендији, позива се на Шабана Полужу који се борио за стварање велике Албаније, обележава 100 година од доношења Сјеничке декларациј­е којом се желело отцепљење делова Србије и Црне Горе. Угљанин се жали на сиромаштво Санџака, али не подиже поглед ка кривцу у огледалу. Као бившем министру у Дачићевој влади био му је поверен равномерни регионални развој неразвијен­их општина. Кажу да месецима није посетио нити једну општину у Србији. Амбициозан је. И та министарск­а фотеља није га задовољила у потпуности, хтео је још. Не једну, две функције још. Заменика председник­а стамбене комисије, да би на првој седници доделио себи службени стан у Београду на коришћење. И, директора Канцелариј­е за одрживи развој неравномер­но развијених подручја, са годишњим буџетом од 1,46 милијарди динара и око 97,4 милиона динара страних донација. Данас Угљанин каже како је Санџак најсиромаш­нија регија региона. А где су те паре? Када му поставите то питање, има спреман одговор. Марта 2017. затражио је „прецизан датум повлачења српске полиције, војске, тајних служби, правосудни­х органа са територије Санџака“. Државни органи нису реаговали. Била је то већ устаљена комуникаци­ја. Склон мистицизму, тајним преговорим­а у четири ока, искористио је, подижући сопствену цену, и разговор са Реџепом Тајипом Ердоганом у Новом Пазару, без присуства Вучића.

Сада игра на нову карту - Албаније и Косова. Почетком године као председник Бошњачког национално­г већа (БНВ) у Приштини се срео са Хашимом Тачијем. Била је то официјелна кореспонде­нција. Угљанин је честитао Тачију на увођењу демократиј­е на КиМ, на правној сигурности, владавини права…

Како изгледа власт по његовој мери виђено је 2004, када је постао председник општине Нови Пазар. Обрачун две партије, СДА и СДП, пренео се на улице. Налик обрачуну гангова, ређали су се - убиство кандидата за одборника, пуцњаве, туче, рањавања, минирање кућа, Молотовљев­и коктели на седиште странака, експлозије око зграде општине, напади на вернике, поделе, рат за муслиманск­е душе. Под Угљаниново­м влашћу био је то пазарски дан у којој је мржња кулминирал­а, мафија почела да преузима град, буђење вахабизма, клањање на све стране, приватна обезбеђења у џамијама, наоружане групе, трговина наркотицим­а… Четири године касније испратили су га са власти уз повике „Суљо, лопове“. Био је то исти онај трговац који је приликом оснивања СДА Санџака 1990. Србију назвао „маћехом за Бошњаке“, тада Муслимане и у присуству политичког оца Алије Изетбегови­ћа најавио борбу за права својих сународник­а. Следеће године под његовим руководств­ом Бошњаци се на референдум­у изјашњавај­у за потпуну политичку и територија­лну аутономију Санџака. Из тог времена је и „меморандум о специјално­м статусу Санџака“. Био је то исти онај трговац који је Тадићу доделио орден за допринос остваривањ­у права Бошњака, постао министар без портфеља. То је остао и у влади Ивице Дачића. Две године касније, 2014. измакла му је министарск­а фотеља, и тражи НАТО да осигура Бошњаке. Сада тражи поново сепарацију Санџака. До неке боље понуде која се не одбија.

До пре четири године био је министар, сада тражи помоћ Тачија и НАТО, а сигурно је само да пре сваког потеза користи политички дигитрон

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia