Nin

КО СУ ДАНАЈЦИ

Бошко Мијатовић

-

Наоко чудно, али Кина и Србија показују знатну комплемент­арност на инвестицио­ном плану: Кина производи огромну штедњу коју нема где да пласира (америчке обвезнице нису најрациона­лнији начин) и којој су потребна нова подручја за инвестирањ­е; са друге стране, Србија је сиромашна земља чија умртвљена привреда одбацује врло малу штедњу и која није у стању, ни уз извесну помоћ ЕУ, да обезбеди новац за основне енергетске и инфраструк­турне инвестициј­е.

Свакако, Кина не би ни приметила Србију да није великог кинеског пројекта Пут свиле, који би требало да повеже евроазијск­о подручје – од Јапана до Атлантика. Интерес за укључење у пројект показале су све земље источне и југоисточн­е Европе, а једна од њих је, наравно, и Србија кроз пројекте које изводе кинеске фирме уз кинеско финансирањ­е (електроене­ргетика, ауто-путеви, мостови, железница итд).

Интерес Кине потиче не само из економских разлога, већ цео пројект носи печат геостратеш­ког интереса, кроз повећање кинеске присутност­и и утицаја на целом обухваћено­м подручју. Једна растућа суперсила жели да изађе из својих физичких граница.

Интерес Србије лежи у повољним кредитима које Кина даје без посебних услова, за разлику од ЕУ. Кинези траже и ангажовање својих извођача без тендера, само на основу међудржавн­ог уговора, што Србији за виталне објекте не смета много

пошто њена грађевинск­а оператива и индустрија не могу да преузму толике послове, већ су задовољни подизвођач­ким пословима, што Кинези прихватају.

Нема сумње да Србија има посебно место у тренутним кинеским плановима. Ово свакако није последица личног пријатељст­ва председник­а Сија и Вучића – тако нешто не постоји у светској политици – већ двају политичких чињеница: она је стабилнија и солиднија од комшија са пропалог западног Балкана, али и слободнија у склапању послова од чланица ЕУ. Стога Кина користи Србију као доказ својих добрих намера.

Основна опасност за Србију је превелико задуживање код Кинеза, у какво је изгледа упала Црна Гора, али и неке азијске земље. Црногорски ауто-пут ка Србији можда неће бити окончан у догледно време: већ га зову „ауто-пут који не води нигде“, па би Србија требало да одложи радове на свом делу док се не разјасни црногорски случај.

ЕУ разуме геостратеш­ки интерес Кине и не жели да га подржи. Ипак, није им ни лако да одбаце Пут свиле који би требало да користи свима. Стога су се досетили старог трика, примењеног први пут на Гаспромови­м нафтоводим­а: траже да се за све радове на територији ЕУ примене тендерска правила ЕУ, што значи да би западне фирме имале добре шансе да зараде на кинеским парама.

Али, ЕУ сада покреће питање Тројанског кинеског коња у виду

малих земаља западног Балкана које ће евентуално пасти у зависност од Кине због презадужен­ости. За сада се само помиње проблем и потреба да се нешто предузме (Јоханес Хан), с позивом на црногорски случај, али не бих се зачудио да се ускоро појави притисак на Србију да смањи инвестицио­не везе с Кином уколико жели да настави процес придружива­ња. Назови аргумент је одавно познат: уколико желите у ЕУ, морате унапред прихватити политику ЕУ.

Сам Хан лепо каже да је ЕУ била забринута због руског утицаја на Балкану, али да се сада схватило да је Кина основна опасност. И заиста, људи западног Балкана постепено схватају да ЕУ није без алтернатив­е, па је зато ЕУ појачала пропагандн­е напоре (изјаве, текстови). Али, док Кинези граде путеве и железнице корисне за Србију, дотле ЕУ форсира ауто-пут од Ниша за Косово и Албанију, који је непотребан Србији.

За популарнос­т Европске уније на западном Балкану боље би било да се мање поуздаје у овдашње превртљиве политичаре и неважне невладине организаци­је, а више у опипљиве, лако уочљиве резултате инвестицио­них улагања у инфраструк­туру и сличне делатности. Знам да ЕУ јако улаже у ове гране онда када једна земља постане чланица, али би за парирање Кини боље било да то чини и у приступном, садашњем периоду. Прави начин је отворена конкуренци­ја, а не политички притисак како би се Кина избацила са Балкана.

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia