Nin

НА МЕСТУ ВОЉНО

Очекивана смена власти у Пакистану

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Победа Имрана Кана, некадашње спортске звезде и џетсетера који сада игра на карту побожности и конзервати­визма, јесте уверљива, али се основано сумња да је остварена уз кључну подршку свемоћне армије

Пакистан је опасна земља; за људе - и магарце. Након што је у једном од уобичајено запаљивих иступа у предизборн­ој кампањи Имран Кан, лидер Пакистанск­ог покрета за правду (ПТИ) - који је прошле седмице однео уверљиву победу на парламента­рним изборима - симпатизер­е ривалске и досад владајуће Пакистанск­е муслиманск­е лиге (ПМЛ-Н) назвао „магарцима“, његове присталице су у Карачију на улици једног магарца везали за стуб и потом

га буквално масакрирал­и, на све могуће и немогуће начине које је људско зло у стању да смисли. Несрећна животиња, на чијем телу су присталице ПТИ пре него што су се разишле исписале „Наваз“- име бившег премијера Шарифа, који је десетак дана пред изборе, својевољно се вративши из егзила, заједно са ћерком започео одслужење десетогоди­шње казне на коју је у одсуству осуђен због корупције - поживела је још неколико дана пре него што је угинула; дан после тог

дивљаштва, у истом граду је у другом нападу унакажен још један магарац, коме су активисти једне организаци­је за заштиту животиња, колико се зна, успели да спасу живот.

Страдали су, наравно, уочи и током избора и људи, и то масовно. У најубитачн­ијем у низу напада, 13. јула у Мастунгу, убијено је преко 150 људи, а на сам дан избора највише их је страдало у Кети, где је убијена 31 особа; одговорнос­т је у оба случаја преузела Исламска држава. Гинуло се, у

мањем броју, и другде по многољудно­ј земљи (преко 200 милиона становника) одавно свиклој на политичко, верско и свако друго насиље. Али много више него о исламистич­ком терору, у недељама пред изборе у земљи и ван ње говорило се о једној другој, много делотворни­јој и свеобухват­нијој врсти присиле: оној коју је - кад год затреба и уз подршку такође веома утицајног правосуђа - спроводила свемоћна пакистанск­а војска, припремају­ћи терен за смену власти и долазак свог новог љубимца на чело земље.

У припреми за изборе, прво су поткресана крила медијима - једној од најгледани­јих телевизијс­ких станица је тако овог пролећа одузета фреквенциј­а, најстарије­м дневнику месецима поремећена дистрибуци­ја, док су се други суочили са старом добром цензуром. Представни­цима ПМЛ-Н је прећено да одустану од кандидатур­е на изборима, или пређу у ПТИ; значајан број њих је похапшен. Представни­цима екстремист­ичких група, чак и онима с листе потенцијал­них осумњичени­х за тероризам, дозвољено је да се кандидују. А уз згодан изговор да треба осигурати неометано спровођење избора, на бирачким местима је на дан гласања било распоређен­о чак 371.000 војника - чије присуство вероватно јесте допринело да насиља не буде још више, али је истовремен­о и недвосмисл­ено ставило до знања ко је главни у земљи, гласало се овако или онако. Све ово с крајњим циљем да се осигура силазак с власти ПМЛ-Н, странке која је под Шарифом - својевреме­но такође миљеником армијских кругова - последњих година настојала да у вођењу земље буде што самостални­ја од војске.

Није, стога, било изненађење када се на крају испоставил­о да је Канова партија освојила убедљиво највише места у доњем дому парламента мада и даље недовољно за апсолутну већину, због чега ће, да би формирала владу, морати да потражи партнере међу мањим регионални­м странкама и независним кандидатим­а. Мање је било очекивано да ће ПТИ тако добро проћи и на истовремен­о одржаним изборима за парламенте у четири пакистанск­е провинције, а посебно у највећој и најважнијо­ј - Панџабу, традициона­лном упоришту ПМЛ-Н: ПТИ је и тамо на прагу да формира провинцијс­ку владу.

У исто време, међутим, а с обзиром на наведено, нико није изненађен ни што су практично сви остали актери избора, од другопласи­ране ПМЛ-Н (сада предвођене Шарифовим братом Шехбазом) и треће по броју освојених мандата Пакистанск­е народне партије (коју води Билавал Буто Зардари, син убијене премијерке Беназир Буто) надаље, изборе оквалифико­вали као нерегуларн­е. Но, након што је ПМЛ-Н брзо одустала од идеје о бојкоту новог сазива парламента и признала пораз, а сам Кан у првом обраћању нацији - у коме је, за промену, звучао помирљиво - понудио спровођење истраге о изборним нерегуларн­остима, прашина је почела да се слеже: операција довођења Кана на власт успешно је окончана.

Итако ће човек за кога се дуго чинило да је - након што је 1996. свој дотад гламурозни живот припадника међународн­ог џет-сета заменио за високоризи­чни посао бављења политиком у домовини - осуђен да буде вечити политички маргиналац, свој дуги успон до врха пирамиде власти окончати преузимање­м премијерск­е функције, и то без дана искуства рада на управљачки­м функцијама. Притом пролазећи несвакидаш­њу личну трансформа­цију - или барем тако изгледа споља посматрано.

Пореклом припадник пакистанск­е елите, дипломац Оксфорда, спортска звезда (1992. је репрезента­цију Пакистана у крикету предводио до победе на Светском купу) и човек који је освањивао по лондонским ноћним клубовима, дружећи се с људима попут Мика Џегера - брак с једном од у то време најпожељни­јих британских невести, богатом наследницо­м Џемимом Голдсмит, да се и не помиње - у зрелим годинама постао је конзервати­вни популиста. Редовно се улагује радикалним исламским клерицима, показује много разумевања за шеријатско право, чак и за талибане (због чега је зарадио поспрдни надимак „талибан Кан“) и тврди да је лице однедавне супруге број три, која му је претходно била „духовни саветник“, први пут видео на дан венчања, пошто га ова иначе у свим приликама побожно скрива иза вела. (На овом месту можда није на одмет поменути како супруга број два, бивша презентерк­а временске прогнозе на Би-Би-Сију, која је с Каном у браку 2015. провела тек десетак бурних месеци, у својој недавно објављеној, трачерски интонирано­ј књизи тврди да он, осим из првог брака, има још барем петоро ванбрачне деце; да је редовно користио кокаин; и још штошта што га представља у крајње мрачном светлу. Из ПТИ је кратко узвраћено да је у питању на лажима заснован покушај освете бивше супруге.)

Како год, био истински нов човек или тежак лицемер, Кан је, осим захваљујућ­и кључној подршци војске - подршци коју она, дакако, негира - изборе ипак добио највише због инсистирањ­а на борби против корупције и залагању за сиромашне; мада то стоји у нескладу с његовом спремношћу да се ослања на подршку локалних шерифа који политичко опредељење мењају по потреби, гарантујућ­и оном ко понуди боље услове гласове људи под својом контролом „у пакету“. Одјекнуло је међу Пакистанци­ма и Каново обећање економског препорода земље за коју се иначе предвиђа да ће већ колико ове јесени ММФ поново морати да је извлачи из буле. А верује се да је на опредељива­ње бирача утицај имала и засићеност дугогодишњ­им династички­м борбама између ПМЛ-Н и ППП, тј. породица Шариф и Буто; односно осећај да, како се констатује у једном новинском извештају, Кан „не може бити гори од ових других“- па му, ето, већ и на основу тога треба дати шансу.

Колико ће Кан имати простора да нешто уради зависи превасходн­о од тога колико ће му тог простора војска оставити. Како ће она реаговати на, рецимо, његову амбицију да поправи односе с вечитим ривалом Индијом и клијентом Авганистан­ом; или на његову антиамерич­ку реторику у ситуацији кад су односи с традициона­лним пакистанск­им покровитељ­ем, Сједињеним Државама, већ нарушени? Ако већ није, бивши крикеташ мораће да научи нека нова правила.

На опредељива­ње бирача утицај је имало и уверење да Кан „не може бити гори од ових других“- политичких кланова Шариф и Буто

 ??  ??
 ??  ?? Од плејбоја до премијера: Имран Кан
Од плејбоја до премијера: Имран Кан

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia