Nin

ИЗДРЖАО ЈЕ БЕОГРАД ХУНЕ ИЗДРЖАЋЕ И НАПРЕДЊАКЕ

Драган Великић

-

Како се постаје правим Београђани­ном или Београђанк­ом, не може се подвести под некакву дефиницију, али је непрестано доживљавањ­е Београда као сопственог живота, својствено његовим правим житељима, бележи Мирјана Поповић Радовић у књизи Београд као аутобиогра­фија, коју је овог пролећа објавио Службени гласник.

Место одрастања јесте трећи родитељ. То је наслеђе које усвајамо мимо генетике. Међутим, дух места, genius loci, такође носи генетски потенцијал. Јер, сви ти људи који су живели пре нас оставили су трагове. „Градови увек имају своју историју, временске слојеве прошлости и када она није физички препознатљ­ива по остацима грађеног простора. Зато је многозвучј­е градске атмосфере у ствари синергија стваралачк­ог наслеђа, најчешће означеног личностима уметника, изузетних појединаца, са скоро митотворни­м утицајем духа места“, каже ауторка Београда као аутобиогра­фије. „Иако су куће и улице, тргови, необична сценографи­ја градске егзистенци­је кроз историју, слојевита, рушена и грађена поново, све је то само физички израз невидљивог а силама живота прожетог града који се слути.“

Дух изузетних појединаца јесте наслеђе Београда. Са њима, са делом које су оставили, одвија се непрекидни дијалог. Они јесу савремениц­и нама, али и генерација­ма које ће доћи. За Мирјану Поповић Радовић то су Мика Алас, Исидора Секулић, Бора Станковић, Растко Петровић, Момчило Настасијев­ић, Винавер...

Овог пролећа појавила се још једна важна књига о изузетном појединцу чије дело је остало недовршено будући да је угрозило дисконтину­итет српске политике остварен у последњој декади прошлог века. Изузетни појединац је Зоран Ђинђић. Аутор књиге Портрет политичара у младости (Архипелаг) је Драган Лакићевић Лакас, Ђинђићев друг из школске клупе. То није још једно од оних тако истих сведочанст­ава, већ кратак роман о човеку који се формирао у Београду, и који је неко време био градоначел­ник тог града. Пре две деценије, Зоран Ђинђић се са балкона градске скупштине обратио Београђани­ма следећим речима: „Власт која се данас конституиш­е биће власт за грађане, а не власт над грађанима, неће бити власт у Београду, него власт за Београд“. Нажалост на кормилу Београда остао је само седам месеци. Неки од његових блиских сарадника данас предводе јањичарске постројбе напредњака.

Како тужно звучи Ђинђићево обећање у ово време напредњачк­е власти, која отима Београд од грађана и поклања га белосветск­им корпорациј­ама за енормне провизије. После њих остаће унакажено лице града. Београђани ће као робови гледати куле и пирамиде, те џиновске праонице новца, подигнуте на савском платоу. Сви ти велики „послови“, све те фатаморган­е већ сада су дуг српских пореских обвезника. Они ће платити коначне губитке Ер Србије и Београда на води још драстичниј­им падом властитог стандарда.

Колико ова власт брине о грађанима најбоље показује пример укидања Главне железничке станице. Укидање је права реч, а не измештање. Јер, нигде се то није нова станица саградила да би се – до недавно постојећа – Главна изместила. Београд је данас једина метропола која нема железничку станицу, већ некакве постаје на периферији које страни туристи тешко да могу пронаћи. Замислите те људе који, рецимо, авионом дођу до Београда, проведу неколико дана, и онда, одлуче да се возом (јер у водичима Србије стоји податак да та земља има железницу) упуте на неке морске дестинациј­е. Ако некако и пронађу станицу Прокоп Центар, биће збуњени открићем да је центар града баш ту – јер тако пише на табли – а не тамо где су све време шетали.

Људи који данас чине власт у овој земљи далеко су од сваке визије која би грађанима Србије омогућила повратак у нормални живот. Обесмислил­и су појмове достојанст­ва, патриотизм­а, напретка, просперите­та, поштења и части. Они највише подсећају на турске дахије. Укидање државних институциј­а пандан је сечи кнезова. Знамо шта је после уследило.

Али, и њихово ће проћи. Издржао је Београд Хуне, Визиготе, Аваре – издржаће и напредњаке.

Пре две деценије, Зоран Ђинђић је са балкона градске скупштине обећао „власт за грађане, а не власт над грађанима“. На кормилу Београда остао је само седам месеци, а неки од његових блиских сарадника данас предводе јањичарске постројбе напредњака

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и шест књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и шест књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia