Nin

Наднице за Невјерицу

- Милан Ћулибрк

Како би се, да је Влада прихватила иницијатив­у министра Ненада Поповића и усвојила закон о лажним вестима, третирала изјава председник­а Александра Вучића да смо по просечним нето платама „Бугарску претекли, БиХ такође, Албанија и Македонија су иза нас и гледаћемо да стигнемо и друге, а следећи на реду су Румунија и Мађарска“?

У први мах помислио сам да је Вучић направио лапсус, да је случајно погрешио, да му је неко сервирао погрешне податке. Све док два дана касније није поновио да смо претекли Бугаре и да се „приближава­мо Црној Гори“. Како неко ко чита 600 страна дневно не може да провери пар података? Или га је баш брига, јер му многи ионако верују шта год да каже. Зато су сличне тврдње већ постале врста фолклора, део чудног, несхватљив­ог ритуала, као када спортиста пре сваке утакмице обува поцепану леву чарапу.

Остао је, међутим, дужан објашњење како је 426 евра – толико је званично била просечна нето зарада у Србији за мај – веће од 440,5 евра , колики је био просек БиХ за исти месец? Или како је 426 евра веће од 443 евра, колика је у марту била нето плата у Бугарској? На страну што највећи број запослених у Србији не прима више од 333 евра (медијална зарада у мају је 39.370 динарa).

Као највећи хит, ту заводљиву песму о бољем животу све чешће изводи на „бис“. Тако је било и 12. јуна, када је изјавио да ћемо „до краја године престићи више земаља из региона, чак и неке из ЕУ, као што смо већ престигли Бугарску“. Било би баш занимљиво да објасни како то планира? Тим пре што је и он лествицу са 500 спустио на 470 евра, а у Румунији је просек 535, у Мађарској је већи од 700, у Хрватској од 800, а у Словенији од 1.000 евра. Кога ћемо онда да претекнемо? Не мисли, ваљда, да ће ови који су гори од нас – Македонија и Албанија, јер Косово је по Уставу и Резолуцији 1244 део Србије, па се оно не рачуна – до краја године ући у ЕУ? А нема шансе да стигнемо ни Црну Гору, у којој је просек 512 евра.

Да зло буде веће, ни Вучићева нова рачуница о „470, што је близу 500 евра“не пије воду. Он и његови саветници очито рачунају да ће уз раст од 10 одсто (426 плус 42,6 евра) плата порасти на 470 евра. Мало морген. Јесу ли и 1. јануара 2018. плате у делу јавног сектора повећане за 10 одсто? Јесу. Е, упркос томе, просек је у првих пет месеци ове године реално за само 4,3 одсто већи него лане у истом периоду.

Шта то говори? Да пред крај године, чак и ако држава одреши кесу и повећа плате у јавном сектору за још 10 одсто, просек тешко може премашити 450 евра. Осим у децембру, када се због празника исплаћује и део јануарске плате. Било би добро да неко, ако сме, председник­у скрене пажњу да није ни добро да свој наум спроведе у дело. И пре нове повишице просек је у јавном сектору 476, а у приватном 401 евро. За четири месеца та разлика би са 75 могла да порасте на више од 100 евра. На штету оних који стварају нову вредност и пуне буџет. Мисли ли ико о могућим последицам­а? Страначка армија са сумњивим дипломама, запослена у јавном сектору, биће сигурно задовољна. А ко зна, можда је то и најважније.

Ни саветницим­а председник­а сигурно није лако. Кажу да паметни уче на туђим грешкама, а виде колико би Зорану Михајловић могло да кошта искрено признање да јој се чини да нема ништа од смене Вјерице Радете, да се „простаклук радикала предуго толерише“и да је „утицај Шешеља у Скупштини још довољно јак да спречи смену Вјерице Радете“. То је председник­а ИО СНС Дарка Глишића неупоредив­о више изнервирал­о од срамног твита Радете, па је министарки поручио да су њене речи „увреда за СНС“, да ће се странка ускоро о томе изјаснити и да се, ако јој је Радета тема, „придружи Шолаку и Ђиласу“. Приде је Зорану оптужио да се обогатила захваљујућ­и функцији, коју не би имала да није Вучића. У правној држави тужилац би одмах Глишића позвао да каже све што зна и процесуира­о све „министре-тајкуне“, али и оног ко им је омогућио незаконито богаћење. Кажем да би тако било у правној држави. Овде се о тим оптужбама неће изјаснити надлежни, већ страначки органи СНС.

Овога пута, међутим, апсолутно се слажем са Глишићем. Зорана је погрешила! Побогу, па смена Радете не зависи од Шешеља! Већ од СНС-а! Зато се у невјерици питам како ли јој је то промакло? Или би, свеједно, на удар дошла зато што је дала налог да се у уторак сруши нелегални објекат на врху Копаоника? У правној држави тог објекта не би ни могло да буде. Опет кажем у правној држави...

Било би занимљиво да Вучић објасни како ћемо, ако смо већ прескочили Бугаре, а нисмо, по платама престићи чак и неке земље из ЕУ? У Румунији је просек 535, у Мађарској већи од 700, а у Хрватској од 800 евра. Кога ћемо онда да претекнемо

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia