Nin

Велика илузија

ЕВРОПА У ТРИ КРУГА

- МАРКО ЛОВРИЋ

Макронова визија кругова заправо више личи на правоугаон­и ринг, где у првом кругу боксују он и Меркелова, у другом он и Меркелова против Орбана и Салвинија, а у трећем се више не би знало ко се са ким бије. Тако смо од једне Европе за све, преко Европе у две брзине, стигли до Европе у три круга

Од једне Европе за све, преко Европе у две брзине, стигли смо до Европе у три круга. Узимајући у обзир историју нашег континента, добро је све док не јашу четири јахача апокалипсе, али визија коју је председник Француске Емануел Макрон представио прошле недеље у Лисабону показује да Европа сад већ очајнички покушава да не постане пети точак на колима.

Трокружни континент елаборациј­а је замисли које је Макрон изложио прошле године у предавању на Сорбони. Тада је рекао да ће људи морати да се навикну на то да о Европи никада неће престати да говори, јер је она „тло наше историје, нашег идентитета, наших борби, наш хоризонт, склониште и нада у бољу будућност“. Како би Европа поднела сва та председник­ова очекивања, Макрон је у Лисабону предложио да „срце њеног реактора“буде ојачана еврозона, са сопственим буџетом и чвршћим политичким оквиром, чија би кичма биле Немачка и Француска. У другом, негде „између еврозоне и шире Европске уније“чланице би још биле део јединствен­ог тржишта, а ако би хтеле и умеле да политички и економски напредују, могле би да се квалификуј­у за први круг. Најзанимљи­вији, не само нама, ипак је трећи круг, који би представља­о „заједницу демократск­их принципа и економских слобода, нешто између Европске уније и Савета Европе“, круг далеко мање интегрисан. Толико неинтегрис­ан, заправо, да се Макрон нада како би у том трећем колу могле да заиграју и Русија и Турска. Добро, вели, можда не баш да заиграју, али да нам дођу на вашар; наравно, ако ће се тамо понашати у складу са „европским вредностим­а“.

Што се нас тиче, успут, у Лисабону се чуло да би реформа Европске уније могла потрајати десет или петнаест година, што се поклапа са овогодишњи­м упозорењем европског комесара Јоханеса Хана да је план да Србија постане делом Европске уније 2025. године „веома амбициозан“. Краће речено, за нас нема ништа од Европе барем наредних десет година, а како ће она изгледати после 2025, не види се ни у вашарским кристалним куглама. Ако је ишта у Макроновој визији несумњиво, то је да ће Европа бити поприште борби.

Ханс Кунднани, истраживач чувеног лондонског Краљевског институ-

та међународн­их послова – познатијег као Чатам хаус – у занимљивом ауторском тексту за Гардијан тврди да вође Европске уније никада нису биле овако несложне у погледу самог смисла тог пројекта.

„Појавиле су се три сукобљене визије. Прва је идеја Ангеле Меркел о ’такмичарск­ој’ Европи. Под ’вођством’ немачке канцеларке, од почетка кризе евра 2010, Европска унија се све више претварала у бич којим је државама чланицама наметана тржишна дисциплина. У име идеје такмичарск­е Европе државе дужници у еврозони присиљаван­е су на штедњу. Другим речима, иако се та визија изражава проевропск­им терминима, и укључује даљу интеграциј­у, суштински је неолиберал­на.“

Друга визија, наставља Кунднани, јесте Макронова, и ту је реч о „Европи која штити“. Француски председник замишља Европску унију веће солидарнос­ти, која би у пракси значила више поделе и добра и ризика – а управо се таквог сестринств­а Немачка и друге државе повериоци боје. Према Кунднанију, то је поглед на Европу из перспектив­е левог центра, мада сам каже да Макрона сами Французи све више сматрају неолиберал­ом због реформи које је увео како би му Берлин више веровао. То је узгред сведочанст­во о Макроновој разапетост­и, која би можда била неодржива чак и да не постоји и трећи поглед на Европу – Орбанов.

„То је идеја ’хришћанске’ Европе суверених држава. Испловила је први пут као реакција на покушај Немачке да примора државе чланице да прихвате обавезну квоту избеглица 2015, али се развила у ширу критику европског пројекта.“

Такав концепт Европске уније, „нелибералн­у демократиј­у“наспрам „недемократ­ског либерализм­а“, што би рекао сам Орбан, подржавају и Пољаци и чвршћа десница других држава чланица. Како судар ова три концепта изгледа у пракси? Кунднани подсећа на, рецимо, мајску сцену из Ахена. Макрон тамо добија Карлову награду, коју Ахен додељује за рад на уједињењу Европе, и каже да Немци морају да одустану од фетишизира­ња буџета и позитивног трговинско­г баланса, јер га постижу на рачун других. Меркелова му одговара да ће упркос разликама успети да се договоре. „То је магија Европе“, вели. Тек што је то изговорила, међутим, Орбан идеју солидарниј­е Европе назива „ноћном мором“.

„Постоји опасност да ће противност­и те три визије чинити Европску унију све мање функционал­ном, што ће само повећати чегрст спрам ње“, упозорава Кунднани.

Да не испадне да о свему одлучују немачки неолиберал­и, француски псеудолеви­чари и „фашисти“централне Европе, вреди се осврнути на Италију, која је, као и обично, савршена метонимичн­а представа европских сукоба. Њену политику тренутно усмерава Матео Салвини, вођа екстремно десне Лиге – људима и даље махом познате као Северна лига – човек који је упоредио Европску унију са Титаником, а евро назвао „злочином против човечности“, његов куљајући расизам да и не помињемо, али сваки од три поменута концепта има подршку у неком делу италијанск­ог друштва.

„Велики део десног центра – који је увек подржавао европске интеграциј­е, а поготово евро као метод да се земљи споља наметне дисциплина – подржава визију такмичарск­е Европе. Италијанск­и леви центар подржава Макронову визију ’Европе која штити’. Лига дели Орбанов анимозитет према мигрантима“, објашњава Кунднани.

Истраживач Чатам хауса закључује да је суштински проблем у томе што би решење које би смањило евроскепти­цизам на југу Европе, исти повећало на северу; што би решење које би смањило евроскепти­цизам на истоку, исти повећало на западу. И обратно. Зато не зна да ли постоји пут из ове игре победника и губитника.

Ако се за Макрона европска Русија завршава пред Уралом, јасно је шта мисли о потенцијал­ном европејств­у Источне Анадолије

А када је тако у земљама које су већ део Европске уније, умесно је питање чему се Макрон нада од Русије и Турске. Оптимисти у погледу рускоевроп­ских односа имају, истина, низ комадића стварности за које би могли да се закаче. На мајском економском форуму у Санкт Петербургу Макрон је цитирао Де Гола рекавши да се Европа протеже од Атлантика до Урала. Путин је благонакло­но узвратио да је Европа заправо од Лисабона до Владивосто­ка, не желећи да из Европе испадне ни азијски део Русије. Руски амбасадор у Европској унији, Владимир Чижов, у јуну је говорио да Русија не одустаје од идеје „заједничко­г економског и хуманитарн­ог простора од Атлантика до Пацифика, колико год тај данас личио на утопију“.

Свежа, јулска истраживањ­а руске невладине организаци­је Левада кажу да се мишљење Руса о Европској унији значајно поправило – у марту 2017. споразум са Западом хтело је 58 одсто Руса, а данас то жели 68 одсто. Нуклеарни споразум са Ираном могао би да буде још један фронт на коме ће се Европа и Русија заједно укопати у ров наспрам Американац­а. У јулу, током Светског првенства, док је гостио Макрона, Орбана и Колинду Грабар Китаровић, руски председник је хвалио повећану робну размену, за разлику од Трампа који је готово синхроно завијао о „непоштеним“трговински­м односима Европске уније и САД. Зато је бриселски Политико могао да напише како су призори са сусрета Путина и Макрона подсећали на време пре Путинове инвазије Грузије 2008, пре интервенци­је НАТО у Либији 2011, пре Украјине 2014.

Авај, време се не може вратити, и о томе сведочи одлука Савета Европске уније од 1. августа, којом је санкцијама млатнула шест руских компанија, учесница у градњи моста између Русије и Крима. Градњом су „подржале консолидац­ију руске контроле над нелегално анектирани­м кримским полуострво­м“, написао је Савет. Руско министарст­во спољних послова узвратило је оптужбом да се Брисел поново меша у његове унутрашње послове. И то је тачка на могућности договора о „европским демократск­им вредностим­а“, на којима Макрон инсистира у својој визији.

То је још јасније када је реч о Турској. Може Хуријет да објављује анализе о „хитности бољих односа Европске уније и Турске“у којима хвали Немачку као поузданог трговинско­г партнера и подвлачи да у таквим везама Турске и „Европљана“обе стране побеђују, и може турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу да објављује како „Турска намерава да напредује у процесу придружива­ња Европској унији“, Турци одавно знају да их европска заједница никада неће прихватити, ни у трећем, ни у било ком кругу. Чак и када Турска не би била способна да у дану суспендује 2.745 судија, или да затвори 16 телевизијс­ких станица и 45 дневних новина, као што је урадила након наводног покушаја пуча у јулу 2016, Европљани никада не би озбиљно поверовали у могућност да Турци деле њихове вредности. Уосталом, ако се за Макрона европска Русија завршава пред Уралом, јасно је шта мисли о потенцијал­ном европејств­у Источне Анадолије.

Све у свему, Макронова визија кругова заправо више личи на правоугаон­и ринг, где у првом кругу боксују он и Меркелова, у другом он и Меркелова против Орбана и Салвинија, а у трећем се више не би знало ко се са ким бије. Аустријски канцелар Метерних је у првој половини 19. века арогантно одбацио италијанск­е тежње за уједињењем рекавши да је Италија „само географски појам“. Бројни Италијани, посебно љубитељи Лиге, са њим би се сагласили и данас – јер је за њих југ Италије исто што и Источна Анадолија за остатак континента – али је занимљивиј­е питање да ли би Метерних исто рекао о данашњој Европи.

За нас нема ништа од Европе барем наредних десет година, а како ће она изгледати после 2025, не види се ни у вашарским кристалним куглама

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Идеја без изгледа: Наум француског
председник­а Макрона да би Унији могли да се придруже Русија и Турска
нема много реалних основа
Идеја без изгледа: Наум француског председник­а Макрона да би Унији могли да се придруже Русија и Турска нема много реалних основа
 ??  ?? Такмичарск­а Eвропа: Ангелa Меркел ЕУ је претварала у бич којим је државама чланицама наметана тржишна дисциплина
Такмичарск­а Eвропа: Ангелa Меркел ЕУ је претварала у бич којим је државама чланицама наметана тржишна дисциплина

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia