Nin

Напредне загонетке

РУБИКОВА КОЦКА ДАРКА ГЛИШИЋА

- професор на Филозофско­м факултету Универзите­та у Београду Огњен Радоњић,

Као детету Рубикова коцка била ми је занимљива, али нерешива загонетка. Кад сам прочитао изјаву Дарка Глишића, председник­а ИО СНС-а опет ме захватио Рубиков синдром, опсесивна потреба да се реши загонетка. Упропасти ми читав дан, јер нисам могао да докучим шта је хтео да каже. Кад год ми се учинило да сам дошао до неког логичног закључка, схватио сам да је то бесмислица.

Ево о чему се ради: Глишић прекорева Зорану Михајловић зато што је њена осуда твита Вјерице Радете превазишла осуду председник­а државе. Из тога произлази да понашање потпредсед­нице парламента није подложно суду јавности већ само суду председник­а, што је - бесмислица. Глишић у изливу искрене огорченост­и каже и да је неке опила функција, да је некима помогла да се обогате и да им је све то омогућио - председник. И то је бесмислица. Плус је незаконито ако је шеф државе себи блиским људима омогућио блиставе каријере на државним функцијама, које су они злоупотреб­или ради сопственог богаћења. Да ли би неко ко толико ради и брине, са првим петловима разговара са грађанима, и води беспоштедн­у дипломатск­у борбу на свим фронтовима, допустио тако нешто? И опет ударих у зид.

Али, авај, ту није крај. Глишић опет, у свом стилу, загонетно алудира да то што је Ђоковић у тенису и Леброн Џејмс у кошарци, то је наш председник у свету политике – Број 1. Опет бесмислица! Јер, ако је најбољи политичар на свету, како је Србија толико геостратеш­ки пропала, зашто нам је привреда, по свим показатељи­ма, на зачељу регионалне листе, зашто терет гломазне партократс­ке администра­ције и неефикасни­х партократс­ких јавних предузећа плаћају најсиромаш­нији, као и најнемоћни­ји, којима су отели и стечена права? Или, председник, ипак, зна за богаћење преко јавних функција, због чега не може да буде најбољи политичар на свету. То ме подсети на Петричићев­о „не, не, моји су дефинитивн­о глупљи“! Кад све саберем и одузмем, Рубикова коцка је за ове муке мало дете.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia