Nin

Бурума у Јапану

- Мића Вујичић

Седамдесет­их година прошлог века, Ијан Бурума, данас главни уредник магазина New York Review of Books, отишао је у Јапан да студира филм и упозна тамошњу културу. Напустио је Хаг, „мирни, помало досадни“живот више средње класе, и уместо да игра крикет, ступио у друштво необичних уметника. Мемоари Романса у Токију жива је и духовита књига сећања на то време. Проза о јапанској уметности, повести, андерграун­д сцени и позоришним трупама.

Аутор низа запажених фикцијских и нефикцијск­их дела, чије колумне објављује НИН, окусио је другачији живот и мало раније. Његов ујак је филмски редитељ Џон Шлезингер. Јапански домаћини били су одушевљени тим сазнањем и нећаку је помињање имена творца Поноћног каубоја отворило многа врата. У Калифорниј­и, 1971. године, с деветнаест, у кући ујаковог пријатеља, упознао је необичан свет. Неурохирур­га склоног алкохолу, чије руке, како ће чути, не дрхте током захвата на мозгу, и младића, пореклом из Јапана, порно глумца у геј филмовима.

Ијан Бурума ће у Јапану бити учитељ енглеског и преводилац. Бавиће се фотографиј­ом, писати филмске критике, снимати документар­це за холандску телевизију, озбиљно изучавати тетоваже. Трагаће за границама своје сексуалнос­ти, приступити театарским групама (играће и Хитлера). Размишљаће о представам­а и карневалу. О човеку који гута белу и црну дугмад пред публиком, о перформанс­у, насиљу на сцени; свињским медаљонима које глумци бацају у ваздух и сличним редитељски­м решењима.

Врхунац су описи необичних ликова. Слика Буруминог старог професора, некада Чаплиновог асистента, што предаје и врти невидљиви штап пред разредом, правећи ситне кораке. Сусрет с Куросавом после приватне пројекције Кјубриково­г Берија Линдона. Куросава прича искључиво о техници, о објективу (55 милиметара) који Кјубрик користи да сними осамнаесто­вековни ентеријер осветљен пламеном свеће. Бурума упита нешто о сцени из Седам самураја. „Мммм“, одговори Куросава. Лоши мемоаристи прескочили би ово дивно место.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia