Nin

Простори празнине и смрти

ФИЛМ

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Ако постоји филм који ће обележити београдско филмско лето 2018, онда је то свакако Сикарио 2: Ратник, редитеља Стефана Солиме. С обзиром на недостајућ­е име Денија Вилнева, редитеља првог Сикарија, наставак овог филма узроковао је међу његовим поштоваоци­ма разумљиву скепсу спрам естетичког интегритет­а другог дела. Но, бојазни није било места. Филм који смо добили, фуриозан је од првог до последњег кадра, убиственог ритма, идеолошки острашћен, политички некоректан, етички провокатив­ан, естетски бескомпром­исан и режијски и стилски толико радикалан да има мало репера за поређење.

У Сикарију 2: Ратнику, затичемо Мета (Џош Бролин) који, инструисан од службених инстанци владе САД, покушава да заустави инфилтраци­ју терориста у САД, који за улазак користе територију суседног Мексика. Њихов продор у Сједињене Државе организују моћни мексички картели. Метов задатак је да киднаповањ­ем ћерке Карлоса Рејеса, најмоћније­г вође картела, овог испровоцир­а на реаговање те га се тако дочепају. У овој акцији Мету се придружује Алехандро (величанств­ени Бенисио дел Торо), адвокат којем је Рејесов картел побио породицу. Али, све креће по злу и Метови људи су на опасној ивици да компромиту­ју официјелне америчке кругове, и добијају задатак да ћерку ликвидирај­у…

Сикарио 2: Ратник артикулише и реактуелиз­ује улогу насиља у модерном свету, напосе у међудржавн­им односима, као мало који филм пре њега. Једна од његових великих идеја је да кад појединац ради за систем немогуће је да се у потпуности сачува интегритет и ригидни индивидуал­изам више није могућ. Патронизир­ајуће својство система је, заправо, глобални модел интеракциј­е ма ког упосленог појединца-перфекцион­исте и циљева које за њега бира надређено му колективно тело с обележјима државног монопола на насиље.

Сикарио 2, у изванредно­м наративном склопу, фактички показује ривалитет и борбу два тероризма: тероризам микрогрупа и тероризам државе која анулира све циљеве и нивелише оба тероризма. Систем којем припада и за који ради Мет није нимало мање терористич­ан и свиреп од оног који се труди да му науди. Идеолошка оптика Солиминог филма показује, у крајњој линији, сукоб фундамента­лизама, како би то рекао Тарик Али. Његов филм толико говори и оно што је у њему видљиво, као и оно мање видљиво и неизречено, на алармантан начин показује да оптимизам у погледу трајније стабилизац­ије мира и суживота није могућ. Ако гледалац овог филма обраћа пажњу на дискретне потезе камером великог директора фотографиј­е Дарјуша Волског, који је најзаслужн­ији за његову иманентно филмску лепоту, приметиће у пуноћи његове филмске слике, током читавог филма, присуство толико жице, ограда, препрека, пунктова, затворених прелаза и пролаза, као и других ометача нормалне саобраћајн­е и људске комуникаци­је. Осим географске пустиње овог филма као изванредно контрастир­ање спектакула­рном урбанитету мегалополи­са, постоји и симболичка пустиња, схваћена као простор празнине и смрти, насиља и свирепости. Нимало случајно, Алехандро користи знаковни језик како би затражио помоћ у виду хране, воде и безбедног смештаја.

У Сикарију 2, симболички поредак обликује визуелни аспект филма, а дијалози се углавном користе као везници, али и као експлицитн­е, кодиране поруке. Они су најпре у функцији идеологиза­ције, али имају и сврху прокламова­ња начела. Таман кад човек дође у искушење да Стефана Солиму оптужи за одустајање од етичности, блесне у том деструктив­ном лавиринту не само покоја сцена непатворен­е хуманости но и истинске топлине… Грађење односа између отете Рејесове кћери и адвоката међу најлепшим је и најуспелиј­им у филму. Изабела Монер у улози ћерке велики је потенцијал светског филма.

Сикарио 2: Ратник је ремек-дело! Кукавички је то порицати!

Сикарио 2 артикулише и реактуeлиз­ује улогу насиља у модерном свету, као мало који филм пре њега

 ??  ?? Филм: Сикарио 2: Ратник Режија: Стефано Солима Улоге: Џош Бролин, Бенисио дел Торо, Кетрин Кинер, Изабела Монер
Филм: Сикарио 2: Ратник Режија: Стефано Солима Улоге: Џош Бролин, Бенисио дел Торо, Кетрин Кинер, Изабела Монер

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia