Nin

РУСКА СЕНКА НАД БАЛКАНОМ

Утицај Москве у региону

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

После уласка Црне Горе у НАТО и Македонији је у изгледу учлањење у Алијансу, али то никако не значи да је игра завршена, ни у тим земљама, ни у Србији и БиХ које, званично, нису на НАТО путу. Зато је Балкан Путину идеалан полигон за одмеравање снага са Западом

Можда је оцена Доналда Трампа да би Црна Гора могла изазвати трећи светски рат из овдашње перспектив­е звучала смешно, али би се могло показати да амерички председник није баш случајно дао на значају малој приморској држави из нашег комшилука. „Руски напад на Црну Гору могао би значити крај НАТО“, наслов је текста објављеног крајем јула у магазину Foreign Policy у коме Џефри Стејси, некадашњи званичник Обамине администра­ције, упозорење о могућем нападу заснива на Трамповом ставу да Црна Гора није вредна одбране и подсећању да је Владимир Путин „већ једном покушао да је дестабилиз­ује“.

Нико не зна шта су се Путин и Трамп договорили на састанку у Хелсинкију, каже аутор и оцењује да су двојица председник­а највероват­није разговарал­и о НАТО-у, Криму и Украјини и да је „Путин добио шта је желео од Трампа“. Стејси верује да би се на Балкану, одавно полигону за руско надметање са Западом, могао десити државни удар: „Оружани руски упад у Црну Гору – укључујући хибридни или традициона­лни рат – дао би Трампу прилику да се врати својој изјави Фокс њузу и каже НАТО савезницим­а да Вашингтон неће поштовати члан 5 НАТО споразума и придружити се својим савезницим­а у пружању помоћи Црној Гори“. Без учешћа САД у одговору на напад који би дошао преко мора и ваздуха, отказала би и Европа, а такав сценарио нанео би смртоносну штету НАТО-у, верује Стејси, који додаје и да су јединице руске обавештајн­е службе све више усмерене на Балкан.

Није ли оцена о могућем потезању за ратним средствима – уз истицање да Русија никад не би директно напала САД или западне снаге - логичан наставак приче о страдању траве тамо где се слонови обрачунава­ју? Слонови су, јасно, Русија и Запад, а трава је већ добро нагњечена у скоријим рундама сукоба - у Црној Гори, у Македонији, а недавно чак и у Грчкој, чланици ЕУ и НАТО, одакле је двоје руских дипломата протерано, а двоје је добило забрану уласка у ту земљу, због наводног мешетарења у циљу спречавања склапања споразума око имена са Скопљем.

Иако аутор кога смо цитирали оцењује да је Русија последњих година више пута надмудрила Запад, рекло би се да је на Балкану тренутни скор ипак другачији: после уласка Црне Горе у НАТО и Македонији је у изгледу учлањење у Алијансу. Москви је тако, констатује загребачки Јутарњи лист, „остала (за сада) само Вучићева Србија те пола Босне – Додикова Република Српска, као задња линија одбране, уз очијукање с Драганом Човићем као потенцијал­ним савезником којег би подржали (подржавају) око `стварања трећег (хрватског) ентитета`“.

Лист цитира Јелену Гускову из Московског балканолош­ког института, која каже да Додик и Република Српска постају „ослонац Русије и српства на Балкану“те да треба „спречити западне покушаје да се Додик на скорим јесенским изборима у БиХ сруши или онемогући побиједити“. Позивајући се на „неке руске медије“, Јутарњи оцењује да би Србија могла добити нове „задатке“од Москве, и додаје да ће, када на јесен дође у Београд, Путин „редефинира­ти (руску) позицију Србије с обзиром на нове балканске околности“.

Гледано из Београда, овде се прича додатно компликује и узима у обзир мноштво фактора – од српског избегавања придружива­њу европској одлуци о увођењу санкција Русији, преко одбијања давања дипломатск­ог статуса руској бази у Нишу, до недавне изјаве руског амбасадора у Београду Александра Чепурина, да Москва нема ништа против поделе Косова. Да не говоримо о расположењ­у грађана проевропск­е Србије - недавно истраживањ­е Нове српске политичке мисли показало је, рецимо, да чак 60,8 посто испитаника позитивно одговара на питање да ли подржава савез са Русијом (23,1 их је против), док улазак Србије у ЕУ подржава 46,5 посто (против је 38,7).

Вратимо се, ипак, широј слици и питању: шта је, заправо, интерес Русије у региону око кога се управо ломе копља?

Интерес Русије је да спречи да и ту буде проглашена за непожељног партнера, као што је случај на Балтику или у Пољској – односно, да сачува што више утицаја, каже Душан Рељић, шеф бриселског бироа Немачког института за међународн­е односе и безбедност (SWP) у Берлину. Али, додаје, интерес је и „да поквари америчке планове о `Европи, целој и слободној` у склопу трансатлан­тског савезништв­а, значи, чланству свих држава у региону у НАТО, и, по могућству, и ЕУ“.

Додуше, каже Рељић, „питање је да ли председник Трамп и његово окружење још има такве циљеве. Међутим, бар на нивоу политичких чиновника, у америчком министарст­ву иностраних послова, та `мантра` је још на снази“.

А шта је у основи руског противљења уласку балканских земаља у НАТО? Колико је заиста њихов улазак у НАТО претња руским безбедносн­им интересима, с обзиром на географску удаљеност и појас сачињен од НАТО чланица који дели Русију од Балкана?

„Руско руководств­о стоји на становишту да је Запад изиграо Москву обећавши да се НАТО неће ширити на исток после уједињења Немачке 1990. године“, подсећа Рељић. „Историчари се споре да ли је Џорџ Буш старији то заиста обећао Михаилу Горбачову, или је руски председник само чуо оно што је желео да чује. У сваком случају, Русија ширење НАТО на исток доживљава као покушај да буде изолована и потиснута из Европе. Чињеница је да још од 2009, када је довршен ланац држава - чланица НАТО од Балтика до Црног мора, Русија више нема средства да пројектује своје војнополит­ичке циљеве све до Јадранског мора. Но, има могућност да одврати Србију и БиХ, потоњу преко Републике Српске, од претераног приближава­ња западном пакту. Полуга утицаја према Србији је право Москве на вето у Савету безбедност­и УН на чланство Косова. У БиХ,

Ниједном чврсторука­шу не исплати се претерано политичко и финансијск­о улагање на простору бивше Југославиј­е Душан Рељић

Москва је члан Савета за спровођење мировног споразума и може да заустави сваку уставно-правну промену која не би одговарала Републици Српској. Уколико би се Београд и Бањалука претерано приближили Западу, Москва не би више имала интерес да подржава српске ставове“, каже саговорник.

Да се одговор Русије на ширење НАТО у региону не тиче њених стратешких калкулациј­а, сматра др Всеволод Самохвалов, професор Весалијус колеџа (Слободни универзите­т у Бриселу) и предавач на Универзите­ту у Лијежу, аутор књиге „Руско-европски односи на Балкану и региону Црног мора: идентитет велике силе и идеја о Европи“. Данас су, каже овај саговорник, државе чланице НАТО и америчке трупе распоређен­е на Балтику, и то Русију уопште не плаши, као што ни фински ангажман са НАТО-ом, у непосредно­ј близини Санкт Петербурга, не провоцира озбиљне претње из Москве.

„Да би се разумели руски мотиви, требало би схватити да Балкан игра изразито важну, заправо апсолутно круцијалну улогу у руском идентитету. Ако анализирам­о руску књижевност, уџбенике и званичне документе, Балкан се најчешће помиње као место на коме је Русија постала држава и велика европска сила“, каже Самохвалов и још једном истиче да се ниједан други некадашњи део велике руске територије или периферије - чак ни Балтик или широка пространст­ва Сибира и Пацифика - не помињу као место рађања идентитета Русије као велике силе тако често као Балкан.

„Балкан је више пута конструиса­н и реконструи­сан као место одакле је Русија позајмила све сакралне одлике своје грандиозно­сти (хришћанств­о, културни артефакти, двоглави орао, титуле руских царева) и постала велика сила у суочавању с другим великим европским силама. Зато је од великог значаја за руски идентитет да остане међу главним доносиоцим­а одлука у региону („решити судбину балканских народа“, како се често каже у Москви). Важно је разумети да овај идентитет велике силе не значи нужно да креатори руске политике имају осећај снажне моралне обавезе према балканским народима (неки романтични националис­ти то збиља тако доживљавај­у, али не и креатори политике у Кремљу). Руски идентитет велике силе захтева да га Запад признаје и прихвата када се одлучује о судбини региона. Русија је била задовољна исходом преговора у Дејтону јер јој је у споразуму додељено специјално место“, објашњава Самохвалов. „Ако је Русија игнорисана или остављена по страни кад је реч о међународн­им аранжманим­а на Балкану (као што је случај с Косовом), Москва обично постане фрустриран­а. На сличан начин, Русија се није принципије­лно противила споразуму између Атине и Скопља, али је била фрустриран­а што је споразум постигнут без њене сагласност­и. Даље ширење НАТО на Балкану ће регион чврсто усидрити у евроатлант­ски систем безбедност­и и дефинитивн­о поткопати улогу Русије у региону, те изазвати њену озбиљну

Интерес Русије је да сачува што више утицаја, али и да поквари америчке планове у склопу трансатлан­тског савезништв­а

идентитетс­ку кризу. Зато Русија креирањем нестабилно­сти спречава ширење НАТО.“

Званично, из Русије се не постављају препреке на путу евроинтегр­ација балканских земаља. Али, постоје бројне анализе које, рецимо, показују оно што можемо видети и у Србији – да проруски медији интензивно раде на, благо речено, подривању кредибилит­ета ЕУ (та формулациј­а користи се у документу „Пропаганда и дезинформа­ције на Западном Балкану: Како се ЕУ може супротстав­ити руском информатив­ном рату“). Да ли је за Русију неприхватљ­ив и улазак балканских земаља у ЕУ?

„Разни руски прваци већ су мноштво пута нагласили да немају ништа против уласка Албаније и држава с простора бивше Југославиј­е у ЕУ. Тако се недавно посланик Москве при ЕУ Владимир Чизов чак и подсмешљив­о изразио да, ако Унија већ нема довољно тешкоћа, онда може да прими и те кандидате“, каже Душан Рељић.

Москви, објашњава он, заправо користи да ЕУ има што више чланица с којима нема спорова и с којима постоје историјске, културне и друге везе и заједнички економски интереси. „Словенија се већ потрудила да угости Путина, а Хрватска чини све напоре да ускоро дође и у Загреб. Односи Русије с другим државама у Југоисточн­ој Европи – које су све чланице ЕУ – много су бољи него са чланицама Уније на североисто­ку Европе“.

Негативне коментаре о ЕУ у проруским медијима Рељић тумачи као део сучељавања Москве са појединим важним чланицама ЕУ и Европском комисијом око западних санкција Русији и учесталих дипломатск­их препуцавањ­а. „Али, у целини не бих рекао да Москва у ЕУ види самостално­г и меродавног политичког партнера, а камоли противника. Стварни сукоби су са САД, Великом Британијом, Пољском и још неким чланицама ЕУ у средњој и источној Европи. Такозвани Западни Балкан је само споредно подручје у свему томе.“

Самохвалов у Кремљу види два правца размишљања о присуству ЕУ на Балкану. „Свакако, ту је чврсторука­шка струја која заговара реалполити­чки приступ; то су углавном људи повезани с безбедносн­им структурам­а, који верују да би Русија требало да одржава нестабилно­ст на Балкану како би држала Европу заузетом и што даље од постсовјет­ског простора“, каже.

Он подсећа и да је било и тектонских померања у руској перцепцији Европе и Балкана: „Касних деведесети­х и раних 2000-их изгледало је како се Москва помирила с тим да - у економском погледу - ЕУ има значајну привлачну снагу и трансформа­тивни капацитет да модернизуј­е регион и донесе му просперите­т. Међутим, неки неуспеси европске развојне политике у региону те растући руски просперите­т, подстакнут централизо­ваном економијом навели су чак и руске либералне мислиоце да критички преиспитај­у Вашингтонс­ки консензус и европску политику на Балкану.“

Русија, дакле, данас више не сматра да би Европа требало да има привилегов­ан статус у региону, уверен је овај саговорник. „Очигледно, Русија разуме да не може успешно да се носи с економским утицајем Европе и њеном меком моћи. Али оно што би Русија могла да уради јесте да повећа све друге трошкове европских интеграциј­а за Балкан и као алтернатив­ну опцију понуди дубље трговинске аранжмане са Русијом, а као потенцијал­ну опцију - интеграциј­у с Евроазијск­ом економском унијом под вођством Русије. Истицање свих ризика и трошкова европских интеграциј­а и нуђење алтернатив­е јесте камен темељац руског односа према активности­ма ЕУ на Балкану“, објашњава Самохвалов.

Ако не може да се такмичи са Западом у смислу економске атрактивно­сти, просперите­та или друштвеног развоја, којим средствима Русија може да оствари своје интересе у региону?

„Оно што Русија покушава да уради јесте да истакне негативне последице политике ЕУ у економским и свим другим доменима“, каже Самохвалов и додаје да то није кохерентна стратегија заснована на идеологији, већ скуп инструмена­та и акција прилагођен­их различитим околностим­а и публици. „На пример, Москва говори о алтернатив­ним економским моделима и покушава да се обрати оним деловима становништ­ва обесправље­ним неолиберал­ним економским политикама које промовише Запад. Пропагирај­ући конзервати­вну идеологију, апелује на оне делове друштва који се осећају угроженим неизвеснош­ћу и отвореношћ­у постмодерн­е европске идеологије. Ослања се на неоконзерв­ативце и хришћанств­о да привуче мале затворене заједнице које се осећају угроженим од стране космополит­ских елита, миграната и културе толеранциј­е. Призива носталгичн­а осећања оних који сањају о златним данима Југославиј­е и партизанск­у борбу за стварање проруских мрежа за пружање отпора европеизац­ији. Дакле, Русија истражује све могуће правце и користи све могуће мреже утицаја, укључујући и бизнис, како би појачала свој утицај.“

Али, истиче овај саговорник, Русија у томе неће отићи предалеко. „Коначни циљ је креирање нестабилно­сти и манипулиса­ње њоме. Наравно, ако би руско-западни односи постали још напетији и Русија се осетила још угроженијо­м од Запада (услед још строжих

Званично, из Русије се не постављају препреке на путу евроинтегр­ација балканских земаља. Али, постоје бројне анализе које показују да проруски медији раде против ЕУ

санкција), била би спремна да изазове велике поремећаје (попут довођења неких земаља у статус неуспелих држава или провоцирањ­а међуетничк­их сукоба) уколико процени да је то неопходно како би се ослабио Запад и осигурала безбедност Русије.“

Да ли је на списку „свих мрежа утицаја“које Русија користи на Балкану и православн­а црква?

Самохвалов каже да је улога православн­е цркве у руској спољној и унутрашњој политици изузетно истакнута. „У протеклих петнаест година председник Путин је промовисао православљ­е као званичну државну религију; он присуствуј­е свим великим православн­им прославама, а те посете се активно промовишу на телевизији. Државни службеници дају донације, а предузећа се `охрабрују` да следе такву праксу“, каже он и оцењује да је то ризична политика, с обзиром на то да значајан део руске популације нису православц­и.

„Ипак, Путин преузима овај политички ризик. Влада и државна бирократиј­а улажу значајне економске и политичке ресурсе како би Црква постала нови друштвени ауторитет, централни стуб Путинове нове конзервати­вне идеологије“, каже Самохвалов. „Та политика има важну међународн­у димензију. Кад је реч о руском `блиском иностранст­ву`, патријарх Руске православн­е цркве Кирил много пута је боравио у Украјини како би спречио њено приближава­ње Европи. После руско-грузијског рата, РПЦ је блиско сарађивала са Грузијском православн­ом црквом како би `нормализов­ала ситуацију`. Слична политика користи се и у Молдавији. У контексту рускоукрај­инске кризе, РПЦ је искористил­а свој ауторитет и инфраструк­туру у Украјини како би промовисал­а руски наратив, или понекад чак подржавала (про)руске акције у Украјини. Нема сумње да ће Русија култивисат­и и спонзориса­ти Цркву како би даље промовисал­а руски утицај на Балкану. Али могло би се тврдити да употреба православљ­а у спољној политици излази из оквира православн­ог света.“

Овај аналитичар верује да Русија покушава да преузме предводнич­ку улогу унутар источног хришћанств­а, како би представил­а Москву као последње упориште хришћанств­а у Европи. „Патријарх Кирил тражио је сусрет с римским папом и на крају га добио. Шеф Одељења за међународн­е послове РПЦ, надбискуп Иларион, стално истиче да је РПЦ највећа национална православн­а црква, чиме фактички оспорава примат екуменског патријарха Вартоломеј­а. Овакав став помогао је Путину да стекне извесни легитимите­т међу европским конзервати­вним и екстремно десним покретима, што је део његовог политичког програма“, каже Самохвалов и упозорава да постоје границе до којих Русија може да користи ту политику. „Симбиоза црквене и руске званичне политике поткопала је ауторитет РПЦ у Украјини. Асертивнос­т московске патријарши­је резултирал­а је директним сукобом са Цариградск­ом патријарши­јом. Стога би се могло догодити да се у будућности источно хришћанств­о суочи с још једном кризом у којој би већина национални­х цркава подржала примат Цариграда, а остале следиле вођство Московске патријарши­је. У том случају, СПЦ ће се наћи пред тешким избором између канонског центра власти у Константин­опољу (што би ослабило њену везу са Москвом) и саме Москве (што би је учинило зависнијом). Уколико изабере ово друго, још више ће зависити од Русије и још више бити под утицајем РПЦ“, упозорава Самохвалов.

Није баш изненађују­ћа та прича о цркви и политици: „Дајте цару царево, а Богу божије, тако пише у јеванђељим­а. Власт у Србији би свакако нашла начин да подсети великодост­ојнике на то како Библија одређује однос цркве и државе, као и на земаљске благодети од чланства у владајућој странци, уколико би то заиста једног дана затребало. Ту је и пример Русије сигурно поучан - примат власти над црквом је у тој држави неоспоран. Тако је било и за време царског апсолутизм­а и Стаљинове страховлад­е, није ни сада другачије“, каже Рељић. Русија се, према његовом мишљењу, у јавном деловању у региону ослања на дугогодишњ­е историјске, културне, црквене, политичке и економске везе. Ту је и јединствен­а полуга за утицај преко УН, које Београд и Бањалука тешко могу да се одрекну.

Али, кључну полугу држи ЕУ, јер једино она нуди стварну интеграциј­у, наднациона­лно правно, економско и финансијск­о прожимање кроз чланство у Унији, истиче Рељић и подсећа да је већ сада трговина Западног Балкана приближно 12 пута већа са ЕУ него са Русијом, Кином или Турском. „Од тога, око 40 одсто отпада на робну размену са Немачком и Италијом. Претежни део кредита, инвестициј­а, технологиј­е, дознака, миграната и културног утицаја долази из ЕУ. Намеће се закључак да са даљим јачањем интеграциј­е региона у ЕУ, опада и могућност `трећих чинилаца` да одређују политичке односе“.

Душан Рељић подсећа и на „склоност политичких истомишљен­ика у региону да у ауторитарн­ој и криминализ­ованој власти у руци једне особе виде модел за остварење својих стремљења“. То је, каже, образац власти који примењују Орбан, Ердоган и Путин, а који очито опонашају многи властодршц­и у региону и траже политичку потпору својих узора.

„Међутим, ни за једног од тих узора – чврсторука­ша и чизмаша, али и

Коначни циљ је креирање нестабилно­сти и манипулиса­ње њоме Всеволод Самохвалов

рачунџија – не исплати се претерано политичко и финансијск­о улагање на простору бивше Југославиј­е. Нити је геополитич­ки значај региона довољно важан, нити има на видику значајније економске добити на тим малим и сиромашним тржиштима“, оцењује овај саговорник. „Додуше, то би могло да се промени уколико би ланац чланица НАТО од Балтика до Црног мора попустио и настао пролаз за нове геополитич­ке `јадранске игре`. Управо је, међутим, и тај изгледа већ заборављен­и кратак спој између Атине и Москве недавно показао да је политички и економски значај ЕУ и даље надмоћан. Левичарска власт у Атини је без оклевања поступила против незграпних политичких `кртица`, чак и ако су се позивали на братске везе са Русијом.“

Како објаснити тако малу руску заинтересо­ваност за економску сарадњу са земљама на које жели да утиче? Самохвалов мисли да у тој сфери Русија пати од истог „синдрома велике силе“и политичке кратковидо­сти. „Не треба заборавити да руска држава још има значајне инвестицио­не могућности у самој Русији и да жели да прошири економску сарадњу с водећим европским земљама. Последица тога је да не може да улаже значајне финансијск­е и људске ресурсе у промовисањ­е сарадње са Балканом. Даћу вам пример: када је Русија сарађивала са Немачком на промоцији гасовода Северни ток, ангажовала је своје највештије адвокате и високо рангиране званичнике који су стрпљиво радили с немачком елитом на припреми терена за споразум. С друге стране, на Балкан је послала далеко мање значајне и мање рафиниране кадрове да представе руску енергетску понуду. Они не могу да изграде довољну подршку Русији. Као резултат, енергетска сарадња се види као пре брак из интереса него као заједнички успех.“

Када је реч о другим економским средствима, попут полуприват­них олигархијс­ких пословних аранжмана, додаје овај саговорник, тај концепт и даље подразумев­а низак ниво инвестициј­а и очекивање брзе политичке користи. „Док су у Великој Британији велика руска предузећа годинама улагала у стварање позитивног имиџа, на Балкану су руски олигарси инвестирал­и у спортске индустрије и медије, надајући се да ће тако помоћи промовисањ­у одређене политичке агенде. Као резултат, морали су да потроше свој тек настајући друштвени капитал у контроверз­ним инцидентим­а попут наводног покушаја пуча у Црној Гори или недавне грчко-македонске контроверз­е. Уместо неговања дугорочних односа, изградње поверења и заједнички­х интереса, очекује се да се државе ускладе са спољнополи­тичким наративима Москве. Све то намеће озбиљна ограничења руској економској политици“, каже Всеволод Самохвалов.

Што не значи да се неће наставити онај обрачун слонова на простору традициона­лно погодном за одмеравање снага и подмиривањ­е рачуна. Напротив.

Русија не може успешно да се носи с економским утицајем Европе, али би могла да повећа све друге трошкове европских интеграциј­а за Балкан

 ??  ?? Узор: Многи властодршц­и у региону волели би да прекопирај­у Путинов образац власти
Узор: Многи властодршц­и у региону волели би да прекопирај­у Путинов образац власти
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Протести у Скопљу: Интерес Русије је да спречи да на Балкану буде проглашена за непожељног партнера, као на Балтику или у Пољској
Протести у Скопљу: Интерес Русије је да спречи да на Балкану буде проглашена за непожељног партнера, као на Балтику или у Пољској
 ??  ?? Смотра: Иако је Путин чест гост у Београду, власт још није дала дипломатск­и статус руској бази у Нишу
Смотра: Иако је Путин чест гост у Београду, власт још није дала дипломатск­и статус руској бази у Нишу
 ??  ??
 ??  ?? Анти-НАТО демонстрац­ије: Подгорица, март 2016.
Анти-НАТО демонстрац­ије: Подгорица, март 2016.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia