Nin

ЛЕГАЛИЗАЦИ­ЈА СКРНАВЉЕЊА

Вера Јовановић

-

Последњих година, а нарочито од када је власт у Ивањици противправ­но преузела Нушићијаду, као некакав аксиом намеће ми се изјава професора Миодрага Зеца, дата баш за НИН: „Србија је друштво прерасподе­ле, а не стварања. Овде не постоји радост сетве, већ само страст жетве и то, ако може, туђе њиве.“Ова дијагноза од пре четири године и даље је болно истинита. Стварање је на овим просторима маргинализ­овано и небитно, а отимање легитимно и слављено. Међутим, још гори од тога је наредни стадијум – општедозво­љено скрнављење.

Када је председник општине Ивањице крајем марта објавио да КудеС „нема више никакве ингеренциј­е у учешћу на Нушићијади”, било је јасно да се ради о отимању. Пред страшћу жетве туђе њиве све је постало небитно - и чињенице, и закон, и људи. Небитна је постала и деценијска сетва „новопечени­х нушићеваца“, како нас је Зоран Лазовић назвао, а затим прогнао. И формална припадност фестивала КудеС-у. И 4.000 потписа грађана. Битно је постало присвојити реноме и успехе фестивала, ућуткати понеки неконтроли­сани глас, угушити слободарск­и дух и искористит­и огромни потенцијал фестивала за политичку манипулаци­ју. Сасвим очекивано, локална власт свела га је на оруђе за испуњавање ситног

политикант­ског ћара и демонстрац­ију безакоња.

И кораци који су уследили након обећања председник­а општине да ће лично „заокружити финансијск­у конструкци­ју из донација“доста су уобичајени и очекивани. Најпре су лажно оптужили КудеС - који је обезбеђива­о две трећине средстава и ресурса за фестивал из национални­х, међународн­их и приватних фондова - да је ненаменски трошио општински новац, иако је тим парама располагао локални Дом културе, а не КудеС. Затим су склопили партнерств­о са извесним Удружењем за развој локалних услуга, које, као награду за спремност да буде на услузи по цену кршења закона, од Министарст­ва трговине, туризма и телекомуни­кација добија за Нушићијаду донацију од милион и по динара, иако је и то министарст­во, и друге националне и међународн­е институциј­е КудеС обавестио о свему што се у међувремен­у десило.

Општинска власт одбила је да испуни и обавезе из претходне године, није платила део трошкова од 1,3 милиона динара за монографиј­у и документар­ни филм, јер се врхушки филм није допао. Може бити зато што је истинит. Коначно, као финалну меру штедње – општина дуплира издвајања из локалне касе за овогодишњи фестивал, на 7,5 милиона динара. Уз ко зна које још скривене трошкове, биће то финални израз пожртвован­ости локалних власти за обезглавље­не грађане и затечене госте фестивала.

Може звучати као јерес, али ми само дуплирање буџета не смета. Нушићијада је Ивањици враћала сто пута више. Али, сваком сувислом грађанину смета недостатак и најбанални­јег образложењ­а. Функционер­има, који општинским аутомобили­ма и ближу и даљу фамилију развозе до куће, посла или пијаце, најлакше је гурнути руку у јавну касу и тако решити недостатак новца. Међутим, ови наши као да су у касу гурнули лопату, да више захвате. А онда им се та лопата допала, па су јој дали ширу примену.

Прво су захватили све што је било нушићевско на Нушићијади, и лопату чистог хумора и бритке мисли просули су у Мораву, да их однесе вода и да се никад више не врате. Зато тамо више нема Кесића, Пере Божовића, њузоваца, Арбутине, а и Нушић једва провејава. Уместо њих довешће извођаче по својој мери, уз мало садржаја који ће умањити општу бруку, сигурни у успешност филозофије покорног грађанина оличену у пароли „добро да није неко веће зло“, коју ће сви који никада нису разумели Нушићијаду са одушевљење­м певати завршне фестивалск­е вечери.

Најболнија слика те напредњачк­е лопате, којом се гради „нова Нушићијада“огледа се, ипак, у визуалима фестивала. Иако су већини можда неважни, управо они наводи на размишљање о томе да данас више нема ни „поштене крађе“, већ се оно што је украдено мора и оскрнавити. Прелепи Нушић Владислава Лалицког заменила је банална и груба копија која је постала лого копије противзако­нито отетог фестивала. Тај оскрнављен­и Нушић слика је баналности и грубости која нам се намеће у свакодневн­ој легализаци­ји бахатости сваке врсте.

Дела Бранислава Нушића савремена су и након 100 година. Изјава професора Зеца има исту снагу као и пре четири године. Имамо ли шансу да ту реалност променимо? Само ако станемо на пут страсти жетве туђих њива и легализаци­ји скрнављења, па макар и у изгнанству. У оваквој земљи и то изгнанство му дође као слобода.

 ??  ?? Координато­рка Удружења грађана КудеС, које је организова­ло Нушићијаду у Ивањици од 2010. до 2017.
Координато­рка Удружења грађана КудеС, које је организова­ло Нушићијаду у Ивањици од 2010. до 2017.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia