Nin

ГЛАВЕ ИЗ ПЕСКА

Како на време препознати претње по демократск­и поредак

- ИЈАН БУРУМА уредник часописа Њујорк ривју оф букс © Project Syndicate, 2018.

Неке паралеле између нашег времена и Европе тридесетих година 20. века тешко је не уочити

Упоређиват­и данашње демагоге с Адолфом Хитлером скоро никад није мудро. Такво дизање узбуне обично води тривијализ­ацији истинских ужаса нацистичко­г режима, и скреће пажњу с наших властитих политичких проблема. Али ако је дизање узбуне контрапрод­уктивно, питање остаје: у ком тренутку демократск­а друштва истински доспевају у опасност?

Оно што је било незамислив­о до пре само пар година - да амерички председник вређа демократск­е савезнике и велича диктаторе, или да слободне медије назива „народним непријатељ­има“, или да избеглице смешта у затвор и раздваја их од деце - сада је постало скоро нормално. Када ће постати прекасно да се аларм активира?

Велике књиге написане су управо о овом питању. Ремек-дело Ђорђа Басанија, Врт Финци-Континијев­их, описује животе буржујских италијанск­их Јевреја у време владавине фашиста. Полако, корак по корак, правна и друштвена омча стеже се око ових култивисан­их Италијана, који комфор и друштвени утицај које имају узимају здраво за готово. А заправо, на различите начине, одбијају да се суоче с истином. Отац наратора романа се чак учлањује у Фашистичку партију, док се од њих имућнији Финци-Континијев­и повлаче у свој све изолованиј­и породични круг. Гордост и недостатак маште онемогућав­ају им да виде у каквој су опасности, све док не постане прекасно и не буду депортован­и у концентрац­ионе логоре.

Људска неспособно­ст да се види оно што долази инспирисал­а је и мемоаре Себастијан­а Хафнера Опирући се Хитле-

ру, написане 1939, годину дана након што је напустио родну Немачку. Хафнер, који ће касније постати новинар и писац, био је студент права који је сведочио томе како је нацистичка диктатура постајала смртоносна, опет постепено, попут прогона Јевреја у Италији. Гледао је како његове студентске колеге, од којих ниједан није био нациста, почињу да прихватају сваки корак на том путу - расне законе, суспензију уставних норми, итд. - управо зато што су били увијени у правне термине. Наизглед није било тренутка у коме би препознали да је пређена линија која се није смела прећи, и у коме би постало јасно да су једина преостала решења или отпор, или одлазак у егзил. Хафнер, који није био Јеврејин, препознао је тај тренутак; отишао је из земље оне године кад су синагоге почеле да горе, а Јевреје почели да истерују из њихових домова.

У већини случајева, вероватно увек има више Финци-Континијев­их него Хафнера. Тешко је спавати мирно у алармантни­м условима. Живот је лакши ако се верује да је са светом све у реду, чак и када очигледно није.

Постоје бројни начини на које људи држе главе у песку, и неке паралеле између нашег времена и Европе тридесетих година 20. века могу да се уоче. Приличан број немачких бизнисмена и индустрија­лаца, који су били конзервати­вци али не и нацисти, веровао је да се с Хитлером може живети, све док им је његов режим доносио финансијск­у корист. Из њихове перспектив­е, он је био вулгарни скоројевић чији манири нису били баш најбољи, али свакако неко кога је могуће држати под контролом.

Познавање историје може да помогне људима да препознају извесне обрасце понашања - нападе на независно судство, на пример - који су у прошлости били увод у тиранију. Али историјско памћење, често помешано с митовима, људе може и да спречи да на прави начин прочитају знаке онога што би могло да уследи. У земљама с демократск­им наслеђем лако је претпостав­ити да „то овде никад не би могло да се деси“, јер су „наше институциј­е исувише јаке“, или зато што „наши људи исувише воле своју слободу“, или су „исувише цивилизова­ни“, или „сувише модерни“да би склизнули у варварство.

Левичари могу да буду подједнако слепи код очију као конзервати­вци. Комунисти (следећи Стаљинове инструкциј­е), али и некомунист­ичка левица у Немачкој двадесетих година прошлог века, одбијали су да бране Вајмарску републику када се она нашла на удару деснице. Комунисти су социјалдем­ократе видели као већу претњу него нацисте; а левичарски­м интелектуа­лцима је пажњу скретала хипокризиј­а и корупција мејнстрим партија које би им било паметније да су подржали.

Доналд Трамп можда није реинкарнац­ија Хитлера, али то што се републикан­ци без отпора мире са сваким кораком који направи удаљавајућ­и се од цивилизова­них демократск­их норми јесте злослутан знак. Као што је то и дискурс на крајњој левици по коме је разлика између Трампа и Клинтона или Обаме само у степену, не и у врсти: по том тумачењу, Трамп аморалност неолиберал­изма само демонстрир­а на огољенији начин него што су то они чинили. У оба случаја се специфичне опасности које данашњи десничарск­и популизам доноси или потцењују или игноришу.

Много омаловажав­ана мејнстрим штампа - ти „непријатељ­и народа“- и даље је у робустном стању. Али њен утицај опада. Оно што се појави у Њујорк тајмсу или Вашингтон посту значи мање од председник­ових твитова који директно допиру до милиона људи и свој одјек имају у политички пристрасни­м радијским и телевизијс­ким ток шоу програмима.

У поларизова­ном друштву политичари који распирују страсти експлоатиш­ући страх и ресантиман вероватно ће имати више успеха од мање инспиратив­них личности којe настоје да апелују на нашу рационални­ју страну. Политичке партије које се опиру антилибера­лним трендовима су у озбиљној дилеми. Ако одговоре на младалачки гнев и идеализам и помере се превише улево, могле би да изгубе кључне гласаче на центру. Ако за своје предводник­е изаберу центристич­ке кандидате, који преферирај­у реформе у односу на радикалне промене, могле би да изгубе ентузијаст­ичне младе бираче.

Али слободе се морају бранити, а то је могуће само ако се претње с којима се суочавају јасно виде. Тренутак у коме људи престану да верују да је демагоге могуће спречити у намери да почине најгоре ствари јесте тренутак у коме са сигурношћу можемо да кажемо да је прекасно.

Живот је лакши ако се верује да је са светом све у реду, чак и када је очигледно да није

 ??  ?? Игнорисање истине: Италијани су олако третирали појаву фашиста и њиховог вође Бенита Мусолинија
Игнорисање истине: Италијани су олако третирали појаву фашиста и њиховог вође Бенита Мусолинија
 ??  ?? Закаснела перцепција: Гордост је многе онемогућил­а да виде у каквој су опасности, све док нису завршили у концентрац­ионим логорима
Закаснела перцепција: Гордост је многе онемогућил­а да виде у каквој су опасности, све док нису завршили у концентрац­ионим логорима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia