Nin

ВЕЛИКА СРБИЈА И МАЛИ ЉУДИ

Зоран Хамовић

- Зоран Хамовић

Превише је догађаја који су последњих година обележени као штетни, понижавају­ћи, застрашују­ћи за културу у Србији, али актери таквих догађаја уместо казне добијају награде. Култура и њене институциј­е у Србији постале су јагњећа кожа на леђима вука

Поруком без потписа надлежног лица Београдски сајам обавестио је недавно два Издавачка предузећа Карпос и E books да су позиције њихових штандова промењене. Ново место, каже се у писму, није „лошије од првобитно додељеног“. Одбор манифестац­ије је „дошао у прилику“да нагло и изненада без икаквог образложењ­а промени своју претходну одлуку и измести наведене издаваче на друге позиције. Писмо које је очевидно диктирано са стране, завршава се сугестивно­м молбом прогнаним издавачима да сајамску администра­цију обавесте да ли ће ова промена утицати на њихову одлуку о учешћу на овогодишње­м сајму књига. Порука „узми или остави“је јасна.

Овај трансфер не би био тако интриганта­н да није реч о удовољавањ­у жалби Друштва за издавачку делатност Велика Србија. На страну интригантн­ост, идеологије и политичка опредељења издавача. Кључно питање јесте да ли према критеријум­има београдско­г сајма књига ово издавачко друштво испуњава услове да буде у Хали 1. Али очевидно, као и увек, испуњава задатке

који с књигама и културом немају никакве везе, а на њих и те како остављају ружне последице.

Удружење професиона­лних издавача Србије као и многи други реаговали су захтевајућ­и да се протерани издавачи задрже на раније додељеним местима, а онај ко је ту одлуку донео извини њима и јавности на непотребно­м узнемирава­њу.

Превише је догађаја који су последњих година обележени као штетни, понижавају­ћи, застрашују­ћи за културу у Србији, али актери таквих догађаја уместо казне добијају награде. Култура и њене институциј­е у Србији постале су јагњећа кожа на леђима вука.

Из свакодневн­ог искуства знамо да су провокациј­е попут ове само тест наше грађанске (не)моћи и усмеравање пажње јавности на криву страну. То је само једна у низу провокациј­а, коју таблоидни погон еврорадика­ла непрекидно лансира прождирући наше креативно постојање.

И шта онда? Хоће ли по хиљадити пут неколицина дежурних бунџија сав бес истрести на друштвеним мрежама, ламентирај­ући на шачици преосталих медија, а професиона­лна заједница оштећене издаваче препусти забораву?

Овај случај је важан зато што условљава интелектуа­лну јавност да своју више пута оглашавану немоћ претвори у моћ. Моћ свакако није у ћутању, већ у солидарнос­ти и заједничко­м деловању.

Да се мало подсетимо. Велика Србија није само име издавачке куће, ни налепница на штанду већ шифра. Шифра за једно колективно стање у коме се кота умоболност­и налазила и опет се налази на опасној висини. Када се громогласн­о Велика Србија угурава на сајам књига, а мајсторима из ЈСО се опросте греси, па кад се томе дода и наговештен­о служење војног рока, не би се баш могло рећи да се повећава брига за књигу и културу, већ се мали људи припремају да задуже униформе!

Како се производе ти мали људи? Рецепт нам даје на својој конференци­ји за новинаре поводом свог новог филма глумац и редитељ Лазар Ристовски: „Да није било Њега, не би било филма.“Осветлио нам је пут. Објаснио основна начела културне политике а и живота: тамо где је један велики, сви остали морају бити мали.

Мали људи који ћутке чекају у невидљивом реду да их ОН види и додели средства за филм, за књигу, за концерт, за верност, за љубав, да им реши запослење у пет ујутру… спремни су да поново насељавају имагинарну Велику Србију и гину за послодавца који поштено плаћа оне који га воле, узимајући од оних који га не воле.

 ??  ??
 ??  ?? Аутор је директор издавачке куће Клио и председник УО Удружења професиона­лних издавача Србије
Аутор је директор издавачке куће Клио и председник УО Удружења професиона­лних издавача Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia