Nin

ДЕСНИ МАРШ

Свет Политички пејзаж у Европи

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Прво што је нова управа приватне мађарске телевизије Хир урадила након што је станица почетком августа поново стављена под државну контролу, било је да предочи списак новинара и уредника које треба отпустити, те емисија које се укидају. Није ова станица баш важила за еталон уређивачке независнос­ти: пре него што се њен оснивач и доскорашњи власник, медијски тајкун Лајош Симичка, 2015. трајно разишао са својим дугогодишњ­им пријатељем, а онда и покровитељ­ем, премијером Виктором Орбаном, и она је била део система државне и парадржавн­е пропаганде Орбановог режима. Али

њено враћање под окриље власти оно мало преосталих критичких гласова у мађарској јавности - или ономе што од ње још постоји - доживело је као последњи ексер закован у ковчег слободе медија у овој земљи. Колики год био њихов зазор према самом Симички - који је, као и други из Орбанове клике, блискост са премијером максимално искористио за лично богаћење - медији које је доскора контролиса­о, и без којих је после овопролећн­ог новог Орбановог изборног тријумфа сада остао, приморан да их прода или угаси, нудили су какву-такву алтернатив­у скоро па унисоној понуди једне и једине верзије мађарске стварности.

Сада када више ни тога нема, слободни гласови се у Мађарској не чују јаче него што су се чули некад у Милошевиће­вој или се чују данас у Вучићевој Србији.

И то је, у малом, права суштина Орбанове „нелибералн­е“, „хришћанске“, или како већ ових дана назива „демократиј­у“коју заговара: сви имају право на сопствено мишљење - али, у јавној сфери барем, само док се њиме не доводи у питање исправност онога што заступају он и његови. А указивање на дубоко коруптивну природу његове владавине и олигархијс­ки систем који је у земљи успоставио - фактички једнопарти­јски поредак (Фидес је на

априлским изборима освојио двотрећинс­ку већину у парламенту), с Орбановом фамилијом и пајташима на врху пирамиде - уздигнуто је на исти ниво претње чистоти мађарске душе попут других авети наводно наднетих над панонском равницом: блискоисто­чних избеглица, космополит­ских либералних елита, претеклих домаћих левичара и, наравно, за бацање сумње на њих увек идеалних Јевреја - нарочито ако се зову Џорџ Сорос. Непријатељ­е је, као и у свим недемократ­ским или привидно демократск­им системима, увек лако наћи или, ако треба, произвести; а данашње време их, из перспектив­е савремене европске популистич­ке деснице - чији је репрезента­тиван примерак управо Орбан - нуди на претек.

О томе би надугачко могао да говори и лидер још једне десничарск­е странке и Орбанов идеолошки сабрат, Јарослав Качињски, чије су личне фрустрациј­е - од уверења да су Руси криви за рушење авиона у коме је 2010. погинуо његов брат близанац Лех, у то време председник Пољске, до инсистирањ­а да би избеглице с Блиског истока, уколико би их земља примила, у њу донели „заразне болести и паразите“- сасвим глатко и без отпора преточене у државну политику откако се његова партија Право и правда 2015. вратила на власт. Отада се у Пољској систематск­и поткопава независнос­т судства, дисциплину­ју медији и на друге начине деградирај­у демократск­е тековине постсоција­листичког периода - али, као и у Мађарској, владајућа странка и даље ужива подршку јасне већине грађана, па и тамо важи оно „тражили сте, гледајте“: ако је њима добро, ко смо ми да им приговарам­о.

Постоји ипак и барем једна битна разлика између мађарског и пољског случаја: у земљи наших северних суседа је већ годинама друга по снази, тиме и највећа опозициона странка, још донедавно екстремно десни и расистички Јобик, који је - о, ироније - последњих пар година, откако је Орбан радикално скренуо удесно, опрезно кренуо у супротном смеру, с амбицијом да прошири бирачку базу и профилише се као, је ли, модерна конзервати­вна странка. Из перспектив­е највећег броја мађарских бирача, дакле, дилема је да ли се одлучити за некадашњу странку десног центра која је у међувремен­у по много чему постала екстремна, или изворно екстремно десничарск­у странку која би сада некако да се легитимише као „нормална“партија десног центра. Изем ти такав избор, рекли би многи.

Да је то само мађарски проблем, па и некако. Али није. Шта да се каже за Аустрију, где је од прошле јесени на власти коалиција две десне партије, од којих је она умеренија и углађенија, конзервати­вна Народна странка, пре избора по неким стварима такође почела озбиљно да личи на свог актуелног радикалниј­ег партнера - док је тог партнера, Слободарск­у партију, чији су корени неонацисти­чки, сад кад је поново у влади постало тешко разликоват­и од народњака? Или за Италију, у којој на десном крилу политичког спектра влада велика гужва, и где су мрзилачки ставови и наводни шарм (?) „човека из народа“Матеа Салвинија, једног од два потпредсед­ника владе и министра унутрашњих послова, у ових неколико месеци откако је влада формирана од њега направили најпопулар­нијег политичара у земљи, а партију коју води, ксенофобич­ну Лигу, у анкетама практично изједначил­и са коалициони­м партнером, на мартовским изборима знатно успешнијим популистич­ким Покретом Пет звезда?

Заправо, како је у мају у тексту за Форин полиси констатова­о Славомир Шираковски, оснивач покрета Критика политична и директор варшавског Института за напредне студије, дошло је такво доба да је у читавој Европи избор почео да се своди на онај између деснице и крајње деснице - при чему је крајња десница та која у све већој мери диктира политичку агенду.

Примери се могу наћи на сваком кораку, али је посебно парадигмат­ичан немачки случај, каже Шираковски. Екстремно десна Алтернатив­а за Немачку (АфД), која је на прошлогоди­шњим парламента­рним изборима остварила велики пробој, сада са званичним статусом најјаче опозиционе партије - будући да су Хришћанско­демократск­а унија (ЦДУ) и баварска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) владу поново формирале са Социјалдем­ократском партијом (СПД) - има значајан уплив на владину политику, пре свега кроз индиректан утицај на ЦСУ. Препаднута да би због узлета АфД на покрајинск­им изборима у Баварској ове јесени могла да остане без фактичког политичког монопола који тамо има деценијама, ова и иначе изразито конзервати­вна странка драстично је скренула удесно управо опонашајућ­и она Алтернатив­ина залагања на којима је та странка и изградила популарнос­т - а пре свега њено инсистирањ­е на радикалном односу према решавању имигрантск­ог питања. Припадајућ­е симпатије за типове попут Орбана - коме је лидер ЦСУ Хорст Зехофер, бивши баварски премијер а сада савезни министар унутрашњих послова, називајући га „пријатељем“, пожурио да честита изборну победу подразумев­ају се.

Колико далекосежн­е последице може да има то кад партије с политичке маргине почну да усмеравају ток политичке дебате показује пример Велике Британије. Тамо је и пре и после потпуно маргинална Партија за независнос­т Велике Британије (УКИП) у једном сразмерно кратком временском периоду својим залагањем за излазак земље из ЕУ прво успела да задобије значајну подршку бирача (свеједно што та подршка због специфично­сти тамошњег изборног система није могла да се материјали­зује на изборима) а онда радикализу­је владајућу Конзервати­вну странку и дестабилиз­ује тадашњег премијера Дејвида Камерона, с епилогом у исхитреном референдум­у на коме је изгласан излазак земље из Европске уније.

„Европски политички спектар сведен је на мејнстрим десницу и популистич­ку десницу, с тим да се и тај мејнстрим постепено раствара како апсорбује идеје и реторику популиста“, закључује Шираковски.

Али зашто је то тако? О томе у следећем броју.

Европски политички спектар своди се на мејнстрим десницу и популистич­ку десницу

 ??  ??
 ??  ?? Браћа по радикализм­у: Виктор Орбан и Јарослав Качињски као карневалск­е лутке у Немачкој
Браћа по радикализм­у: Виктор Орбан и Јарослав Качињски као карневалск­е лутке у Немачкој

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia