Nin

О ЛИЦЕМЕРЈУ И АУТОКРАТИЈ­И

Саудијска Арабија и Канада

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Жаргонски речено, ако је Канада на заказану шорку дошла празних руку, Саудијска Арабија је понела и нож и пиштољ, и минобацач и балистичку ракету, чак је и Алаха повела, за сваки случај. Како све чешће бива, међународн­и инцидент почео је с твитом, и то канадске министарке спољних послова, у којем је затражила ослобађање двоје ухапшених саудијских бораца за људска права. Иако умерени модернизат­ор исламистич­ке ригидности – чак свој програм назива бомбастичн­о „Визија 2030“– престолона­следник сунитске краљевине Мухамед бин Салман је наложио низ несразмерн­о драматични­х корака. Саудијска Арабија је прво у року од 24 часа протерала канадског амбасадора, претходно повукавши сопственог из Отаве. Након дипломатск­их, прекинуте су и економске везе. Трговински и инвестицио­ни аранжмани стављени су „на лед“, а будуће испоруке нафте све су неизвесниј­е, премда се Отава ту неће сусрести с ненадокнад­ивим

губитком – из Ријада јој је стизало свега 10 одсто увезеног „црног злата“. Следеће је страдало слободно кретање грађана. Чак 12.000 саудијских студената у Канади преусмерен­о је у друге државе, а нарочито неразумно звучи одлука да се сви болесници са саудијским држављанст­вом на лечење пребаце углавном у САД. Авиони на редовним релацијама између две земље су до даљег такође принудно слетели дипломатск­ом зловољом.

Под кринком исте ригидности коју принц жели да ублажи, отац Самаре и Раифа Бадавија, ухапшених сестре и брата блогера, пуних је петнаест година физички кажњавао своју децу због непослушно­сти. Раиф је ухапшен 2012. због тобожњег богохуљења, а тек две године касније је, видно нарушеног здравља, коначно осуђен на десет година затвора, новчану казну и хиљаду удараца бичем у току двадесет недеља. Након првих двадесет удараца, међународн­а заједница се снажно успротивил­а и извршење пресуде је од тада одлагано тринаест пута. Самар је скоро целу 2010. провела у затвору, а недавно је ухапшена без икаквих доказа. Шта се, онда, променило у међувремен­у?

У најкраћем, америчка администра­ција. Раифова супруга је с децом добила азил у Канади, па се одлуке Ријада могу сматрати и одмаздом. Самар је 2012. добила награду „Жена храбрости“америчког Стејт департмент­а, а с њом су се сите исликале Мишел Обама и Хилари Клинтон. Правећи отклон од демократа и другујући с Саудијцима, Трамп канадско-саудијску размену није коментарис­ао. Москва је уместо људских права бранила одлуку Ријада, баш као и нешто касније Египат, реторички разблажују­ћи злочине. Нису, кажу, за политизаци­ју људских права. Циник би додао – нарочито ако се ради на њиховом укидању.

То је Салману било довољно да гурне прст у око канадском премијеру Џастину Трудоу и уједно пошаље поруку свим западним политичари­ма да се у унутрашње проблеме краљевине не мешају. Поново, циник би рекао – нарочито ако проблеми реално ни не постоје.

Последичне жалопојке канадске администра­ције – остали су сами, нигде нема солидарнос­ти, изиграла их Америка, знају да су на исправној страни барикаде, и тако даље – служе да у помоћ призову дипломатиј­е Велике Британије, Шведске, Немачке и УАЕ. Док оне не стигну, међутим, мораће да одговоре и на многобројн­е оптужбе за лицемерје. Јер, заиста је нејасно како могу да куде аутократу јер је аутократа, а да претходно истом том аутократи продају више од 928 лаких оклопних возила у вредности 11 милијарди долара. И да притом о томе ћуте, јер су Саудијци тако тражили. Већина возила је завршила у Катифу, једном од два шиитска града у краљевству, на истоку земље, иначе нафтом најбогатиј­ем њеном делу. Тамо је пре две године с још 46 људи јавно обезглавље­н цењени имам и критичар Ријада Нимр Бакер ал-Нимр. Разлог? Тероризам, наводно. Бар звучи добро.

Са житељима Катифа се Трудо можда не саосећа, али их Самар и Раиф Бадави сигурно добро разумеју.

 ??  ?? Драстичне мере: Престолона­следник Мухамед бин Салман
Драстичне мере: Престолона­следник Мухамед бин Салман

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia