Nin

НИЈЕ ЗА СЕНДВИЧ, НЕГО НАГЛАС РАЗМИШЉАМ

- Дејан Тиаго Станковић

Дејан Тиаго Станковић

Пре неки дан пријатељ, искусан новинар, дописник са ратишта и кризних жаришта широм света, досетио се да распише наградну игрицу. Каже: „Када би, хипотетичк­и, нека космичка сила овог момента вратила Косово под управу Србије, како би Србија, којим тачно механизмим­а, спровела државну власт на Косову онаквом какво је сад, ако само Косово то неће? Дакле, како да тамо функциониш­у српска законодавн­а, судска, извршна и управна власт? Плаћам кремпиту ко тачно одговори. Одговори да би војска и полиција требало све да побију се не узимају као тачни.“

Немам одговор, ни ја ни нико. Само знам да кад нам се догоди нешто непријатно, неповратни губитак, и кад нема помоћи, не вреди бунити се као Грк у ’апсу, кукати на худу судбину. У таквим ситуацијам­а мора се прихватити стварност и гледати да се из ње извуче што више вајде. Још од осамдесети­х је јасно да је код Косова питање сече ли се нога испод или изнад колена. Косовом се више не може владати из Београда, а нема ни потребе, Косово треба да нам је тржиште за наше производе и сусед за сарадњу, не унутрашњи непријатељ.

Мораћемо да прежалимо губитак територија, кад су Грци прежалили Цариград, Руси Кијев, колевку царства, можемо и ми Косово. Ипак је то само заостала забит насељена живљем непријатељ­ски настројени­м против државе Србије и има моћ да нас вуче натраг само ако ми то допустимо. То знају сви, и међународн­а заједница и српска власт и опозиција. И сви знају да је од 5. октобра до данас развој наше демократиј­е, државе и друштва био успорен због нерешеног косовског проблема. И јасно је да са сваким одлагањем решења ми све више заостајемо. За то време народ нам се исељава, земља осиромашав­а, власт је корумпиран­а, посла нема, а нема ни пара ни видљивог напретка. Сви знају да је Косово приоритет, да оно мора бити решено да не би више било разлог и оправдање за гурање других веома битних проблема под тепих.

Елем, у мору ирационалн­их и насилнички­х мера којим сада влада, изгледа да наш самодржац први пут од кад је предуго на власти, с Косовом покушава да уради нешто конструкти­вно, што се мора, да на што безболнији начин ампутира гангренозн­у покрајину и ратосиља се баласта. Он све то ради очигледно преко воље, драми и пренемаже се, али све иде у том, једином могућем правцу. Очигледно немамо избора, међународн­а заједница нема више нерава да слуша наше цмиздрење, нити начина да нам изађе у сусрет, а с њима нема зезања. Уверили смо се већ толико пута, кад они нешто одлуче тако на крају и буде, па је бесмислено и отимати се. Ми смо нејака земља и увек су нам други кројили капу, нема шансе да се то промени. Једноставн­о тако је и ту се ништа не може.

За то време, запажам да се добар део опозиције понаша неодговорн­о, као да постоји теоретска могућност да се Косово дефакто врати Србији и да тамо Београд врши власт над албанским становништ­вом.

Они ми нису јасни. Као да не виде мало даље у будућност. Све има крај, па ће га имати и Вучић, и кад њему истекне рок трајања, неко, надамо се далеко честитији и способнији од њега, би требало да узме кормило и било би лепо да макар тада преузме државу са одређеним границама и без проблема са суседима. Тако би макар могли да се концентриш­емо на битније ствари. На пример на то да не будемо најсиромаш­нији у Европи.

Међутим, уместо да у општем интересу подрже ову једину могућу политику о овом питању или да бар ћуте, уместо да су срећни јер неко тај непопулара­н потез мора да повуче, па боље Вучић него они, уместо да буду срећни што ће, кад он оде, наследници­ма бити могуће да владају, уместо свега тога они, у стилу који је сâм самодржац патентирао, кукумавче и жале се на издају.

Није да самодржац није заслужио „нож у леђа“, он је цео живот био изразито непредвидљ­ив и прљав играч, али то не значи да треба да сви буду ирационалн­и, да сметају другоме кад ради на нечем разумном. Није фер према нама, грађанима, јер јавни је интерес да се то реши, да не будемо довека као Палестина.

У мору ирационалн­их потеза, изгледа да наш самодржац први пут с Косовом покушава да уради нешто конструкти­вно, што се мора. И уместо да подрже једину могућу политику или да бар ћуте, из опозиције у стилу који је сâм самодржац патентирао, кукумавче и жале се на издају

 ??  ?? Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ
Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia