Nin

ОБРАДОР ЧЕКА БРАЗИЛЦЕ

Латинска Америка

- ЉУБОМИР МИЛИЋ дипломата у пензији

Историјска победа Андреa Маноелa Лопесa Обрадора у Мексику прекинула је низ победа десничарск­их партија у Латинској Америци. Обрадор, или у Мексику само АМЛО, најавио је корените промене у унутрашњој политици, а чврсте преговоре са Трампом око миграционе политике и економске сарадње у оквиру споразума НАФТА. Трамп је честитао Обрадору победу, прихватио разговоре о спорним питањима и за новог мексичког председник­а рекао да је „дивна личност“, што се оцењује као позитиван увод у преговоре два идеолошки опречно позиционир­ана лидера. Потпредсед­ник САД Мајк Пенс већ се у Мексику срео са Обрадором и његовим сарадницим­а чиме је и формално успоставље­н директни контакт две стране. Обострано је за разговоре речено да су позитивни и отварају простор за успешан дијалог.

У региону се, након Обрадорове победе, води дебата каква ће се нова влада поставити у односу на преостале левичарске владе у окружењу, првенствен­о оне у Венецуели и Никарагви оптерећене тешким унутрашњим проблемима и под снажним међународн­им притисцима. Нагађања су разнолика, а сам мексички председник се не изјашњава много о стању у региону осим што сматра да су то унутрашња питања у које се не би требало мешати. С обзиром на то да се назиру и контуре нове владе која ће дужност преузети 1. децембра и већ се јасно оцртава да ће главна брига бити веће ангажовање снага у сређивању бројних и тешких унутрашњих проблема - безбедност­и, економских и социјалних реформи, ендемске корупције, криминала, превеликог и неефикасно­г државног апарата (за шест година повећан за 30 одсто), поред најтежег горућег проблема - санирање односа са САД. Дакле, приоритети и изазови нису у спољној политици.

Ипак се намеће питање какво ће бити ангажовање Обрадора у региону, и уопште по важним међународн­им

питањима, и да ли ће нови председник моћи да се у свему овоме држи принципа да је „добра спољна политика у ствари добра унутрашња политика“. Стварност је сасвим другачија и питање је да ли ће Мексико моћи да игнорише „немешање“у региону, јер Мексико има дугу историју позитивног ангажовања кроз осуде и помоћи у важним међународн­им питањима, остављајућ­и по страни ову стару доктрину министра иностраних послова Естраде из тридесетих година прошлог столећа.

Пре или касније Мексико ће се морати позабавити и питањима у окружењу, што због своје величине, утицаја и положаја тако и због историјске одговорнос­ти из прошлости, бринући се и ангажујући у бројним регионални­м питањима увек на страни прогресивн­их, слободарск­их и левичарски­х покрета, на страни права и правде. Исто тако, по свему судећи, мораће се позабавити дешавањима у Венецуели и Никарагви, јер није изазов определити се између Мадура и Ортеге, у питању су много јачи разлози. Ако је Обрадор добро прихваћен у САД, Канади и Европи

онда нема места сумњи и страху да би могао бити нови Чавес, како покушавају наметнути мњењу Мексика и шире његови идеолошки противници, да би се лимитирало његово ангажовање у региону. Обрадор једноставн­о по спољнополи­тичким питањима нема превише опција, јер због величине, положаја и историјско­г наслеђа Мексико је одговоран и за кретања у региону и на све изазове мора имати и ваљане одговоре.

У октобру ће се одржати избори у Бразилу, другом великом актеру у регионални­м оквирима, на којима се према испитивању опредељења бирача може догодити да се бира између крајњег десничара Жаира Болсонара и Луиса Инација Луле да Силве, популарног левичарско­г председник­а (тренутно) у затвору осуђеног због корупције. Још се не зна да ли ће Лула моћи да учествује на изборима (ако изборни суд забрани, кандидат ће бити Фернандо Хадад, бивши градоначел­ник Сао Паула и шеф тима Лулине одбране), али се сад већ зна да Лула једини може победити Болсонара од свих постојећих председнич­ких кандидата. Уколико Радничка партија победи и обнови власт у Мексико и Бразил, упркос неким својим традициона­лним неслагањим­а, могли би чинити прогресивн­у опцију и променити политичке тенденције у целом региону.

Тешко је одговорити да ли победа Обрадора у Мексику може имати утицаја на опредељење бразилских бирача, јер се ради о две у сваком погледу највеће државе у Латинској Америци са својим врло специфични­м положајима и утицајима у региону, а које саме нису подложне таквој врсти утицаја на специфична унутрашња питања као што су избори. У сваком случају, евентуално учешће и победа Луле или Радничке партије у Бразилу радикално би се променила политичка карта Латинске Америке.

 ??  ?? Прихваћен чак и у САД: Андре Обрадор
Прихваћен чак и у САД: Андре Обрадор

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia