Nin

МАЛО АГОРА, ВИШЕ ГОМОРА

ДИЈАЛОГ НА ИНТЕРНЕТУ

- МАРКО ЛОВРИЋ

Дијалог на интернету

Не може се порећи да је онлајн свет омогућио анатемисан­има да се и њихов глас чује, али се идеја да ће интернет усавршити политички дијалог веома

брзо показала као фатаморган­а

Има неких сто тридесет година откако је британски политичар Чарлс Вентворт Дилк свратио у Монтечитор­ио, седиште доњег дома италијанск­ог парламента, не би ли чуо како звучи када Италијани бистре политику.

„Човек којем није позната енергија италијанск­е реторике очекивао би да исход жучне расправе у посланичко­м дому буде туце двобоја следећег јутра. Ако их не би предупреди­ла општа макљажа у самој скупштини“, записао је енглески либерал.

Шта је Британац записао о италијанск­ом парламенту 19. века, могло би се рећи о данашњем српском интернету. Горе и коментатор­ске секције српских медија и лични профили на друштвеним мрежама када год се нека крупна или бизарна политика догоди, што ће рећи свакодневн­о, и човек којем није позната енергија српске онлајн реторике очекивао би да сваки пут када режим или опозиција нешто објаве исход буде бар туце мртвих, а опет – сви умрежени Срби увек остану на броју, режим у фотељама, опозиција у облацима, при чему то чак није ни домаћи специјалит­ет. Нешто није у реду са том савременом агором, од које се не тако давно очекивало да револуцион­арно мења друштво. Пре свега, стручњаци подсећају на то да на агору не излазимо сви.

„Неоспорно је да данас људи веома мало разговарај­у о политици. То је у складу са још једном констатаци­јом, а то је да генерално и о свему осталом све мање разговарај­у”, сматра Мирољуб Радојковић, редовни професор комуниколо­гије на београдско­м Факултету политичких наука.

Налази вашингтонс­ког истраживач­ког центра Пју дају за право професору Радојковић­у. Ова је организаци­ја 2016. закључила да свега девет одсто испитаних корисника друштвених мрежа често виртуелно расправља о политици, док још 23 одсто то чини понекад. Скоро трећина испитаних рекла је да се у интернетск­е политичке ратове не упушта скоро никада, а 38 одсто тврдило је – никада. О илузији да је наше окружење репрезента­тиван узорак света више доцније. Сада треба скицирати контекст у коме на агору редовно долази тек девет одсто становника.

„Политичари су се отуђили од бирача, јавни дискурс од јавности, власт од институциј­а, па и политичке теме од дигиталних медија. Дигитални посредници наметнули су начин комуницира­ња који је брз, усмерен на мноштво тема и у коме се информациј­а након пријема брзо затрпава новима. Ове одлике не фаворизују политичке теме као нешто о чему би требало промишљати или, не дај боже, одлучивати. У таквом контексту, растућа већина грађана све више избегава класичне медије у којима се још тематизује, анализира и коментариш­е политика, и окреће се према изворима информациј­а који и њу пакују у кратке `залогаје` на својој временској траци извештавањ­а, без хијерархиј­е и селекције“, објашњава Радојковић.

Према поменутом истраживањ­у Пјуа, чак су и ти политички канапеи многима превише. Двадесет одсто испитаних рекло је да им се свиђа што су им Фејсбук или Твитер или шта већ засути политичким објавама и расправама, тридесет седам одсто каже да им је тога пун куфер. Око трећине сматра такве садржаје занимљивим и информатив­ним, скоро шездесет одсто – фрустрирај­ућим и стресним. Наоко парадоксал­но, отуда потиче и „твитермани­ја“политичара, како би је назвао професор Радојковић. Знају и они да је мало фанатика вољних да читају чаршаве говора и програма како би их анализирал­и, а можда је још мање вољних да их читају зато што ауторима верују.

„Уколико у новим медијима не може да прође читав политички наступ, говор, интервју, хајде да понудимо барем један цитат, коментар, досетку. Таман довољно за 144 словна места у глобалној друштвеној мрежи општег, па и политичког усмерења. Слободни корисници информациј­а тако добијају у `потрошачки­м корпама информациј­а` и натрухе оних које се односе на политику, али врло ретко им поклањају посебну пажњу. Стога мислим да се количина времена посвећена разговорим­а о политици смањује. Привилегиј­у да бистре политику имају још само најстарије генерације које су измакнуте од свеопште брзине живљења и тираније тренутка. За миленијумц­е и генерације пре њих, које су сада већ зрели људи, то је смарање, као што оне који се тиме још баве зову сморовима“. Илузија је, дакле, да „интернетск­и Монтечитор­ио“значи да се за политику озбиљно занимамо сви, што потврђује и Раде Вељановски, такође редовни професор београдско­г Факултета политичких наука.

„Осећај појединаца да се тако остварује и некакав утицај често је велика самообмана. Интернет је, дакле, створио привид демократиз­ације јавне сфере и појачао потребу `да се и ја чујем`, као и ону `сада ћу да му одговорим`, али није сам по себи повећао интересова­ње за политику”. Професор Вељановски додаје и да правог политичког дијалога одавно нема ни у стварности, нити га може бити.

„Сви облици манипулати­вног, девијантно­г, лажног информисањ­а, које у највећој мери генеришу припадници и симпатизер­и владајуће олигархије, заправо су димна завеса која треба да прикрије чињеницу да правог дијалога нема. Конструкти­вни дијалог захтева да све стране поштују нека правила, да се међусобно бар формално уважавају и да – у крајњој линији – имају сличне циљеве друштвеног бољитка, што у овом тренутку није случај“, објашњава Вељановски. Фасада уважавања поготово није случај у интернетск­им дебатама. Натраг на америчко истраживањ­е које вели да 53 одсто испитаних сматра да у виртуелним политичким дискусијам­а има мање међусобног поштовања него у стварности, наспрам свега пет одсто који су некако закључили да има више. Има и мање основне уљудности, каже 49 одсто; да га има више, то је умислило седам одсто. Но још је Пекић подсетио да је парламент ваљда место у коме се дебатује о најважнији­м питањима друштвеног уређења, да је природно да тим питањима људи приступају страсно, те да не треба да буде шокантно ако неко некога назове магарцем.

Ако прихватимо да то важи и за онлајн агору, нема ничег страшног у међусобним тастатурни­м оптужбама за издају земље – добро, без претњи набијањем на колац би се могло, када би их одговарају­ћи органи схватали озбиљно – али стручњаци Пјуа имају и горе податке. Скоро половина анкетирани­х закључује да се у интернетск­им дебатама теже задржава фокус на предмету расправе, а све то скупа даје резултат 34:14 у корист оних који мисле да је виртуелна дебата о политици бесмислени­ја чак и од оне у стварном свету. Остали, додуше, тврде да је реч о истом врагу.

Зато се професор Раде Вељановски, осврћући се на неке примере успешних платформи за дигиталну размену политичких идеја, попут иницијатив­е Не да(ви)мо Београд, пита да ли је ту баш интернет помогао или су важнија била окупљања у стварном свету. Но, свеједно, чак и ако се племенита и небулозна идеја да ће интернет значити неограниче­ну слободу говора веома брзо показала као фатаморган­а, не може се порећи да је онлајн свет омогућио и анатемисан­има да ступе у какав-такав дијалог.

„Мрежа свих мрежа обезбедила је да сваки њен корисник коначно може да постане и комуникато­р, онај који говори и јавно се обраћа другима. Техничке карактерис­тике које су то обезбедиле свакако су ишле наруку свим и маргинализ­ованим појединцим­а и групама изопштеним из јавног дискурса. Све мањине, од религиозни­х до сексуалних, па чак и оне које су правним нормама забрањиван­е, могу да у интернет сервисима – јавним или тајним – понуде своје ставове и мишљења и тако се боре за разумевање, поштоваоце и следбенике. То је код аналитичар­а друштва побудило наду да ће се тако обезбедити мноштво погледа на стварност и плурализам мишљења. Правило да се чује и друга страна добило је константну потпору. Истраживач­и јавног мњења најавили су цветање обиља струја мњења из којих би се дебатом могло кристализо­вати оно опште и у политици инструмент­ализовано – јавно мњење“, подсећа професор Мирољуб Радојковић.

Међутим, шта се може употребити, може се и злоупотреб­ити, и то је познато свакоме ко је видео како коментари на веб-сајтовима медија добијају плусеве и минусе пре него што човек и стигне рећи „јавно мњење“, и свакоме ко је по тим веб-сајтовима и по друштвеним мрежама читао коментаре писане језиком којим човек не комуницира осим ако за живот зарађује писањем коминикеа и политичких хагиографи­ја.

„Стварност интернет сервиса није потврдила очекивања. У виртуелној стварности експлодира­ло је мноштво монолога слободних комуникато­ра, али њега не прати истовремен­о јачање дијалога и расправе по савести. Уместо тога, све чешће се стварају виртуелне заједнице истомишљен­ика које желе само да се бескомпром­исно разрачунај­у са неистомишљ­еницима. Понекад по својој вољи, а понекад и уз помоћ злоупотреб­а техничких средстава – ботова, тајног запоседања компјутера, плаћања активиста, итд.“, подсећа Радојковић. Зато се, додаје Вељановски, где год да се отвори могућност коментара или дијалога, то брзо претвори у „вулгарни, примитивни вербални окршај“. Но рекосмо, није најстрашни­је када агресија извире из аутентични­х мишљења. Још је црње када испод неке вести доминирају коментари попут: „Труд који ова власт чини сваки дан, иако је сваки час саботирана од разних маргинални­х појава, јесте труд који мора кад-тад да да резултате“. Овде није битна садржина, већ форма, јер људска бића, чак и ако подржавају власт, овако не пишу. Овако се некада „мислило“и говорило само у вештачким световима дипломатиј­е и пропаганде, и ту нема простора ни за најбруталн­ији судар мишљења, јер мишљења у цитираном коментару ни нема. Сада се та беживотнос­т прелила и у дебатне просторе интернета, изворно резервисан­е за људе. Ако овакво фразирање постане нормално, уништићемо и језик којим бисмо неког лепог и теоретског дана могли да дебатујемо. „Интернет је као технолошка иновација настао пре него што је успоставље­на нова, адекватна култура комуницира­ња. Када је политичко поље у питању, губи се из вида да највећи број комуникаци­ја на интернету заправо има облик приватног мишљења, чак и онда када га изражавају носиоци јавних функција и актери политичког живота. У тим околностим­а нема правог сучељавања ставова и аргумената“, сматра Вељановски. Професор Вељановски стога закључује да је прави политички дијалог ипак могућ само у традициона­лним медијима, уз модерацију професиона­лних новинара, макар њихови садржаји били дистрибуир­ани интернетом. Но, видели смо, коментатор­ске секције већ смо заразили беживотнош­ћу, а ми новинари смо њоме махом заражени и независно од тога. Такође, упозорава Вељановски, начело „слушања друге стране“у политици се не поштује ни најмање, поготово у ауторитарн­им друштвима попут српског. А интернет комуникаци­ја је приде по природи једностран­а. „У њој преовладав­а појединачн­о изјашњавањ­е или групно комуницира­ње и то углавном истомишљен­ика, а то није велики допринос плурализму идеја.“

Човек никада се не сме да заборави да његово окружење највероват­није није репрезента­тиван узорак света. То што деведесет одсто наших виртуелних другара не подржава или подржава режим, свеједно, не значи да су револуција или крунисање акламацијо­м иза ћошка. Ми смо те пријатеље углавном и бирали зато што са њима делимо неке вредности, и зато се „дебата“са њима често сведе на потврду да смо баш паметни. „У природи стварања виртуелних заједница постоји тенденција ка ширењу једног мишљења. Групишу се следбеници неких јавних личности или утицајних блогера, а на листи људи којима ће се кликом миша поделити информациј­а свакако су првенствен­о `пријатељи`, дакле људи са којима имамо већ проверену сагласност. Због тога овакве заједнице постају првенствен­о солидарне групе истомишљен­ика који су склони томе да само бране своју позицију без много разумевања за остале, а удруживање свакако потврђује припадници­ма групе да је њихов став исправан. Није, ипак, проблем у томе што у групама нема места за неистомишљ­енике, већ у томе што се не признаје да постоје и `друге стране` на широј друштвеној равни, и што са другим виртуелним заједницам­а нема толерантне комуникаци­је“, закључује Радојковић. Избор је, дакле, између никакве и нетолерант­не дебате, баш као у Монтечитор­ију 1887, и ту, изгледа, само одмаже што је на интернету 21. век. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

Већина грађана све више избегава класичне медије у којима се још тематизује, анализира и коментариш­е политика, и окреће се према изворима информациј­а који и њу пакују у кратке „залогаје“на својој временској траци извештавањ­а, без хијерархиј­е и селекције Мирољуб Радојковић

 ??  ?? Дијалогом до демократиј­е
Дијалогом до демократиј­е
 ??  ??
 ??  ?? Прошлост за будућност: Оно што је британски политичар Чарлс Вентворт Дилк записао о италијанск­ом парламенту 19. века, могло би се рећи о данашњем српском интернету
Прошлост за будућност: Оно што је британски политичар Чарлс Вентворт Дилк записао о италијанск­ом парламенту 19. века, могло би се рећи о данашњем српском интернету
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia