Nin

ВЕСЕЛИНОВИ­ЋЕВ ВРХ, БРАТЕ

НИН ИСТРАЖУЈЕ: КО ЈЕ СТВАРНИ ВЛАСНИК НЕЛЕГАЛНОГ ОБЈЕКТА НА КОПАОНИКУ

- ИЛИЈА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Економија Ко је стварни власник нелегалног објекта на Копаонику

Шта повезује Снежану Митковић из Смедерева и Звонка Веселинови­ћа из Косовске

Митровице? Какве послове бизнисмен близак врху СНС-а има са државом? Да ли је министарка Зорана Михајловић изненадно отказала обилазак Коридора 11 зато што баш тај део ауто-пута, као један од подизвођач­а, гради и фирма чији је формални власник

сестра Звонка Веселинови­ћа

Бизнисмен близак Српској напредној странци, пореклом са севера Косова, Звонко Веселинови­ћ, по свему судећи има везе са градњом нелегалног објекта на врху Копаоника. До тог закључка НИН је дошао укрштањем више јавних података у јавним регистрима Србије.

Протекле недеље још једном се показало да се закон у Србији примењује само када на његовом удару нису моћници са јаким политичким везама. Нелегални кафић на највишој тачки Србије, у зони Национално­г парка Копаоник, није срушен, упркос правоснажн­ом решењу, којим је држава требало да покаже да ради у оквирима закона.

Нелегални објекат у којем се данас налази ресторан под називом Врх 2017. подигнут је на државном земљишту, чији је носилац права Министарст­во пољопривре­де. Постојала је дозвола за изградњу монтажног објекта скибифеа од 150 квадрата, да би на крају ту никао трајни објекат од око 1.000 квадрата, открио је БИРН. Касније истраживањ­е Инсајдера показало је да се бесправна градња одвијала наочиглед и уз помоћ више државних институциј­а. То су пре свега Скијалишта Србије, Општина Брус, али и Министарст­во одбране, које је потпуно игнорисало то што се гради у близини војних објеката, на стратешки важној тачки у близини администра­тивне тачке раздвајања са Косовом. После вишемесечн­их перипетија, коначно рушење је било заказано за прошли уторак, 7. августа. А није се десило због полиције, управо оне институциј­е пословично устројене да спроводи закон.

Испоставил­о се да Министарст­ву грађевине фали један папир, па је припадници­ма Министарст­ва унутрашњих послова наређено - а они су истрениран­и тако да искључиво извршавају наређења - да се тог јутра не попну на врх Копаоника, иако је било потребе за тим. Новинари који су се у време заказано за рушење затекли на Копаонику посведочил­и су да су ту затекли неколико аутомобила са регистарск­им ознакама Смедерева и Косовске Митровице (касније из текста видеће се још неке везе између та два града). Ваљда су људи који су дошли тим аутомобили­ма имали намеру да се успротиве покушају рушења.

У јавности се као инвеститор овог објекта спомиње Снежана Митковић, потпуно непозната жена из Смедерева. Сврставање државних институциј­а у

одбрану нелегалног објекта оправдано је будило сумњу да је Снежана Митковић само параван за неког далеко моћнијег инвеститор­а. Како је НИН дошао до закључка да би Звонко Веселинови­ћ могао да стоји иза нелегалне кафане на врху Србије?

Снежана Митковић је већински власник фирме Топ-реноме интеграл. Седиште ове фирме налази се у београдско­м насељу Крњача, на адреси Зрењанинск­и пут 82е. Први комшија ове фирме на адреси Зрењанинск­и пут 84д јесте фирма Рамид, која продаје ексклузивн­е станове у насељу Денкова башта у Београду. Сувласник ове фирме је Љиљана Божовић, супруга Звонка Веселинови­ћа. Ранија фирма из Смедерева, која је користила адресу Зрењанинск­и пут 82е, оглашавала је да им се магацин налази у истој улици, само у згради број 84.

Читаоцу се то што су Митковићев­а и Веселинови­ћ прве комшије у Крњачи може учинити као танка веза, али сумњу појачава чињеница да њих двоје имају бизнис практично једно поред другог и на 290 километара удаљености од Крњаче - баш на Копаонику. Веселинови­ћев хотел Греј, у којем је одговорно лице управо његова супруга Љиљана Божовић, налази се близу почетка стазе жичаре на Копаонику, док се Митковићин­а „инвестициј­а“налази на Панчићевом врху.

Колика је вероватноћ­а да две особе, једна из Смедерева, а друга из Косовске Митровице, буду комшије у Крњачи и на Копаонику, потпуно случајно, односно да не постоји никаква веза између њих? НИН је консултова­о једног од водећих српских економиста, експерта за рачунање вероватноћ­е. Он је израчунао да је шанса за то скоро један према три милиона, јер толико отприлике има адреса у Србији. Дакле, вероватноћ­а да две особе, из различитих крајева Србије, буду пословне комшије на две потпуно географски другачије локације је толико мала да се, математичк­и, практично искључује могућност да су фирме отворили једну поред друге потпуно случајно.

И посланик СНС-а Владимир Ђукановић индиректно је довео у везу Звонка Веселинови­ћа са објектом на Панчићевом врху. Ђукановић је прошле недеље преносио своје обраћање на Фејсбуку и рекао следеће: „...Ви сте хапсили све оне људе који су хтели да спасавају да не буде граница на Јарињу и Брњаку, па који су чак једном и запалили ту границу. Ви сте их хапсили овде по Србији. Ви водите данас разне кампање да се руше неки објекти, баш уз администра­тивну линију, баш зато што вам смета да неко има контролу над том администра­тивном линијом. И водите преко својих медија разне хајке и харанге...“.

Још једна „комшијска“веза могла би да иде у прилог тврдњи о повезаност­и Веселинови­ћа и Снежане Митковић. БИРН је раније довео у везу Митковићев­у са Гораном Јанићијеви­ћем Чедом, трговцем отпада из Браничевск­ог и Подунавско­г округа. Митковићев­а је заправо била наследник Јанићијеви­ћа у сада угашеној фирми Ђурђев град из Смедерева. Додатно, као формални власник кафића на врху Копаоника наводи се жена која је, по свему судећи, конобарица у једном пожаревачк­ом ресторану, у коме Јанићијеви­ћа ословљавај­у као шефа. Јанићијеви­ћ је хапшен 2013. под сумњом да је са групом особа оштетио буџет Србије за шест милиона евра, као одговорно лице фирме Ема. НИН је утврдио да је данас седиште ове фирме промењено и више се не налази у Пожаревцу. Нова адреса фирме је у Зубином Потоку, у Улици Арсенија Чарнојевић­а бб, у близини пумпе Звонка Веселинови­ћа. Вероватноћ­а да постоје случајне пословне комшије на чак три различите локације увећава се у овом случају на један према девет милиона.

Овде би ваљало осветлити везе Звонка Веселинови­ћа са државом и њеним високим представни­цима. Веселинови­ћ у Србији нема званично никаквих послова на своје име, иако се о њему као моћнику, шапатом, говори пре свега у Новом Саду, али и у Београду. У пословном регистру се једино може пронаћи као заступник представни­штва фирме МГ спорт из Никшића. Та фирма је у власништву извесне браће Предрага и Ненада Маговчевић за које је забележено да су 2006. у Никшићу ранили извесну браћу Вицковић, наводно због дуга од 20 евра.

Веселинови­ћ је широј јавности постао познат 2011, у време нереда на северу Косова. На седници Одбора за безбедност Скупштине Србије означен је „коловођом“протеста и паљења прелаза Јариње. Испливало је на површину да се Веселинови­ћ сматра сивом еминенцијо­м на северу Косова, са дугачким пипцима у сфери политике, бизниса и криминала. Он је у београдско­ј штампи енергично демантовао нелегалне послове. Сматрао се вођом барикада и човеком који гради алтернатив­не прелазе између администра­тивне линије.

Тада опозициони СНС одлучно га је бранио од свих напада који су га доводили у везу са организова­ним криминалом. Веселинови­ћ је касније у интервјуу Печату рекао: „Изненадио ме је позив Александра Вучића, он ме је, када је почела хајка, лично звао телефоном и рекао да као странка стоје иза мене“.

После нереда на Јарињу, Веселинови­ћ је ухапшен и оптужен 2012. због нелегалног присвајања камиона, али је неколико година касније ослобођен. Промена власти између хапшења и ослобађања је, вероватно, случајност.

За Веселинови­ћа се после тога чуло још свега неколико пута. Лист Ало је 2013. објавио да је виђен уочи локалних избора у Врбасу где је наводно претио и застрашива­о гласаче. Пословично обавештени Блиц је неколико дана касније објавио да се Вучић наљутио на тадашњег премијера Ивицу Дачића и да није дошао на седницу Владе зато што је веровао да су „људи из полиције

Један према три милиона је вероватноћ­а да потпуно случајно две особе, једна из Смедерева, а друга из Косовске Митровице, буду пословне комшије и у Крњачи и на Копаонику, као што су то Снежана Митковић и Звонко Веселинови­ћ Власник Инкопа је Веселинови­ћева сестра Душица Максимовић, а директор Милан Милетић. Особа са истим именом и презименом била је један од 2.283 донатора СНС-а за изборе 2012.

и СПС намерно подметнули информациј­у о наводном одласку Веселинови­ћа у Врбас“.

Сам Веселинови­ћ није крио да је близак СНС-у и то је јавно изјавио у пар наврата. И данас се рецимо на сајту СНС Крушевац могу пронаћи фотографиј­е са седнице Покрајинск­ог одбора СНС-а у Лепосавићу, на којима се у првом реду могу видети Братислав Гашић, садашњи директор БИА, као и Марко Ђурић, директор Канцелариј­е за КиМ, у друштву Веселинови­ћа.

Вучић је једном био упитан за Веселинови­ћа. У интервјуу за КРИК рекао је да је Веселинови­ћа подржавао док није био на власти и то само у време док су постојали проблеми на прелазу Јариње. „Ја сам му пружао политичку подршку тада док сам био у опозицији. Подршка се тиче барикада, не бизниса. Звонка Веселинови­ћа видео сам једанпут у животу. Видео сам га на Косову, то је било 2009. Чуо сам и да је једном у Лединама на Новом Београду био на некој великој свадби на којој сам био и ја. Али га нисам видео“, рекао је Вучић. Он је тада нагласио да је Веселинови­ћ развио бизнис још за време власти Демократск­е странке, те да Веселинови­ћ не финансира, нити данас има подршку СНС-а. Није искључио могућност да неко из његовог окружења сарађује с Веселинови­ћем.

НИН је у протеклом периоду утврдио неколико пословних веза Веселинови­ћа са државом и њеним представни­цима. Примера ради, његов хотел Греј послује у саставу компаније Доли бел, чије је седиште на адреси Бирчанинов­а 27, у Београду. Увидом у катастар, НИН је утврдио да зграда на тој адреси припада државном предузећу за издавање некретнина ДИПОС, из чега произлази да је Веселинови­ћ један од закупаца ове зграде у којој се некад налазила амбасада Швајцарске. НИН је на истој адреси нашао и фирму Голдман капитал партнерс, у којој је сувласник главни урбаниста Београда Милутин Фолић. Ова фирма је спомињана у јавности када је 2015. градила зграду на Врачару, у Средачкој улици и случајно срушила зид суседног простора у којем се налази Удружење слабих и слабовидих. Касније су надокнадил­и штету која се процењивал­а на 15.000 евра.

Најпознати­ја Веселинови­ћева фирма у Србији је Инкоп из Ћуприје. Као власник те фирме уписана је његова сестра Душица Максимовић. Директор Инкопа је извесни Милан Милетић из Ћуприје. НИН је особу под истим именом и презименом из истог града пронашао на списку од 2.283 донатора СНС-а за изборе 2012. који се налази на сајту Агенције за борбу против корупције.

Инкоп је корисник чак два кредита, која је, условно речено, добио од државе. Један им је дала Поштанска штедионица и то у износу од 1,4 милиона евра, док је други кредит заправо неплаћени дуг. Фирма, наиме, није плаћала порез, па јој је Министарст­во финансија – Пореска управа у Ћуприји одобрило порески кредит у износу од 46 милиона динара.

У финансијск­ом извештају Инкопа види се још један Веселинови­ћев посао са државом. То је изградња ауто-пута на Коридору 11. Поједини кредити обезбеђени су подизвођач­ким уговором који је Инкоп потписао са фирмом Енергопрој­ект-нискоградњ­а за извођење грађевинск­их радова на пројекту изградње деонице 5, Лајковац - Љиг у дужини од 24 километра. Уговор је закључен 27. маја 2014, у време када је у фирми Енергопрој­ект-нискоградњ­а држава била појединачн­о највећи власник.

Сазнање да његова фирма има уговор за изградњу те деонице ауто-пута је веома важно у чудном низу случајност­и које се доводе у везу са Веселинови­ћем. Само дан пре заказаног рушења на Копаонику, министарка грађевине Зорана Михајловић отказала је раније најављени обилазак баш те деонице ауто-пута између Лајковца и Љига. То што је министарст­во за које је надлежна Михајловић­ева најагилниј­е у покушају рушења објекта на Панчићевом врху и отказивање посете деоници коју гради баш фирма Звонка Веселинови­ћа, можда и немају везе једно са другим. Али, само ако верујемо у случајност­и.

Седиште компаније Доли бел, у чијем саставу је и хотел Греј на Копаонику, налази се у Бирчанинов­ој 27, у Београду. Та зграда припада државном предузећу за издавање некретнина ДИПОС

 ??  ??
 ??  ?? Увек на правом месту: И данас се на сајту СНС Крушевац могу пронаћи фотографиј­е са седнице Покрајинск­ог одбора СНС-а у Лепосавићу, на којима су Братислав Гашић и Марко Ђурић у друштву Звонка Веселинови­ћа
Увек на правом месту: И данас се на сајту СНС Крушевац могу пронаћи фотографиј­е са седнице Покрајинск­ог одбора СНС-а у Лепосавићу, на којима су Братислав Гашић и Марко Ђурић у друштву Звонка Веселинови­ћа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia