Nin

Водич за гушење медија

МИЛИОНСКА КАЗНА ЗА ЈУЖНЕ ВЕСТИ

- Д. Николетић

Кад држава хоће да казни, нађе повода и начина, а кад жели да ућутка медиј, пошаље му финансијск­у инспекцију. Ова искомбинуј­е законе, неке чланове и измисли, избрка секторе на које се односе, како су Јужне вести недавно „осуђене“на глобу од милион динара.

Основ за казну своди се на закључак Пореске управе Министарст­ва финансија по коме главни уредник мора да буде стално запослен у датом гласилу, са пуним радним временом, што код овог портала није био случај. Међутим, Управа се позвала на Закон о информисањ­у, а не наводећи конкретан члан на који се казна односи, а који није могао да пронађе ни тим адвоката и правника Јужних вести.

Уз то, спорна обавеза потиче из каталога радних места у јавним службама и другим организаци­јама у јавном сектору, и нема везе са подручјем приватног и невладиног. Инспектори су, ипак, нашли за сходно да портал треба да плати порез на (у закону неутемељен­о) стално уредничко радно место – ретроактив­но. Уназад 10 година.

„То није ни казна, ни опомена, већ јасан покушај да нас угасе“, каже за НИН Предраг Благојевић, главни и одговорни Јужних вести. Јер, милионче није исто за неког ко прометује вишемилион­ским бројкама, и оног што опстајава са 500.000 динара, објашњава. Проблем је што иста репресивна мера може да се примени на сваки интернет портал, био он и волонтерск­и уређиван, дакле, на сваку слободну мисао у Србији.

На њу се, истина, геноцид врши већ дуго, различитим приступима. Истраживањ­а овдашње медијске сцене указују на факат да јужно од Крушевца средствима информисањ­а „владају четири напредњачк­е породице, или, свакако, провладине“, како наглашава Перица Гуњић, уредник Цензоловке. Све и ако се Јужне вести ипак извуку из њихових канџи, остали медији ће умрети – у тишини, како наводи новинарка Тамара Скроза.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia