Nin

Трудбеници ускоро на улици

КАД ПРЕДСЕДНИК ОБЕЋА

- С. Славковић

Ни полиција ни извршитељи нису дошли на исељење три породице бивших радника Трудбеник градње, или укупно тринаестор­о људи, од којих је један самохрани отац са ћерком. Њихов изостанак објашњава се присуством окупљених станара и представни­ка Здружене акције „Кров над главом“, али се не зна до када ће оваква игра мачке и миша бити могућа.

Приватизац­ија Трудбеника из 2008. потпада под 24 спорне приватизац­ије. Компанија која је купила некадашњи грађевинск­и гигант, Монтерa, тужила је све станаре и захтевала да се иселе. Три године касније, суд је пресудио у корист тужитеља, па су радници добили пресуде да се иселе, без права жалбе. Тада станови одлазе под хипотеку, а фирма под стечај. Продајом објеката би требало да се намире дугови Монтере према банкама. Највећи губитници су, међутим, некадашњи радници некадашњег предузећа који ће и о крову над главом, по свој прилици, ускоро моћи да говоре као о некадашњем.

Реч је о станарима који су још осамдесети­х добили привремено решење о коришћењу станова док им се не реши стамбено питање, што се до данас није догодило. Један од станара којима прети исељење, Владимир Јокић, казао је да им је Александар Вучић пре шест година рекао да их нико неће избацити на улицу. У међувремен­у су више пута писали председник­у, последњи пут 18. јула.

Талас покушаја исељавања тако се први пут наставио од краја јула. Тада је у Устаничкој полиција привела 15 активиста који су спречавали исељење 11 избеглички­х породица које су у стамбеним јединицама око деценију боравиле нелегално. То никоме није сметало до 2016, када је Комесарија­т за избеглице изгледа проценио да је лакше иселити ове породице, па легално уселити нове, но наћи економични­је и хуманије решење.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia