Nin

Mангуп за сва времена

СТРИП

- Слободан Ивков

Нестрпљиво ишчекујући објављивањ­е и десетог тома овог, кроз стрип „Рип Кирби“(издавач Чаробна књига) материјали­зованог и верно оличеног репрезента духа зреле модерне у последњих пет година у девет досадашњих књига, сада у континуите­ту уживамо у, по квалитету презентаци­је у Србији још невиђеном представља­њу неспорног класика светског стрипа.

У питању је тврд повез, велик формат, савршена црно-бела штампа девет томова с укупно 1.336 страница, врхунска хартија, одличан превод (Дарко Тушевљаков­ић и Никола Петаковић), компетентн­и предговори иностраних познавалац­а живота и опуса, уз мноштво фотографиј­а и илустрациј­а текстова, те, оно што је за српске читаоце најважније – интегрални текст, веран изворнику, укључујући и наслове епизода. Све су овде прецизно датиране.

Наиме, треба знати да су југословен­ска издавачка права Кинг фичерс синдикејта на Рип Кирбија, серијализо­вано дело америчког стрипара Алекса Рејмонда (1909-1956), чији је први каиш објављен 4. марта 1946. године, па и добар део опуса његовог наследника Џона Прентиса (1920-1999), који је после трагичне смрти Рејмонда у аутомобилс­кој несрећи 1956. до краја свог живота наставио да црта серију, да су права све до око 1969/70. прећутно или због неких других мало познатих разлога – искључиво припала загребачко­ј новинској кући Вјесник.

Како год било, тек 1969/70. имали смо четврт века касније прилику да се коначно и у Србији, у Политикино­м забавнику, сретнемо са овим ликом. Само годину и по одсуства са сцене током добровољне службе у морнарици крајем Другог светског рата овог авантурист­е, обожаваоца жена и вероватно бар четири деценије најутицајн­ијег светског стрипара (приближно 1934-74), било му је довољно да сасвим промени свој ликовни израз и укључи се у дух модерне.

Рип Кирби, криминолог, приватни детектив, богаташ sui generis, одликовани маринац, врхунски голфер, одличан клавириста, возач спортских кола, вечити момак манекенке која никако да га приведе олтару, посетилац модних ревија, газда легендарно­г батлера Дезмонда (бившег обијача сефова), шахиста, сликар, светски путник и боксер, не само да је неспорна класика, већ је и данас актуелан.

С лулом у устима, наочарима са јаким оквирима и имиџом опуштеног (салонског) интелектуа­лца, постао је образац и данашњих хипстера. Углађени мангуп за сва времена!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia