Nin

Ана није ту

- Милан Ћулибрк

То што за председник­а Србије Александра Вучића писмо председник­а 10 општина са севера Косова није опасно, већ само „неспретно и незграпно“, много је опасније од саме претње да ће они, ако због „штеточинск­ог деловања“опозиције не буду задовољни решењем косовског проблема, „бити принуђени“да „миљенике и полтроне страних амбасада“потраже „у њиховим кућама и вилама“. Да су те претње и те како опасне могло се видети већ неколико дана касније, када је на Пинку почео да се емитује срамни прилог о Сави Јањићу, игуману манастира Високи Дечани. Први је утисак да је сценарио и режију за ову ТВ пашквилу радила иста, проверена екипа, која је уочи локалних избора на Косову припремила онај скарадни предизборн­и спот са јединим циљем да се Оливер Ивановић – сатанизује. Док се не пронађу његове убице неће се знати да ли је тај прилог кумовао трагичном крају лидера СДП-а, али и без тога тешко је схватити ментални склоп људи спремних да после тог трагичног убиства цртају мету на још нечијем челу. Раде ли то за новац или из уверења? Или за шаку евра мењају уверења? Да су патриоте каквим покушавају да се представе ваљда би се задовољили и динарима.

Било како било, председник је стао иза својих људи. А, богами, и они су стали иза њега. Иако нада у повољно решење косовског проблема све више личи на Ђекну – још није умрла, а кад ће не зна се – у току је надметање ко ће брже, јаче, боље подржати председник­а. „Вучићу би било лакше да обилази и отвара фабрике, а не да трпи критике због нечег што би могло да буде највише што може да извуче“, докторски је загонетан Небојша Стефановић. „Вучић потура леђа за народ“, поентира Никола Селаковић. „Сви којима је Србија најважнија данас су уз Вучића“, не посустаје ни Зорана Михајловић. „Сви би требало да стану уз Вучића“, терцира Горан Весић. „Србија коначно има одговорног председник­а, државника, који је предложио одрживо решење“, јавља се Маја Гојковић. „Сви треба да га подржимо у настојању да нам да основу за убрзани раст и развој“, у срце га дира Синиша Мали. „Вучић допушта да се све негативне ствари фокусирају само на њега и његову породицу“, братски је забринут Александар Вулин. „Ако решење проблема буде, Србија и Срби имаће више територија, новца и права“, пуца од оптимизма Марко пет нула Ђурић. Само је прећутао шта ће бити ако решења не буде.

Из дубоке илегале изашла је и Ана Брнабић и „још једном позвала све грађане да стану уз свог председник­а“. Боже, да ли је пре него што је положила заклетву прочитала Устав, у коме пише да је Влада „носилац извршне власти у Републици Србији“(члан 122) и да „утврђује и води политику“(члан 123). Политику, дакле, води Влада, а не председник. Позивом свим грађанима да стану уз председник­а, премијерка је заправо урадила гору ствар и од Бошка Обрадовића – индиректно је позвала на рушење уставног поретка. Једино што јој иде у прилог је да је вероватно нико у тужилаштву не схвата озбиљно. Они више верују Марку Дражићу из Њуз нета да је организато­рима забрањене Нушићијаде заиста послала телеграм: „Да се ја ишта питам, помогла бих вам. Ана Брнабић“.

Из владајуће коалиције једино се није огласио Милан Кркобабић. Мора да је љут што од толиких писама председник­у Поште Србије, на чијем је челу кадар ПУПС-а, немају баш неке вајде. Шта ће тек рећи напредњаци ако схвате да су мејловима подршке заправо финансијск­и помагали Драгана Шолака, за кога су провладини таблоиди већ писали: „Тајкуни Ђилас и Шолак руше Вучића“.

И док је сваког дана све више писама подршке, иако је сам Вучић признао да нема никакав план и да није оптимиста, ових дана, трећи пут (ко каже трећа – срећа) срушио се потпорни зид на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру. Директор Коридора Зоран Бабић, срећом, има спремно решење. „До сада смо радили у две смене, а од сада ће се радити у три!“Ух, како је све лако када се „прави човек нађе на правом месту“. Плус је спреман да други раде у три смене. И уверен је да Вучићу не чини „медвеђу услугу“зато што јужни крак Коридора 10 ионако не пролази кроз Медвеђу и Бујановац, већ само кроз Прешево.

За крај и једно питање. Ако министар финансија Синиша Мали тврди да је Влада за седам месеци ове године отплатила 3,1 милијарду евра кредита, како је јавни дуг повећан са 23,2 на 24 милијарде евра? Па нека сад неко каже да Мали није доктор за економију.

Неко је ових дана, ипак, поднео оставку. Небојша Крстић више није члан УО РТС-а. Ух, колико ли ће тек сада времена проводити на Хепију и Пинку?

Позивом свим грађанима да стану уз председник­а, премијерка Ана Брнабић заправо је урадила гору ствар и од Бошка Обрадовића – индиректно је позвала на рушење уставног поретка, јер по Уставу политику утврђује и води Влада, а не председник

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia