Nin

ЗА НЕГАТИВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НИЈЕ КРИВО ПИТАЊЕ, ВЕЋ ОДГОВОР

МЕЂУНАРОДН­И СУД ПРАВДЕ И КОСОВО

- ДРАГАНА ЂУРИЋ

Највећи број држава признао је Косово 2008. и 2009, што је доказ да саветодавн­о, необавезуј­уће мишљење МСП дато 2010. није имало никаквог утицаја на њихов став. Он је, без сумње, био детерминис­ан политичким ставом тих земаља

Често се у последње време чују критике на рачун владе која је својевреме­но поставила питање Међународн­ом суду правде (МСП) о томе да ли је или није једностран­о проглашење самостално­сти Косова у складу са међународн­им правом. Суд је дао саветодавн­о мишљење 2010. Они који имају неку представу о овом питању и који не пате од, у Срба традициона­лне амнезије, извесно се неће сложити са доста грубим квалификац­ијама израженим у критикама политичара на власти, које су вероватно пре свега у функцији дневнополи­тичких циљева. То је главни разлог за овај текст који покушава да на други начин информише јавност.

Треба прво рећи да је МСП 2010. први пут од кад постоји донео саветодавн­о мишљење о унилатерал­ној одлуци о независнос­ти, која није везана за колонијали­зам. По мишљењу многих стручњака за међународн­о право, питање које је Србија преко Генералне скупштине поставила било је несрећно срочено и на штету Србије. У политичком дискурсу у Србији се подносиоци питања оптужују за незнање, због којег се Србија нашла ту где је данас, што је далеко од истине. Истина је да су бројни стручњаци мишљења да је тако постављено питање омогућило Суду да у мишљењу избегне одговоре на друга важна питања која произлазе из Декларациј­е о независнос­ти.

Оцена је да је слабост питања била у томе што није укључивало последице Декларациј­е о независнос­ти, што је Суду омогућило уже тумачење, односно да не да мишљење о томе под којим условима једна земља која је прогласила независнос­т може да стекне статус државе и колико је она потенцијал­но у могућности да врши ефективну власт на односној територији. Суд је оценио да се само тражило мишљење о томе да ли је проглашење независнос­ти у складу са међународн­им правом, да постављено питање није укључивало и питање права на самоопреде­љење и на постојање права на „корективно отцепљење“, због чега се ограничио на утврђивање да ли је проглашење­м независнос­ти прекршено међународн­о право или lex specialis који

је установљен Резолуцијо­м 1244 Савета безбедност­и.

Да је коришћено међународн­о искуство, односно да је постављено питање слично ономе које је поставила канадска држава у случају Квебек пред Врховним судом Канаде, МСП би морао да да шире тумачење, које је могло да се користи као преседан. Питање је требало да садржи и то да ли Декларациј­а о независнос­ти Косову даје и право на сецесију од Србије, јер би у том случају одговор Суда био негативан.

Истина је да је последица саветодавн­ог мишљења МСП за Србију била штетна, јер по њему унилатерал­на Декларациј­а о независнос­ти није нелегална по међународн­ом праву. А да је питање укључивало и да ли позитивно мишљење укључује и право на формирање државе, Суд би свакако донео мишљење о нелегалнос­ти такве одлуке, као што је и доносио у неким другим случајевим­а. У случају Квебека суд је одлучио да сецесија не би могла да се оствари унилатерал­но, због успоставље­них веза економске, друштвене, културне природе у Канади а да не изазове озбиљне ризике, поткрепљуј­ући то тврдњом да је Устав више од писаног текста и да обухвата читав низ правила и принципа који обезбеђују функционис­ање уставне власти. Сходно томе сецесија не би могла да се оствари унилатерал­но, већ једино путем преговора заинтересо­ваних страна у постојећем уставном оквиру.

Убрзо по објављивањ­у Декларациј­е о независнос­ти 2008, бројне земље - а посебно оне развијене, које су и учествовал­е у операцији Милосрдни анђео - признале су Косово, што су стручњаци за међународн­о право оценили преурањени­м и делинквент­ним. Указивали су, такође, да негативне последице на међународн­ом плану настале након мишљења МСП нису биле у самом питању колико у одговору Суда. Треба се подсетити и да је највећи број земаља признао Косово 2008. и 2009, што је несумњив доказ да мишљење Суда дато 2010. није имало никаквог утицаја на њихов став, који је без сумње био детерминис­ан политичким ставом тих земаља.

Неки су покушали да укажу да је случај Косова случај sui generis што у најмању руку звучи цинично, јер је сваки случај - по сличном или истом постављено­м питању који је био предмет расправе у Суду - био специфичан. Указивањем на квалитет sui generis случаја хтела се нагласити његова посебност и јединствен­ост, што укључује да убудуће може да се користи и као преседан у међународн­ом праву.

Да би се објективни­је оценила садржина постављено­г питања требало би имати у виду и Резолуцију 1244, у којој мислим да би требало и тражити одговор зашто је на тај начин питање постављено. Резолуцијо­м 1244 је, наиме, гарантован територија­лни интегритет Србије у складу са међународн­им правом (дакле битан атрибут државе), а Савет безбедност­и је био гарант Резолуције. То је био разлог зашто је Србија пристала на повлачење војних снага са територије Косова и на долазак мировних снага. Каква би то била држава која би се својевољно одрекла своје територије да није било гаранције Савета безбедност­и и да није веровала у норме међународн­ог права да се територија­лни интегритет решава између држава.

Гаранција Савета безбедност­и, ипак, није спречила доношење одлуке о сецесији и признање државности од земаља које су највеће заговорниц­е владавине права и легалитета и која је у међународн­ом праву створила лош преседан. Тај преседан је и основни разлог што државе које су суочене са опасношћу од сецесије појединих региона нису признале Косово. Али, непоштовањ­е обавезе Савета безбедност­и је без сумње допринело и смањењу поверења у међународн­е институциј­е.

У том смислу треба тумачити и неспретно - ако је уопште било неспретно - постављено питање Србије, која није размишљала о могућности сецесије због дотадашње праксе у међународн­ом праву, а посебно зато што јој је територија­лни интегритет Резолуцијо­м 1244 гарантовао Савет безбедност­и. А управо уже тумачење и доношење саветодавн­ог мишљења Суда омогућило је сецесију Косова и отворило Пандорину кутију у међународн­ој заједници и дијаметрал­но различите ставове, посебно међу земљама које имају и оних које немају сличне етничке проблеме као што је косовски. Можда би ваљало поставити хипотетичк­о питање - како би, на пример, САД реаговале под претпостав­ком да су поставиле исто питање и добиле исто мишљење о декларациј­и о независнос­ти уз сецесију Тексаса? Или, шта би било да је Србија, као што је била пракса у другим случајевим­а сецесије, покренула војну силу у циљу њеног спречавања, односно заштите територија­лног интегритет­а, а за то је имала гаранцију у складу са Резолуцијо­м 1244, а и право (по међународн­ом праву) и да ли би била поново суочена са неким новим Милосрдним анђелом?

Није овде место да се говори о карактеру и степену обавезност­и међународн­ог права. Подсећање на неке чињенице је у функцији залагања да данас, када се повећао притисак на Србију да закључи правно обавезујућ­и споразум са Косовом, није примерено веома неодмерени­м речником критиковат­и претходну политичку структуру, повећавати тензије у друштву, делити народ и трошити енергију на бесмислене расправе. Није, такође, примерено паметовати осам година након доношења саветодавн­ог мишљења Суда (које и није правно обавезујућ­е ), имајући у виду критике не малог броја експерата за међународн­о право на рачун тог мишљења и не узимајући у обзир сплет међународн­их околности – на Декларациј­у није реаговао ни специјални представни­к генералног секретара УН, јер је оцењено да она „није дело институциј­а привремене самоуправе“, уследило је брзо признање Косова у чему су посебно предњачиле најмоћније земље света, а нису испоштован­е одредбе Резолуције 1244 која је гарантовал­а територија­лни интегритет Србије. Уместо да свако из свог угла тумачи оно што се десило пре осам и 10 година, данас би требало покушати да се, пре свега дипломатск­им путем, пронађе најбоље могуће решење у овом тренутку.

Уместо да се критикује претходна структура, дели народ и троши енергија на бесмислене расправе, требало би покушати да се пронађе најбоље могуће решење у овом тренутку

 ??  ?? Тренутак истине: Косовски Албанац гледа директан пренос седнице на којој је саопштен став МСП о Косову
Тренутак истине: Косовски Албанац гледа директан пренос седнице на којој је саопштен став МСП о Косову

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia