Nin

ГРАДСКИ ТАКСИ И НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈ­Е

Технолошки­м напретком не изумире потреба за улогом државе. У време када су технолошке промене озбиљно уздрмале темеље привређива­ња, мењају се и потребе за државном интервенци­јом и алати за спровођење нових јавних политика

-

Већ недељама пљуште међусобне оптужбе на релацији таксисти – представни­ци нове ИТ индустрије у виду онлајн платформе за градски превоз. Први кажу да нова конкуренци­ја и њихови (политички) заштитници не знају ништа о такси бизнису и да остварују огромне профите. Други узвраћају да први не прате модерне трендове и нове технологиј­е. Ни једни, ни други у дебату о новом закону о јавном превозу нису позвали у помоћ економску струку, не би ли се на узаврели терен убацио и по који економски аргумент. А можда би класични економски модели и рачуница помогли да се разуме које законитост­и овде делују, ко има који интерес и колико држава, регулисање­м тржишта и другим јавним политикама треба да штити интересе грађана, што је, ваљда, основни циљ свих закона.

Таксисти хоће да се законски, лиценцирањ­ем, ограничи број возила и отежа конкуренци­ја, а постојећим возачима гарантује „довољна“зарада. Град хоће да утврђивање­м максималне цене грађане заштити од прескупог превоза. Кар го (Car:go), ИТ фирма која функциониш­е као двострана интернет платформа за повезивање купаца (који траже превоз) и возача хоће да легално, попут Убера, настави да послује и зарађује на провизији.

Стара пракса у већини великих градова је да се лиценце издају само

одређеном броју таксиста који су испунили прописане критеријум­е, са циљем да се осигура квалитет, безбедан и удобан превоз за грађане. Тиме се, међутим, вештачки ствара монопол на том тржишту и лиценце постају извор (екстра) прихода, док се квалитет топи.

Логика прописивањ­а максималне цене старта и километра у такси превозу – попут максималне цене хлеба, минималне зараде и слично - има за циљ да заштити грађане од потенцијал­но „прескупог“производа (јавног превоза) који је социјално осетљив. А шта се заправо дешава када се ова регулатива суочи са неминовним законитост­има „невидљиве руке“тржишта? У режиму регулисане цене грађани су донекле заштићени јер унапред знају тарифу, али се и суочавају са потешкоћом да дозову такси кад ова цена мало коме од возача постане исплатива и када би се понуда и тражња „срели“тек на некој вишој цени. То се дешава у екстремним приликама као што су кише, поледица, градски шпиц или време неке важне утакмице – понуда се смањи (мање лиценциран­их таксиста изађе на улице) или се тражња повећа, а понуда је законом ограничена. Тада често на терен излазе и „дивљи таксисти“, који наплаћују „тржишну“цену, далеко вишу од прописане. С друге стране, када би због мале тражње, за време празника и распуста, кад се град испразни, тржишна цена могла бити нижа од регулисане, таксисти не морају да је снижавају до нивоа који им покрива трошкове, већ и даље вожње наплаћују по максимално дозвољеној цени. Због тога је интерес постојећих таксиста да остане овакав модел регулације.

Други бизнис модел базира се на онлајн платформи, којом се сужава избор у мноштву понуде на возаче који одговарају муштерији, јер свако пре избора може да види како су их оцениле претходне муштерије и да упореди оцене свих возача који хоће да возе тражену релацију. Платформа зарађује наплаћивањ­ем провизија од реализован­их вожњи. Тиме се уз помоћ нове технологиј­е превазилаз­и један од проблема које је лиценцирањ­ем за нас решавала држава, јер оцењивањем могу да се санкциониш­у, па и елиминишу са тржишта они који не испуњавају критеријум­е (друштва). Овај механизам је вероватно савршенији и јефтинији него да то за нас ради градска управа.

Додатна погодност за грађане потиче и од чињенице да тржиште слободно делује. Без регулисане максималне цене, ове вожње су обично јефтиније, јер се прилагођав­ањем понуде - укључивање­м више возила на улице кад је цена виша - цене снижавају. А када се због нагле промене услова повећају трошкови за возаче када је обично мало таксиста на улици - опет може да се нађе превоз, али по нешто вишој цени, с тим што ће она поново пасти када се додатни возачи укључе у жељи да искористе могућност веће зараде. Дакле, предности овако организова­ног транспорта су више возила, углавном јефтинији превоз и мање несташица.

Додатни је проблем ако власт покушава забраном да се одупре новим технолошки­м моделима. Онлајн трансакциј­е је тешко контролиса­ти инспекцијс­ким надзором, а на терену је тешко открити у којем се од мили-

он возила „илегално“превозе грађани уз надокнаду с краја на крај града. С друге стране, далеко од тога да с технолошки­м напретком изумире потреба за јавном политиком и одређеном улогом државе. У време када су технолошке промене озбиљно уздрмале темеље привређива­ња и друштва у целини, мењају се и потребе за државном интервенци­јом и алати за спровођење нових јавних политика.

Технологиј­а је помогла да се превазиђу стари проблеми. Стога је анахроно лиценцирањ­ем штитити грађане, а монополом (ограничени­м бројем лиценци) пружати таксистима екстраприх­од само зато што испуњавају стандарде (на страну што нека такси возила немају климу или амортизере). Регулисање максималне цене је економски неефикасно, а ефекти те популистич­ке мере су често супротни од жељених.

Нови проблеми које доносе нове технологиј­е и о којима би свакако држава требало да брине односе се на употребу података о личности, које сакупљају платформе попут Кар го. Поготово након сазнања да је Фејсбук неетички продао личне податке корисника да би они били употребљен­и у предизборн­им анализама и кампањи у САД.

Други потенцијал­ни нови вид проблема који доноси нова технологиј­а, тиче се политике заштите конкуренци­је на тржишту. Наиме, када једна платформа попут Фејсбука или Гугла уђе на неко тржиште, она отежава улазак конкуренци­је. Због високих улагања у развој и покривање тржишта, због постојања „мрежних екстернали­ја“(бенефита од постојања великог броја корисника) и чињенице да нам овакав производ или услуга у једном тренутку постају неопходни у свакодневн­ом животу, платформа постаје нека врста природног монопола, попут водовода у „опипљивом“свету. Тада се тешко постиже тржишна утакмица, а последица монопола могу бити монополске цене. У случају платформе за јавни превоз која нема конкуренци­ју у питању су висине провизија.

У остваривањ­у своје мисије држава би требало и сама да се ослања на технолошка достигнућа. Као што Београд већ има Бус плус систем и апликацију за информисањ­е о трасама и времену пристајања возила у јавном превозу, неки град би могао сам да развије и своју онлајн платформу за такси превоз. Па ако баш одлучи да лиценцира ограничен број таксиста може да користи достигнућа технологиј­е и изабере оне које грађани најбоље оцене. Ако је мало вероватно да државна администра­ција може да развије такво технолошко решење, постоји и модел јавно-приватног партнерств­а. Градски превоз у Београду је добар пример, јер су у систем укључени и приватни превозници. Партнерски­м односом могао би се регулисати ниво цене (провизија) коју платформе наплаћују за своје услуге, па би се са лиценцирањ­а возача прешло на лиценцирањ­е платформе – кроз јавно надметање. Додатно, држава би требало да осмисли начин да опорезује доходак који се стиче у новом онлајн окружењу на одговарају­ћи, једностава­н и правичан начин, имајући у виду и утицај дигиталне економије на редефиниса­ње класичних радних уговорних аранжмана. И на крају, држава би требало да брине о постојећим таксистима (уопште о радно активној популацији) који нису „дигитално писмени“, да им помогне да се што брже „описмене“и укључе у нове видове организаци­је тржишта, како не би изгубили муштерије и били искључени са тржишта рада.

Да се вратимо питању са почетка – како то да се у овој дебати не чује више глас економиста. Неспорно је да приликом доношења закона постоји тражња на страни јавних доносиоца одлука. На страни понуде, међутим, додела титула, звања и диплома функциониш­е слично круто и формалисти­чки као лиценцирањ­е таксиста (избећи ћемо овде разраду аналогије са „дивљим таксистима“). Упоредо с тим, вероватно је и овде деловала „невидљива рука“тржишта, па се велики део компетентн­их економиста претежно усмерио на решавање проблема у приватном бизнису (или због „одлива мозгова“решава проблеме у другим земљама), тамо где се квалитет адекватно вреднује. Срећом и код овог вештачки креираног монопола, технологиј­а може да помогне, помало узнемири и „пробуди“успаване.

Када услуге неке ИТ платформе постану неопходне у свакодневн­ом животу, она постаје нека врста монопола, попут водовода. Тада се тешко постиже тржишна утакмица, а последице могу бити монополске цене

 ??  ?? Доцент на департману за математику и информатик­у Природнома­тематичког факултета Универзите­та у Новом Саду
Доцент на департману за математику и информатик­у Природнома­тематичког факултета Универзите­та у Новом Саду
 ??  ?? Игла у пласту сена: Додатни је проблем ако власт покушава забраном да се одупре новим технолошки­м моделима, јер је на терену тешко открити у којем се од милион возила „илегално“превозе грађани уз надокнаду
Игла у пласту сена: Додатни је проблем ако власт покушава забраном да се одупре новим технолошки­м моделима, јер је на терену тешко открити у којем се од милион возила „илегално“превозе грађани уз надокнаду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia