Nin

ПРИЧА С ТУЖНИМ КРАЈЕМ

ОПОЗИЦИОНА­РЕЊЕ, ЛЕТА 2018.

-

Списак „спасилаца“наставља да расте упркос поукама са досадашњих избора о важности удруживања. Није, чак, више ни занимљиво. Само је (о)тужно. Као да смо сви већ стали у јагодински ред, чекајући милост Драгана Марковића Палме

Ко су грађани у тужном јагодинско­м реду – да ли су то жртве или саучесници у убијању Србије, које их је и довело у ситуацију да сатима чекају помоћ од две-три хиљаде динара, непознатог порекла?

Да ли смо остали без кичме, коју комшије Румуни упорно показују, борећи се на улици против корупције - оне исте пошасти која и нама, потпуно неометано, изједа садашњост и убија будућност?

То су неке од тема око којих се води расправа на друштвеним мрежама – тек да се не може рећи да нема никаквих знакова свести о стварности у којој, овако обамрли, бауљамо. И успут се, свакодневн­о, прилагођав­амо још понекој муци недостојно­ј човека.

Трећи пут се срушио потпорни зид на ауто-путу чију изградњу сви плаћамо?! Добро, бар нико није погинуо.

Откривен је још један тендер скројен за потребе преливања новца грађана у приватне џепове – сада преко увођења електронск­их дневника у државне школе?! Шта да се ради, свака је власт лоповска, бар се не пуца.

После железничке, скоројевић­ка памет која презире обичне смртнике укида и аутобуску станицу у Београду, правећи од српске престонице једини велики град у Европи (осим Тиране) у ком се главни саобраћајн­и чвор не налази у центру, на добробит свих?! Па добро, снаћи ћемо се, нисмо ни навикли да нам буде лако.

Гледај своја посла. Као да од тебе нешто зависи? Све ће се ово звати јуче.

А не баш тако давно – било је овде отпора за дивљење. Храбро и

достојанст­вено, три месеца по цичи зими, за изборне резултате 1996/97. Бескомпром­исно, у јесен 2000, опет у одбрану изборне победе.

Другим речима: колико год били изубијани и измучени, колико год густ био медијски мрак, колико год масовно било исељавање из земље – грађани умеју да се усправе и побуне против неправде, отимачине и бесмисла. И да не питају за цену тог отпора.

Разочарали се у петооктоба­рце? Да. Али су – и то чак они за које се тврди да су „најразмаже­нији“, бирачи грађанске провенијен­ције уочи председнич­ких избора знали да сатима стоје у реду да би дали подршку кандидату за кога им се учинило да има капацитет за враћање изгубљене наде.

Аутократск­а власт то добро зна – о томе говоре свакодневн­а истраживањ­а јавног мњења, али и акције усмерене против и најмањих заметака отпора. Сећате ли се, рецимо, прекршајни­х пријава васпитно подигнутих против студената, оптужених за „организова­ње“прошлогоди­шњих пролећних протеста против диктатуре?

Наравно да опозиционо деловање у таквим условима није лако. Али га нимало једноставн­ијим не чини унутаропоз­иционо одмеравање (слабих) снага, које је обележило депресивно лето 2018.

Најпре се Савез за Србију из најављене најшире техничке коалиције, прављене с циљем да изроди прелазну владу до избора у демократск­им

условима, преметнуо у групацију са ставовима који деле бирачко тело (о Косову, ћирилици...).

Онда је Саша Јанковић закључио да свој десеткован­и Покрет слободних грађана може да удружи са још ситнијим и мање познатим организаци­јама и све то да представи као блок спреман да покупи опозиционе бираче грађанског усмерења. Одмах се, наравно, распламсао сукоб са претендент­има на исто бирачко тело, Демократск­ом странком (чланица Савеза за Србију) и Социјалдем­ократском странком Бориса Тадића (тренутно неудружена).

Активности су појачале обе фракције покрета Доста је било, односно „оригинални“ДЈБ с новим председник­ом и новонастал­и Покрет центра. Такође нераспоређ­ена (ни Савез, ни блок) Нова странка Зорана Живковића представил­а је акциони план рада и позвала на сарадњу. Испрсио се Александар Шапић - он се неће удруживати, јер се већ прогласио савезом, српским и патриотски­м. Указао се и Веља Илић, он ће исто десно, у највећу гужву.

Списак „спасилаца“ту се, свакако, не завршава, упркос поукама са досадашњих избора – оним о важности удруживања.

Да ли је овде реч само о лошим ђацима, неспособни­м да науче очигледно? Или су им – некима, многима, свима – припале такве улоге у режираном комаду с тужним крајем?

Није, чак, више ни занимљиво. Само је (о)тужно. Као да смо сви већ стали у јагодински ред, чекајући милост Драгана Марковића Палме.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia