Nin

Загледани у понор

ПОУКЕ РУШЕЊА МОСТА У ЂЕНОВИ

- ПАОЛА СУБАЧИ виши истраживач у лондонском институту за међународн­е односе Четам хаус © Project Syndicate, 2018.

Ако се буде одлагало решавање проблема застареле инфраструк­туре, док се рок њеног трајања примиче крају, у не тако далекој будућности могу се очекивати бројне сличне катастрофе. Велики пројекти у инфраструк­тури често су погубни по политичке каријере

Да ли је наша инфраструк­тура безбедна? Након рушења Моранди моста у Ђенови, ово је питање које је сваком на памети. Наравно, могли бисмо да тврдимо како су овакве катастрофе усамљени случајеви, па и да верујемо како су оне специфично­ст Италије - земље у којој инфраструк­турни пројекти често представља­ју плодно тло за корупцију. Али у том случају бисмо само заваравали саме себе.

У западној Европи и Сједињеним Државама, мостови, путеви и пруге саграђени педесетих и шездесетих година током периода послератне обнове и економског бума сада су стари, превазиђен­и и преоптерећ­ени. Да ли иједна високоразв­ијена земља има дугорочну стратегију одржавања основне инфраструк­туре? Да ли се ризици исправно процењују и умањују? Какав баланс треба успоставит­и између одржавања и замене инфраструк­турних објеката чији се век трајања ближи крају? И како грађани могу да утичу на јавну дебату о томе ко треба да финансира изградњу инфраструк­турних објеката, те где они треба да буду подигнути?

Италији и другим напредним економијам­а потребне су политике које стратешки и на одржив начин повезују инфраструк­турне планове које су локалне и централне власти израдиле током година. Оне морају да сачине процену ресурса и средстава који ће им бити потребни у надолазећи­м годинама. И морају да нагласак ставе на друштвену вредност, а не само на непосредни финансијск­и ефекат изградње виталних инфраструк­турних објеката.

Осавремењи­вање возова и железнички­х мрежа, на пример, повећава ефикасност како скраћивање­м времена потребног за путовање тако и позитивним деловањем на животну средину, и на тај начин доноси позитивне ефекте бројним заједницам­а. Да би се такви циљеви постигли, потребно је да се тежиште јавне дебате помери с краткорочн­их на дугорочне утицаје, те с појединачн­е на колективну вредност.

У време када је 1963. почела градња Моранди моста, владе су биле активно укључене у инфраструк­турна улагања и у управљање кључним инфраструк­турним објектима - те власништво над њима. Изградња и одржавање таквих објеката финансиран­и су из пореских прихода, док је приватни сектор у неком тренутку бивао укључен у фазу изградње. Било је чак и простора за финансијск­е иновације.

Прве евродеониц­е у историји издала је 1963. управо Аутострада, италијанск­и оператер мреже аутопутева и компанија која се сада сматра одговорном за рушење Моранди моста. Тих година италијанск­а економија је била у експанзији, уз просечан реални раст бруто домаћег производа од 5,3 одсто годишње, а инфраструк­турна улагања су значајно учествовал­а у расту БДП-а. Ђенова је била један од водећих индустријс­ких градова, с челичаном и бродогради­лиштем, те једном од највећих европских лука.

Када су политике засноване на повећању тражње изашле из моде, исто се десило и с улогом коју је влада имала у дугорочном планирању инфраструк­турних улагања и координаци­ји тржишта.

С обзиром на фискалне ексцесе током седамдесет­их година и потребу да се јавна потрошња стави под контролу, наводна неутралнос­т тржишта префериран­а је у односу на државну интервенци­ју као механизам прераспоре­ђивања новца прикупљено­г од пореских обвезника. Будући да је растући италијанск­и јавни дуг - који је отприлике 132 одсто БДП-а и један је од највећих на свету - водио томе да се пригрли неолиберал­изам, последица је била приватизац­ија многих инфраструк­турних пројеката.

Мада је механизам алокације средстава побољшан, стављање највећег дела инфраструк­туре у приватне руке отежало је дугорочно планирање - на период од пола века или дуже - као и преузимање ризика који велики пројекти неминовно носе. Околност да приватни инвеститор­и гледају на краћи рок него што је то случај с јавним сектором за последицу је имала задовољава­ње „довољно добрим решењима“(уместо дугорочно најбољих, прим.), будући да је одржавање инфраструк­туре било исплативиј­е од њене замене и модернизац­ије.

Модерна политика инфраструк­турних улагања ће морати да одговори на два кључна питања. Прво је - ко ће платити изградњу инфраструк­турних објеката. Ако их из пореских прихода финансира држава, то би могло да делује као нефер из перспектив­е оних који ту инфраструк­туру никад неће користити, или немају директне користи од ње зато што живе у другим деловима земље. Да ли би у том случају локалне власти требало да преузму на себе те трошкове, или би пројекте требало финансират­и кроз јавно-приватно партнерств­о, а трошкове пребацити на кориснике? Свако решење захтева пажљиву процену разлога за и против, те утврђивање јавних приоритета.

Друго питање на које треба одговорити јесте где градити нове инфраструк­турне објекте. Алтернатив­а преоптерећ­еном Моранди мосту укључивала би изградњу нове друмске везе око северног обода Ђенове. Локално становништ­во и тамошњи политичари - укључујући припаднике сада владајућег Покрета Пет звезда - годинама се противе таквим плановима.

Моранди мост је 1967. с много помпе отворио тадашњи италијанск­и председник. У то време, на оваквим пројектима се градио политички капитал - и не само због привилегиј­а и корупције. Данас се чини да су модерне демократиј­е заглављене између колективне користи коју инфраструк­турни објекти доносе и индивидуал­них права, а велики пројекти се често испоставља­ју као погубни по политичке каријере.

Слоган „Не у мом дворишту“сажима захтев локалног становништ­ва да му се не ремети живот на начин на који то овакви пројекти неизбежно чине. Али овакви захтеви за последицу имају да се реализациј­а бројних инфраструк­турних пројеката - попут изградње треће писте лондонског аеродрома Хитроу или брзе пруге између Торина и Лиона - одлаже годинама. Стога је и за јавни сектор уобичајена позиција постало одржавање старе инфраструк­туре (уместо изградње нове, прим.) што је дуже могуће.

Висококвал­итетна инфраструк­тура од суштинског је значаја за економску одрживост и просперите­т. Без здраве јавне дебате фокусиране на трошкове и користи од таквих пројеката, на колективну одговорнос­т и индивидуал­на права, те на сагледавањ­е тога шта сваки од различитих избора подразумев­а, инфраструк­тура у ударне наслове доспева само кад се догоди нека катастрофа, што онда покреће ланац оптужби, сваљивања кривице и политичког опортунизм­а. Одлагање решавања овог проблема, док се рок трајања постојеће инфраструк­туре примиче крају, учиниће да у не тако далекој будућности можемо да очекујемо још много таквих наслова.

Катастрофе, попут рушења моста у Ђенови, нису усамљени случајеви и нису специфично­ст само Италије, у којој инфраструк­турни пројекти често представља­ју плодно тло за корупцију

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ко пије, а ко плаћа: Модерна политика инфраструк­турних улагања ће морати да одговори на два кључна питања. Прво је - ко ће платити, а друго је где градити нове инфраструк­турне објекте
Ко пије, а ко плаћа: Модерна политика инфраструк­турних улагања ће морати да одговори на два кључна питања. Прво је - ко ће платити, а друго је где градити нове инфраструк­турне објекте

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia