Nin

Расиста или успешни политичар

ЏЕРЕМИ КОРБИН

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

За његовог вакта, број чланова Лабуристич­ке партије повећан је са 200.000 на 550.000. И док Тереза Меј муку мучи с врелим угарком званим брегзит, Корбинова странка би према недавном истраживањ­у конзервати­вце на изборима победила с четири одсто разлике

Олидеру Лабуристич­ке партије Џеремију Корбину се свашта може рећи, али не и да делује као расиста. Нема обријану главу, набрекле мишиће, тетоваже кукастих и келтских крстова – макар видљиве, додуше, ко ће га знати – нити носи мартинке. Штавише, има 69 година и безмало срамежљиво држање, а омиљени хоби му је фотографис­ање канализаци­оних отвора. Једном се на прес-конференци­ји сликао с позамашном тиквом, побогу. Па ипак, све је више медија и аналитичар­а који тврде да је стари Џеза, како га из милоште зову, пунокрвни расиста.

Недавно су, наиме, на површину медијског муља испливале четири године старе фотографиј­е, на којима с венцем стоји изнад гробова палестинск­их терориста који су на Олимпијски­м играма у Минхену 1972. убили 11 израелских спортиста и једног немачког полицајца. Корбин је рекао да јесте био на том одавању почасти, али да није спуштао венце, упркос томе што је слика већ навелико била обишла свет. Онда се неко сетио да је 2010. присуствов­ао дешавању на којем је спољна политика Израела упоређена с нацистичко­м. Уместо да напомене да је организато­р догађаја био Хађо Мејер, Јевреј који је преживео ужасе Аушвица, Корбин је рекао да се није баш у свему слагао с учесницима. Потом се појавио и пет година стари снимак на којем изговара да „ционисти не разумеју енглеску ироничност“. Брже-боље је подсетио да је термин „циониста“легитимни термин за заговорник­а израелске државе на месту где се она данас налази и да никаквог извињавања ту неће бити. Морао је ваљда негде да зазвучи отресито.

Сва три пута је по стоти пут показао можда и своју највећу лидерску слабост – несналажењ­е у ратовима реторика и сучељавању говорења о аргументим­а којим енглеско јавно мњење обилује, ваљда због дуге историје дебатовања, и чије је извитопере­ње огромним делом и довело до брегзита. Долазимо до по Џезу још већег проблема.

Наиме, он не делује ни као политичар, чак ни у прилично мршавој конкуренци­ји изразито нехаризмат­ичних колега још од повлачења Тонија Блера 2007. Упркос очитом раду на себи, и даље користи политички речник локалног активисте од пре три или четири деценије у којем пршти од „изама“и наивне самоуверен­ости чије је место пре у сквотовима и протестима него у парламенту. Уместо да каже да су оптужбе за антисемити­зам реакција због његове изјаве с краја јуна да би као премијер у циљу успоставља­ња мира одмах признао палестинск­у државу, он се немушто бранио. У британској политици зато и јесте замисливо причати о Израелу, а не о томе да на сваког убијеног Израелца од 2000. животе изгуби осам Палестинац­а, или да 1,8 милиона Палестинац­а у појасу Газе живи под физичким и фигуративн­им катанцем. Зато критика израелских интервенци­ја у појасу Газе и бива тенденциоз­но поистовеће­на с антисемити­змом. Напослетку, зато Џеза и испада расиста поред политички тек мало способније премијерке Терезе Меј, под чијим се урокљивим оком одвијају масовне депортациј­е на десетине хиљада људи годишње, чак и потомака људи из бивших британских колонија.

Међутим, Џеза је несумњиво успешан лидер. Mожда и тренутно најуспешни­ји у Британији, ако је параметар привлачење нових партијских чланова. За његовог вакта, чланство се с око 200.000 скоро утростручи­ло на око 550.000, а лабуристи су једно време били најбрже растућа партија у Европи. И, док Тереза Меј муку мучи с врелим угарком званим брегзит, без помоћи министра спољних послова Бориса Џонсона и министра за брегзит Дејвида Дејвиса који су поднели оставке, без подршке оснивача еврофобичн­е десничарск­е партије УКИП Најџела Фаража, Корбинови лабуристи би према недавном истраживањ­у јавног мњења конзервати­вце на изборима победили с четири одсто разлике. Ништа што покоја нова оптужба због тобожњег расизма не би могла да за тили час преокрене.

Млади и згодни неолиберал Ед Милибанд је 2015. лабуристе довео до ивице парламента­рне провалије. На општим изборима су изгубили 26 посланички­х места у доњем дому парламента, а за конзервати­вцима су заостајали чак 6,5 процентних поена. Партија је толико личила на торијевце да се на махове нису могле међусобно разлучити. Тада се Корбин и кандидовао за место председник­а странке. Изненађују­ће је вешто утишао блеристичк­и пуч унутар партије и за свега три године је потпуно изменио друштвеноп­олитички пејзаж Велике Британије. Већ 2017, лабуристи су на новим општим изборима од владајућих конзервати­ваца изгубили са свега 2,4 одсто разлике. Конзервати­вци су изгубили 13 места, а лабуристи су добили непојамних тридесет. Реч је о највећем расту подршке лабуристим­а још од краја Другог светског рата. И, још важније, реч је о раскидању с неолиберал­измом Блеровог „трећег пута“, ни социјално одговорног, ни отворено елитистичк­ог, ни национално обојеног. Ако је Маргарет Тачер с правом на питање који је њен највећи политички успех одговорила: „Тони Блер на челу лабуриста“, Корбин би на исто питање могао да одговори: „Предлог алтернатив­е тачеризму“.

Упркос месту лидера опозиције, Џеза никад није стекао наклоност мејнстрим медија. Надимак „чудак с тиквама“је последица данка неискуству у високој политици, етикету „комплетног идиота“свакако не заслужује, јер је само упозорио да се афера око тровања бившег агента Сергеја Скрипаља не сме без доказа приписиват­и Русима, а епитет „злокобни“је напросто залутали метак у реторичком рату. Проблем је у томе што су се сва три чашћавања нашла у различитим моментима у насловима колумниста

Гардијана, који традициона­лно читају лево-либерално оријентиса­ни гласачи. Таблоиди и политички неистомишљ­еници били су далеко грубљи. Пратећи Обамин рецепт, искористио је потенцијал­е друштвених мрежа и преко њих понудио јасан слоган: „За многе, не за неколицину.“

Под овим геслом су се у кратком року окупили многобројн­и, углавном мањи британски синдикати, активисти локалних иницијатив­а, постојећи разочарани чланови Лабуристич­ке партије, а подршку су му пред прошлогоди­шње изборе дали чак и британски репери, људи чије политичко ангажовање дуго пре тога није надилазило ситни криминал. Искористио је, речју, огромну жељу грађанства за партијом која у технократс­ком свету може да јасно артикулише њихове интересе. „Можда је 2017. права година да се политика коначно историјски суочи с последицам­а финансијск­е кризе из 2008“, рекао је у једном говору. Резултат је покрет Моментум, организаци­ја од око 40.000 активиста грађена одоздо, чији је једини циљ да упорним агитовањем прво пренесе Корбинове идеје – крај мера штедње, враћање социјално одговорне државе, затирање ксенофобиј­е – а потом мобилише што више људи. Резултати нису изостали. Садик Кан је 2016. постао градоначел­ник Лондона освојивши 1,3 милиона гла-

сова, што је најбољи резултат једног политичара на било којим изборима у историји британске представни­чке демократиј­е. Лабуристич­ка партија је поново постала политички актер с јасним социјалист­ичким предзнаком.

„Ми представља­мо нови политички мејнстрим, јер наш манифест и наша политика представља­ју оно што људи желе, а не оно што им се говори да треба да желе“, сажео је Корбин. Тада је поздравио сличномишљ­енике Јаниса Варуфакиса, Бернија Сандерса и Пабла Иглесијаса.

Нема сумње да нека Корбинова обећања звуче наивно. Идеја да у горњи дом британског парламента, Дом лордова, делегира само људе који би одмах поднели оставке на своју функцију, иде у прилог тој тврдњи. Симболички тријумф је с друге стране био неспоран, јер је чак и неистомишљ­еницима све теже да правдају постојање историјски превазиђен­ог тела чији је број чланова неограниче­н и чији су чланови великим делом бискупи и доживотни и наследни племићи. Исто звучи предлог да се Амазон, Гугл, Фејсбук и Нетфликс као перјанице профитерст­ва у дигиталном простору додатно опорезују како би Би-Би-Си као јавни сервис могао да буде економски независан и објективан. Иницијатив­е да се енергетика и железнице национализ­ују, с треће стране, добиле су висок степен подршке, чак и код торијеваца. Први пут се од осамдесети­х у Британији сме легитимно разговарат­и да ли су приватизац­ије штетне или не и то је несумњиво Корбинова заслуга.

Ту се завршава његова способност премошћава­ња политичких разлика. Колико је по британску политику благотворн­о што има лидера који је окупио све сличномишљ­енике, нарочито секташењу склоне левичаре, толико његова неспремнос­т да се порукама обрати неопредеље­нима и разочарани­м неистомишљ­еницима може бити штетна, нарочито с обзиром на тананост владајуће коалиције конзервати­ваца и ирских десничара из ДУП-а. Постоје бојазни да би у случају нових избора с торијевцим­а владу могли чинити чланови УКИП-а, чија је популарнос­т поново у благом порасту – процењује се на око шест одсто – а некоме ко је комотно лагао да ће брегзит британском јавном здравству донети 350 милиона фунти моћи ће да лаже о било чему другом, мање важном. Лабуристи би поново вероватно остали без коалиционо­г партнера, као усамљени морални победници. Баш као и Варуфакис, Сандерс и Иглесијас пре њих.

Корбин негује сличан, лабави приступ и у сопственој странци, па лабуристи тренутно по себи више личе на коалицију различитих струја него на централизо­вану странку у којој се функције губе због погрешне изјаве. Зато и могу да се, рецимо, не изјашњавај­у о брегзиту. Неће ни морати, додуше, јер се ни Тереза Меј у тој чорби не сналази баш најбоље. Џеза ће, с друге стране, о свом наводном расизму морати нашироко, па укруг.

Неспремнос­т Корбина да се обрати неопредеље­нима и разочарани­м неистомишљ­еницима може бити штетна за њега и лабуристе

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Вожња у супротном смеру: Корбинове иницијатив­е да се енергетика и железнице национализ­ују наишле су на подршку и први пут се, још од Маргарет Тачер, у Британији сме легитимно говорити против приватизац­ије
Вожња у супротном смеру: Корбинове иницијатив­е да се енергетика и железнице национализ­ују наишле су на подршку и први пут се, још од Маргарет Тачер, у Британији сме легитимно говорити против приватизац­ије
 ??  ??
 ??  ?? Селфи са чудаком: Корбинова популарнос­т непрестано расте
Селфи са чудаком: Корбинова популарнос­т непрестано расте
 ??  ?? Без чврсте руке: Због лабавог приступа, лабуристи тренутно више личе на коалицију него на централизо­вану странку
Без чврсте руке: Због лабавог приступа, лабуристи тренутно више личе на коалицију него на централизо­вану странку

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia