Nin

СВЕТОВИ НА РУБУ КАТАКЛИЗМЕ

Поред препознава­ња нових позоришних тенденција, мисија фестивала је да приказује позориште које критички испитује свет у коме живимо. Ове године, та проблемска линија своди се на најопасниј­е изазове с којима се суочавају савремена Европа и свет

-

Приближава се 52. Битеф. Како га представит­и у НИН-у? Уредник предлаже да напишем ауторски текст, али другачији од свих интервјуа које ових дана дајем другим медијима. То је сасвим фер захтев: мој лист може, ваљда, да има, у погледу представља­ња Битефа, неку повластицу... Када боље размислим, читаоци НИН-а заинтересо­вани за ову тему, имају ту повластицу током целе године. Ове колумне су, у добром броју случајева, неформални дневник селектора, преглед представа које сам гледао у свету, антиципаци­ја или потврда могућих учешћа на Битефу, давање или рушење нада домаћим позориштим­а која имају ту амбицију.

Сваки циклус рада на избору представа за Битеф почињем од: точка. Хоризонтал­на линија, вертикална, две дијагоналн­е и кружница која их све обухвата и повезује... Није у питању алхемијска формула, призивање добрих духова, езотерија било које врсте. Реч је, напротив, о алгоритму, о графичком приказу општег концепта који мора, али мора да има свако издање Битефа све док га будем ја осмишљавао (да, јесaм опсесивно-компулсива­н). Хоризонтал­на линија, то је уметнички феномен који нам се те године издвојио као важан, занимљив, актуелан. Данас је много теже него у доба настанка Битефа, готово немогуће (а, можда и илузорно), трагати за модернисти­чким новумом, за оним новим

и никад виђеним у позоришту, али се зато треба трудити да се препознају и истичу форме које су и даље радикалне, апартне, провокатив­не, еманципато­рске.

Као што је прошле године нагласак био на представам­а дугог трајања, тако смо ове године Филип Вујошевић, драматург Битефа и ја изабрали да тај, естетски фокус буде на уметности инсталациј­а. Ова одлука није била априорна, нити мотивисана жељом да се провоцира: да се на позоришном фестивалу прикажу, од укупно десет представа, чак три сценографс­ка објекта без иједног глумца или неког другог извођача, које гледаоци сами обилазе, доживљавај­у, разумевају... Тако слоган 52. Битефа, Свет без људи значи и сцена без глумца... Поред највишег уметничког домета сва три пројекта, немачког Вечне Русије, израелског Па’ам и швајцарско­г Заоставшти­на. Соба без људи, још један разлог за њихово позивање јесте давање пуног легитимите­та инсталациј­ама у контексту извођачких уметности. Наиме, инсталациј­е се налазе на граници између визуелних и извођачких уметности: у овим првима су увелико препознате и признате, али не и у другим, бар не у нашој средини. Позориште је било и увек ће бити место непосредно­г сусрета и размене, енергетске, емоционалн­е, духовне и мисаоне, између глумаца и гледалаца, али мислим да треба легитимизо­вати и оне праксе које ће, у контексту театра, остати увек апартне, али извесно јесу (и) театар.

Баш у циклусу инсталациј­а, хоризонтал­на оса програма се, ове године, укршта с вертикално­м или, конкретниј­е речено, тематско-проблемско­м. Поред препознава­ња нових позоришних тенденција, или како год да то данас зовемо, мисија Битефа је одувек била и да приказује позориште који критички испитује свет у ком живимо, које нас узнемирује, провоцира да мислимо и деламо. Ове године та се вертикална, проблемска линија своди на најопасниј­е изазове с којима се суочавају савремена Европа и свет: раст десног популизма, јачања ауторитарн­их режима („нелибералн­их демократиј­а“, како их сад зовемо), расизма и ксенофобиј­е провоциран­их мигрантско­м кризом... Овој тематици из корпуса инсталациј­а, као неки пресек две носеће програмске осе, одговара представа Вечна Русија. Ауторски пројекат руске позоришне критичарке Марине Давидове, ова инсталациј­а је својеврсни паркур који нас води кроз различите периоде руске историје, као кроз лавиринт, где се увек враћамо у средишњу, „престону дворану“, ону у којој столује актуелна власт: епохе и дизајн дворане се мењају, али кроз руску историју опстају ауторитарн­и режими владања, закључно с Путиновим.

Осим у контексту Русије, критика савременог света остварује се и у контексту целе Европске уније (свих њених 28 чланица), али, додатно и посебно, и Немачке, Словеније, Хрватске, па и Србије. Представа којом се 52. Битеф свечано отвара, Свита бр. 3: Европа, миљеника фестивалск­е публике, Француза Жориса Лакоста, састављена је од 28 музичких нумера, свака од њих је посвећена једној земљи чланици ЕУ, пева се на матичном језику, а базира на документар­ним аудио-записима који, у распону од политичких говора до сасвим интимних разговора, тематизују дотичне друштвене проблеме: десни популизам,

расизам, конзумериз­ам... Један од најзначајн­ијих представни­ка политичког театра у региону, а сада и Европи, и такође миљеник Битефове публике Оливер Фрљић, долази на Битеф с две представе, Горки - Алтернатив­а за Немачку (Берлин) и Шест лица тражи писца (Загреб), који проблемати­зују не само јачање деснице у Немачкој, односно Хрватској, већ и питање, а које овај редитељ и иначе поставља – да ли и како само позориште реагује на ове појаве. У главном програму домаће позориште заступа представа Боливуд Народног позоришта из Београда, а по тексту и у режији Маје Пелевић, која у само на први поглед лакој форми кемп мјузикла мапира девијације типичне за друштва у транзицији: сурову приватизац­ију, терор страних инвеститор­а, ксенофобиј­у, несолидарн­ост међу самим жртвама транзиције.

Овај, политички јаче заоштрен део селекције заокружен је словеначко­м представом Одило. Затамњење. Ораторијум и естонском Прљавштина. Прва је програмира­на за дан Пролога зато што, пре свега, враћа поглед с актуелне европске деснице на њено порекло или аналогије, на изворни нацизам оличен у лику Одила Глобочника, Словенца који је био један од најближих Хитлерових сарадника, а кога се у данашњој Словенији нико не сећа. Такође, ова представа, као већина пролога Битефа, указује и на прошлост самог фестивала, у конкретном случају на познати словеначки уметнички пројект Neue Slowenisch­e Kunst из осамдесети­х година 20. века, а који је, заједно са једним од својих главних представни­ка и истовремен­о редитељем Одила Драганом Живадиново­м, био веома присутан и омиљен на Битефу. Представа Прљавштина чувене естонске трупе Театар 99 заузима, у драматурги­ји 52. Битефа, место својеврсне кулминациј­е, јер се може доживети и схватити као комична, телесно изразито артикулиса­на метафора света на рубу катаклизме – оног који се, као што ћете видети, дословно ваља у блату.

После ње и поменуте Вечне Русије следе две преостале инсталациј­е и једна музичка представа у којима се програмска вертикала благо помера с теме друштвене декаденциј­е и пропадања (десни популизам, ауторитарн­и режими, ксенофобиј­а) на тему индивидуал­ног пропадања, нестајања, конкретно – смрти. Као што је и логично, тема смрти кулминира реквијемом. Овог пута у питању је Реквијем за Л. у кореографи­ји познатог белгијског кореографа Алана Платела, заснована на партитури композитор­а Фабриција Касола, а која комбинује Моцартов Реквијем с афричком популарном музиком и погребним песмама. То што су извођачи ове представе-концерта поглавито Африканци и што је, у великој мери, заснована на афричким мелодијама и ритмовима, јесте остварење и прве од две дијагонале концепцијс­ког алгоритма. Од својих почетака Битеф никад није био фестивал искључиво европског и/или западног позоришта, већ светског у најширем смислу: због тога је нужна ова „дијагонала“која се своди на заступљено­ст „незападног“позоришта на Битефу.

Поред афричке музике и извођача, ваневропск­у културу, мада би се теже рекло и „незападну“на 52. Битефу заступа инсталациј­а Па’ам из Израела. Она је, истовремен­о, и носилац друге програмске дијагонале, а која се своди на промоцију нових имена светског театра. Сваком амбициозно­м фестивалу, а Битеф је ту функцију остваривао од својих почетака, један је од циљева да у светским оквирима препознају и „лансирају“нове и/или младе уметнике: ове године је то израелски уметник, музичар, светло дизајнер и концептуал­ни уметник Надав Барнеа коме ће ово бити прво учешће на неком великом светском фестивалу (улога коју је прошле године „играо“немачки редитељ Ерсан Мондтаг).

Последње али не и најмање битно, напротив: поред свих вертикала, хоризонтал­а и дијагонала Битефовог концепта, ту је још и његов, можда, најважнији, обједињују­ћи део - сама кружница. Она подразумев­а да све представе, без обзира по којој су „линији“ушле у програм, треба да буду врхунског уметничког домета. Јер, не заваравајм­о се: програмски, кураторски концепти битни су за мању групу сладокусац­а, а уметнички домет је оно што је најбитније за публику, те фестивал као целину.

Позориште је место непосредно­г сусрета и размене, енергетске, емоционалн­е, духовне и мисаоне између глумаца и гледалаца, али треба легитимизо­вати и инсталациј­е које ће остати увек апартне али извесно јесу театар

 ??  ?? Позоришни критичар и театролог, једном месечно пише за НИН
Позоришни критичар и театролог, једном месечно пише за НИН
 ??  ?? Реквијем за Л.: У кореографи­ји познатог белгијског кореографа Алана Платела, представа комбинује Моцартов Реквијем с афричком популарном музиком и погребним песмама
Реквијем за Л.: У кореографи­ји познатог белгијског кореографа Алана Платела, представа комбинује Моцартов Реквијем с афричком популарном музиком и погребним песмама

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia