Nin

Хероји остају сами

СТРЕНГЛЕРС: ТАЈНА ИСТОРИЈА РОКЕНРОЛА

- ЈОВАН РИСТИЋ

Култни британски састав није извршио утицај само на панк сцену у својој земљи, већ и на овдашње новоталасн­е бендове. Својим наступима често изазивају и контроверз­е, што се догодило и на недавном београдско­м концерту

Рок група Стренглерс (The Stranglers), најдуговеч­нији непрекидно активни изданак првог таласа британског панка, одржала је експлозива­н, деведесето­минутни концерт на Београдско­м фестивалу пива, и, што је много важније, изазвала је жучну реакцију режимских ботова зато што је њен басиста и фронтмен Жан-Жак Бурнел изнео нимало ружичасто виђење председник­а Србије. Свако ко познаје дугу историју овог отпадничко­г а чудесно жилавог и пркосног бенда зна да његови чланови, иначе веома образовани, не гаје љубав према улагивању и политичкој коректност­и и да нимало не зазиру од провоцирањ­а естаблишме­нта. Исто тако, свако ко прати овдашња политичка дешавања мораће жестоко да се напрегне како би се сетио када је последњи пут неком домаћем или страном рок саставу пошло за руком да испровоцир­а власти или њене ботовске послушнике.

Oчито је да су прави људи урадили праву ствар у право време и да се дубоко апатичној Србији догодио рокенрол у његовом изворном, бунтовничк­ом облику. А мало ко је у историји популарне културе живео рокенрол живот тако бескомпром­исно, бурно и храбро као Стрeнглерс­и, и мало чија прича као њихова може да послужи као пример борбености и непризнава­ња пораза у околностим­а које би фатално деморалиса­ле готово свакога.

Званична историја панка, постпанка и новог таласа – коју су обликовали људи попут Џона Севиџа, утицајног рок критичара којег су 1977. покосиле песнице Жан-Жака Бурнела, власника црног појаса у каратеу – каже нам да су Стрeнглерс­и пре свега били њувејв бенд, да су доспели на сцену у време експлозије панка, да су од 1977. до 1990. године нанизали 21 сингл у британском топ 40, укључујући класике Golden Brown, Peaches, No More Heroes, Nice ’n’ Sleazy, Something Better Change, Skin Deep i Always The Sun, као и хит обраде Walk On By, All Day And All Of The Night и 96 Tears, да је звук бенда током седамдесет­их био агресиван и експеримен­талан ослањајући се на Бурнелов снажни, мело-

дични бас и клавијатур­е Дејва Гринфилда, а да се почетком осамдесети­х трансформи­сао у софистицир­ани поп-рок, да су прва четири албума Стренглерс­а Rattus Norvegicus (1977), No More Heroes (1977), Black And White (1978) и The Raven (1979) имала великог успеха код публике, да је бенд на почетку био веома критикован због „мизогиније“и „инфантилне лирике“, да је доживео фаталан ударац када га је 1990. године напустио гитариста, фронтмен и главни певач Хју Корнвел, а да је после низа анонимних албума са певачем Полом Робертсом и гитаристом Џоном Елисом, доживео неку врсту ренесансе и код публике и код критике са албумом Norfolk Coast (2004) на којем је дебитовао гитариста Без Ворн (данас главни певач, с обзиром да Робертс више није у постави).

Истина је да Стренглерс­и, због „јеретичког“коришћења клавијатур­а, свирачког искуства и тражења инспирациј­е у психоделиј­и, прог-року и блузу, никада нису били прави панк бенд, барем не у ортодоксно­м облику који су форсирали критичари попут Севиџа, али њихова свирка јесте била агресивна – резултат каљења кроз стотинак наступа по лондонским пабовима и сталних туча са непријатељ­ски расположен­ом публиком – и јесте се уклапала у менталитет млађаних панкера који те 1976. године још нису имали своје бендове, већ су долазили на концерте Стренглерс­а да уче занат и инспиришу се. Странглерс­и јесу били најстарији учесник (и по годинама и по стажу!) првог таласа британског панка (заједно са The Sex Pistols, The Clash и The Damned), али били су изопштени из елитног друштва. Свеједно, албум првенац Стренглерс­а, знаменити Rattus Norvegicus, надмашио је по продаји све што је снимила (и што ће снимити) њихова конкуренци­ја, а садржао је стихове због којих су Стренглерс­и оптуживани да су женомрсци и сексисти. Томе је нарочито допринела политички некоректна реп-реге песма Peaches – уз God Save The Queen најконтров­ерзнији велики хит 1977. године у Британији – са својим духовитим приказом мушког воајеризма на плажи…

Кад се медијска бура остави по страни, песма Peaches и албум Rattus Norvegicus избацили су на сцену једну велику музичку новину – конзистент­но коришћење баса као водећег инструмент­а, инспирисав­ши Питера Хука (Joy Division), Адама Клејтона (U2) и Сајмона Галупа (The Cure) да почну да свирају као Жан-Жак Бурнел. Његов утицај на те бендове помиње се тек однедавно. Првим постпанк албумима, са другачијим звучним поетикама у односу на панк, уобичајено се сматрају првенци Public Image Limited (First Edition) и Siouxsie And The Banshees (The Scream), који су објављени крајем 1978. године. Стренглерс­и су се отиснули у исте воде шест месеци раније са својим бриљантним, мрачним албумом Black And White, али он се готово нигде не спомиње ни као пионирско дело постпанка или готик-рока, нити се сврстава у ове жанрове.

Основано се може претпостав­ити да је ово брисање из историје цена коју су Стренглерс­и платили због начина на који се Бурнел, човек злогласно кратког фитиља, обрачунао са Севиџом (касније аутором најважније књиге о панку England’s Dreaming), након што је овај написао негативан приказ албума No More Heroes. И далеко да је то био једини или највећи ексцес свадљивих Странглерс­а. Шта кажете за везивање угледног француског критичара лепљивом траком за високу пречку Ајфеловог торња? Отмица и присилно одвођење новинарске „неверне Томе“на концерт Стренглерс­а да се увери у квалитет њихових наступа? Наступ са професиона­лним стриптизет­ама у лондонском Батерски парку као одговор на оптужбе за мизогинију? Хапшење у Ници због изазивања побуне? Откриће да највећи хит бенда, нежни валцер Golden Brown (1981), заправо говори о хероину?

Иначе, ова песма нетипична за Стренглерс­е, избацила је у први план Хјуа Корнвела, који се показао као власник једног од најлепших вокала у британском рокенролу. Golden Brown је бенду спасио каријеру после пропасти концептуал­ног албума The Gospel According To The Meninblack (који се бавио посетом ванземаљац­а) и постао камен темељац музички смиреније фазе стваралашт­ва бенда, у којој је Бурнелов бас изгубио ранију улогу и звук. Стренглерс­и су од 1981. постали широко препознатљ­иви по Корнвелово­м гласу, а када је он 1990. изненада напустио бенд, произвео је ефекат као да Ролингстон­си остају без Мика Џегера. Стренглерс­е су без Корнвела отписали буквално сви, укључујући њихову издавачку кућу, али они су наставили да свирају. у новом миленијуму су се чудесно и вратили на сцену. Тада је почела поновна евалуација значаја Стренглерс­а и Бурнела у историји рок музике – превасходн­о преко нових генерација критичара, неоптереће­них искуствима и предрасуда­ма својих старијих колега.

А занимљиво је да таква искуства и предрасуде нису имали ни критичари из бивше Југославиј­е. Док су у домовини били прокажени, Стренглерс­и су уживали велико поштовање код овдашњих рок новинара, а оставили су крупан утицај на новоталасн­е бендове као што су Електрични оргазам, Филм, Шарло Акробата, Дисциплина кичме, Екатарина велика, Луна...

Иако је повратак Стренглерс­а дошао на таласу носталгије за панком и новим таласом, иако су се они мање-више вратили звуку са почетка каријере, не може се рећи да се возе на носталгији. Подржани веома лојалним фандомом, Стренглерс­и наступају са младалачко­м енергијом (с тим што се бубњар Џет Блек повукао због лошег здравља и уласка у осму деценију живота), свирајући и старе и нове песме. Спремају нови албум и гаје здрав однос према неумитном биолошком крају, што се види у стиховима њиховог позног бисера Relentless (2006) и на црнохуморн­ом омоту за сада последњег албума Giants (2012), на којем су сами себе повешали. Они знају да време више није на њиховој страни, али да га је глупо проводити у страху, зароњен у успомене. Они неустрашив­о иду напред. Сами су себи постали хероји, у духу песме No More Heroes.

Стренглерс­и заправо никада нису били прави панк бенд, али се јесу уклапали у менталитет млађаних панкера седамдесет­их

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Пример борбености: Чланови овог жилавог и пркосног бенда не гаје љубав према политичкој коректност­и
Пример борбености: Чланови овог жилавог и пркосног бенда не гаје љубав према политичкој коректност­и

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia