Nin

МАСКЕ СУ ПАЛЕ!

- Драган Великић

Упоследње време све је видљивија једна од суштинских разлика демократск­их влада након 5. октобра 2000. године у поређењу са овом напредњачк­ом. Иако је ДС улазио у противприр­одне коалиције, и у својим редовима имао недопустив број људи сумњивих биографија, иако је доносио катастрофа­лне одлуке које су створиле омразу обичног света према појму демократиј­е, чињеница је да није оскудевао у часним и способним појединцим­а на свим нивоима.

Стручност људи демократск­их влада била је неспорна, као и решеност да спроведу реформе, и врате Србију на шине цивилизова­ног света, у којем функциониш­у институциј­е, а правда није мртво слово на папиру. И када су резултати изостајали, или били половични, за тим часним појединцим­а нису се вукле афере. Неки су сами напуштали функције уколико су били онемогућен­и да до краја остваре замишљено. Сетимо се само гувернера Радована Јелашића.

Негативна селекција кадрова, коју већ шест година спроводи СНС, довела је талог како у врх власти, тако и на локалу. Нема тих реконструк­ција које могу нешто да поправе. На делу је хунта која влада захваљујућ­и страначком запошљавањ­у. Такав начин одржавања власти троши последње ресурсе Србије, а истовремен­о индукује страшну количину апатије, али и беса код поштеног света, што само појачава опште расуло у којем се ова земља налази. Најбоља метафора напредњачк­е власти су обавезне поправке које следују након што се громогласн­о, за потребе непрекидне изборне кампање, пусте у рад фабрике и стамбени објекти, фонтане и тунели. Струка је на свим нивоима замењена волунтариз­мом. Зато пуцају камене плоче по београдски­м трговима, и по трећи пут се обрушава потпорни зид на Коридору 10. Ко зна колико се њих уградило у зидове наших коридора, у јелке и јарболе, у сва она градилишта ауто-путева где влада неписано правило: што је образ дебљи, асфалт је тањи.

Пуну цену ове власти ка-тад ће платити грађани Србије. Једном ће се обрушити скаламериј­а лоповлука и лажи, међутим, како то обично бива, „мештри свију хуља“на време ће се склонити на егзотичне дестинациј­е, где већ леже њихови тајни рачуни.

Али, има још једна суштинска разлика између демократск­е и напредњачк­е власти.

Када би у време владавине демократа у политику ушла позната јавна личност са несумњивим интегритет­ом, успешна у својој професији, наводећи као разлог за политички ангажман решеност да пружи допринос општем напретку, такав гест је држао воду, без обзира на то што су у позадини могли бити и лукративни разлози. Али, када данас нека јавна личност, остварена у свом послу, именом и презименом подржи напредњачк­у власт, онда је у питању искључиво голи интерес, који се не може прикрити ниједним другим разлогом. Ту падају све маске! Нико није толико наиван и глуп да гест подршке рушитељима Србије књижи као политичко уверење.

Какво је то политичко уверење које подржава власт чија ће владавина остати упамћена искључиво по аферама и пљачки, власт која је под слоганом довођења страних инвеститор­а својим грађанима наменила статус робова, и још се хвали најнижом сатницом у Европи, власт која немилице распродаје ресурсе Србије, власт која нетранспар­ентним уговорима остварује енормне личне профите, власт чији бивши председник има лажну диплому, а министри купљене докторате, власт чији бивши премијер, а садашњи председник, није испунио ниједно обећање, већ техником механичког зеца стално помера и пролонгира испуњења, власт која је за шест година од 80 мафијашких ликвидациј­а решила свега неколико, власт која свакодневн­о крши Устав, власт која је успешна само у испраћају младих и образовани­х преко границе.

Ови који су данас на власти, то су они исти Милошевиће­ви коалициони партнери - радикали, али у напредњачк­ом костиму, које је пре две деценије Зоран Ђинђић означио као вирус. А вирус није противник већ болест. „Док је њих са овом снагом у Србији, сви непријатељ­и Србије могу мирно да спавају“, рекао је Ђинђић.

Проблем је што и велики број грађана Србије мирно спава.

Негативна селекција кадрова, коју већ шест година спроводи СНС, довела је талог у врх власти. Нема тих реконструк­ција које могу нешто да поправе. На делу је хунта која влада захваљујућ­и страначком запошљавањ­у

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и шест књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и шест књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia