Nin

Традиција коју смо сачували

ШТРАЈК ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

- С. Петрушић

Просветни радници или не верују председник­у или не гледају Пинк. Поново су најавили штрајк или конкретно - увод у серију штрајкова, иако је Вучић обећао веће плате до краја године и изјавио да је то апсолутно могуће, јер је стање у републичко­м буџету боље него што је било планирано. Чак је и прецизирао: „Раст бруто домаћег производа на крају првог полугодишт­а је 4,6 одсто, по чему је Србија међу првих пет европских земаља.“

А ако смо ту, раме уз раме са Финском, онда ће нам и образовање сигурно бити такво. Пре свега по издвајању за просвету од шест-седам посто БДП-а, за разлику од данашњих 3,7 процената, до тога да ће не само наставници и професори, већ и учитељи бити веома добро плаћени.

Мало смо нестрпљиви и то нам више звучи као магла, узвратила су сва четири репрезента­тивна синдиката просветних радника и најавили протесте све док просветни радници са седмим степеном образовања не буду пребачени из осме у девету платну групу. Захтев да Влада промени систем платних разреда звучи и те како логично, имајући у виду да су сва остала занимања с истим степеном образовања смештена макар у девету платну групу.

Према најави, штрајк упозорења би требало да се одржи у петак у подне испред Министарст­ва просвете, науке и технолошко­г развоја, након чега ће просветни радници прошетати до Владе Србије, да би на крају отишли до Министарст­ва за државну управу и локалну самоуправу. Имајући у виду да до сада ниједна шетња, ма ко да ју је организова­о, није уродила плодом, сасвим је сигурно да ће просветари бити принуђени да традициона­лно почетак школске године обележе рестрикциј­ом наставе скраћењем часова на 30 минута. Међутим, тешко да ће и то уродити плодом – у овом тренутку се до образовања толико држи да је и 30 минута више него довољно.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia