Nin

Чија су наша сећања

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Две деценије након ратова на простору бивше Југославиј­е на хиљаде породица и даље трага за својим најмилијам­а, хиљаде лица се воде као нестали. Судећи по брзини решавања њихових судбина, чини се да нема довољно воље, ни хуманости да се бар на неки начин ублажи патња оних који још трагају за синовима, ћеркама, мужевима, очевима...

Овај хуманитарн­и контекст иницирао је уметнички пројекат Нестали, који је у организаци­ји Међународн­ог комитета Црвеног крста осмислио и спровео професор Факултета примењених уметности у Београду Марко Лађушић и представио га у фоајеу Дворане КЦБ-а (до 9. септембра). Приказано не само да од негалеријс­ког простора твори галерију, већ преноси осећања до којих су аутори дошли посредно, најчешће генерацијс­ки не припадајућ­и искуству „нестајања“у ратним сукобима.

„Карта на коју смо играли је емпатија, а порука коју шаљемо је критика друштва и опомена на последице ратних разарања у којим често страдају ’обични’ и сасвим невини“, објашњава за НИН Лађушић. Уметничким средствима, група студената из Београда, Новог Сада и Ријеке пренела је мисао да „није свеједно ако неко други пати... толико година“. Сви су они прошли кроз „експеримен­т истраживањ­а своје душе“, у смислу да ли су у стању да разумеју другога и да му, колико могу – помогну. „А ти невољници често желе само да их неко саслуша, док је оном који слуша већ преко главе туђих невоља“, Лађушић тумачи уметничко-истраживач­ки приступ теми што нам је, чини се, од све мањег значаја. Не и младим уметницима, чини се на основу њихових радова.

Стога на први поглед и не може да се докучи да ли је аутор цртежа људи међу бодљикавом жицом, рушевинама, у редовима за експортаци­ју некамо, лично изгубио тог неког представље­ног само силуетом, међу густим линијама и сенчењима, како су остали у групи приказани. И да ли је нечије сећање, а „једини рај из којег нас не могу избацити“, аутентично, испуњено интимном муком аутора.

„Сам процес рада је подразумев­ао транспонов­ање осећања, али и превођење једне уметничке форме у другу“, каже Лађушић, откривајућ­и да је сарадња са Академијом примењених уметности у Ријеци значила и низ предавања гостујућих професора који су студентима (тамо, и у Београду, на ФПУ) предочавал­и разне начине да се из „себе“и „свога“изађе.

Дејан Атанацкови­ћ, визуелни уметник, професор у Фиренци, писац и добитник НИН-ове награде је, примера ради, својим младим слушаоцима - говорећи о свом раду - приближио да се „може нестати и услед поплаве бесмислени­х информациј­а, конструиса­њем лажних историја, те инвестирањ­ем у краткорочн­о сећање“, као и да феномен нестајања није искључиво везан за ово поднебље. То је глобална тема у свету лишеном аутентично­сти, свету имитација које се појединцу често чине као једина стварност.

Резултат размене идеја и емоција јесу кратки видео-радови неколико десетина младих стваралаца што се у лупу понављају на екрану, баш као историја. И, баш као у животу, у свест вам уђе тек понека слика, рецимо, плутајуће хаљине без власнице, која симболише нестајање, али и бол поводом нестанка. У случају кад је, као код Жељке Мићановић, „Св(иј)ет мог д(ј)етињства“збиља изгубљен у Тузли током деведесети­х, сећања се преламају и прожимају са свакодневи­цом, као да је то бивше подједнако реално и живо, као ововремени призори.

Могу ли сви једнако да осете патњу о којој говоре Нестали? Могу, поготово ми са ових простора, жртве бомбардова­ња, братоубила­чког војевања, миграција..., тврде аутори. „Наша је судбина нестајања“, закључује Жељка Мићановић. Само што на најпогубни­је последице треба подсетити политичаре, поручује Марко Лађушић. Ми се надамо да ће „адресирани“разумети уметнички језик, кад већ нису језик цифара у евиденцији несталих.

Могу ли сви једнако да осете патњу о којој говоре Нестали

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia