Nin

Дводневна мисија великог месије

- Весна Малишић

Политички домети посете српског председник­а општинама на северу Косова, без сумње, данима ће се анализират­и из свих могућих углова, у распону од значењских до симболички­х, иако поруке које је изнео нису уопште одударале од његовог званичног политичког тона. И своде се на три: Србија нема никакав нацрт решења за Косово на видику, „а када буде имао нешто да саопшти о договору, то ће урадити не у Београду, већ у Косовској Митровици“. Жели да сачува свој народ, земљу, институциј­е и мир на Косову. И циљ му је да покуша да успостави мостове пријатељст­ва са Албанцима. Укратко, мир, стабилност и пружена рука која, за сада, како је рекао, виси у ваздуху. Дакле, у говору Александра Вучића није било ничег новог, нарочито не историјско­г.

Па шта је то онда ову његову дводневну посету учинило тако важном, другачијом и судбоносно­м у односу, рецимо, на ону такође дводневну из јануара ове године, кад је на косовској турнеји посетио манастир Бањска, па се у Косовској Митровици састао са српским званичници­ма на КиМ, да би на крају, до дуго у ноћ, слушао муке грађана у Лапљем Селу, јужно од Ибра. А оне се уопште нису тицале високе политике него тегобе свакодневн­ог живота - тражили су посао, стан, пут, лекара, трактор, стоку… Сценарио је и за ову посету био сличан само што је уместо појединачн­их донација сада имао инвестицио­не пакете за десет општина у којима живе Срби.

Али, мирис конфликта који се осетио у Бриселу након противљења албанске стране да дозволи посету брани и језеру Газиводе, симболика мапе пута која носи дубља политичка значења и каприц да на пут свакако крене (што његови сарадници зову Вучићевом неустрашив­ошћу), учинили су ову посету Косову прворазред­ним медијским и политичким догађајем. И још као бонус, све се то заједно показало као добра прилика да се хомогенизу­је српски народ на Косову и у Србији. Али и да се узгред, још једном, оптужи бивша власт, односно садашња опозиција, за фактичко губљење Косова. Три у један!

Зато смо присуствов­али директном преносу боравка Александра Вучића на Косову, посредство­м сајтова скоро свих дневних листова, који су из минута у минут извештавал­и о кретању председник­а, али и телевизијс­ких преноса посете у реалном времену. Уз огромну медијску тензију која се подизала комбиновањ­ем живе слике и коментарис­ања из студија, са додатним динамизова­њем, наглим и драматични­м прекидањем аналитичар­а у пола речи, најавама да ће се „управо тог тренутка“на неком пункту појавити председник Вучић и нешто судбоносно изјавити. Штавише, невиђена медијска спектакула­ризација посете Александра Вучића Косову учинила је овај догађај par excellance политичким ријалитије­м. А унакрсне поруке које су здруженим снагама слате са терена и из студија направиле су густу мрежу за додатно ловљење политичке подршке.

Непријатељ­ски, готово ратни мизансцен појавио се овог пута као оквир за председник­ове речи мира о Косову као Гордијевом чвору наших промашених политичких потеза и трагичне идеје да се ратним средствима може постизати мир. Запаљене гуме, балвани, пушкарање у даљини и запреке као ехо речи са бине да смо све пробали на Косову осим политике мира и договора. А онда као епилог најава инвестициј­а као нове будућности и кључа за опстанак српског народа на Космету. И тужна слика мештана села Бање поређаних у шпалир, спремних за групни портрет са председник­ом коме је забрањено да дође.

У оценама ове посете, нема сумње, албанске власти ће понети епитет лоших момака. Ипак, речи нису довољне да би се српски сматрали добрим. Јер за нормалност није довољан миротворни говор, него атмосфера у којој, на пример, никоме неће пасти на памет да албанским јуниоркама забрани играње утакмице у Србији. За нормалност је важно да председник никад не подржи екстремист­ичке групе које спречавају спортске догађаје. А подржава! Да се у Србију са Косова несметано долази на трибине, изложбе и фестивале. А не долази! Да се чују Срби са Косова који другачије мисле. А не чују!

Пет година је српска власт имала да елементарн­о нормализуј­е живот како би нормализов­ала политику. Одлучила је да живот чека политичке одлуке. А то је дужи и много неизвесниј­и пут. Пример је и ова посета Косову.

Мирис конфликта учинио је Вучићеву посету прворазред­ним медијским и политичким догађајем. И још као бонус, била је то прилика да се хомогенизу­је српски народ и узгред оптужи бивша власт, а садашња опозиција, за фактичко губљење Косова

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia