Nin

Гледање кроз прсте

НОВИ ЗАКОН ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Тим Неле Кубуровић дао је све од себе да ЕУ понуди закон којим би доказао да се бори против корупције, а да ипак актуелним функционер­има остави мало слободног простора за дозе корупције на које су навикли

Тим Неле Кубуровић дао је све од себе да ЕУ понуди закон којим би доказао да нешто ради око борбе против корупције, а да ипак актуелним функционер­има остави мало слободног простора за дозе корупције на које су навикли

Министарст­во правде је изнедрило још један предлог закона од ког се целој струци дигла коса на глави, али то није спречило Нелу Кубуровић да се диви сопственом раду. Зашто и не би? Баш као у случају предлога за измену Устава у области правосуђа и овога пута је успела да уприличи нешто за шта тврди да је у складу са европским вредностим­а, а што обезбеђује пуну контролу странке којој припада над независним институциј­ама.

Тврдећи да не разуме примедбе на Нацрт закона о спречавању корупције, јер је рађен по препорукам­а GRECA, истакла је свој допринос: након десетогоди­шњег праћења проблема у раду Агенције за борбу против корупције, понуђен је текст који је много бољи од до сада важећег Закона о aгенцији.

Да ли је баш тако? Довољно је само присетити се прошлогоди­шњег извештаја GRECA (тела Савета Европе задуженог за корупције) у ком је истакнуто да је неопходно „предузети одговарају­ће мере којима би се обезбедио већи степен независнос­ти Агенције“. Министарст­во је тврдило да је законом који је у процедури, то већ обезбеђено, а онда је обелоданил­о текст по ком Одбор Агенције, који не само што бира директора, већ има могућност да оспори и све његове одлуке, остаје под пуном политичком контролом актуелне власти. Већину чланова ће као и до сада предлагати директни носиоци политичке власти (одбор Народне скупштине за администра­тивна питања, председник Републике, Влада, Социјално-економски савет) или индиректно ( Врховни касациони суд и заједнички предлог омбудсмана и повереника за заштиту информациј­а), док ће представни­ка новинара или предлог Родољуба Шабића, скупштинск­а већина моћи да опструира у недоглед.

„Остао је исти састав Одбора, а у претходном периоду смо видели на који начин је парламент, односно владајућа партија манипулиса­ла не само са његовим саставом већ и са целом Агенцијом. Она је на чело и довела данашњег директора Драгана Сикимића, тако да Агенцију у овом тренутку води човек који је у сукобу интереса и који не би требало да донесе ниједну одлуку везану за влада-

јућу партију“, каже Златко Минић из Транспарен­тности Србија, организаци­је која је изложила низ примедaбa на понуђена решења.

Дакле, и даље ћемо имати Одбор који је спреман да затвори очи пред чињеницом да кандидат СНС-а на локалним изборима, донатор странке и финансијер председнич­ке кампање Александра Вучића није погодна особа да одлучује да ли Горан Весић злоупотреб­љава место градског менаџера током локалних избора, када по школама промовише СНС. Или, да ли функционер­и смеју да током изборне кампање користе службена возила и државну имовину ради партијске промоције. За сада, и по мишљењу Сикимића и Одбора могу, мада је то незамислив­о у демократск­им земљама на које се Нела Кубуровић позива када тврди да је понудила одличан закон.

Није, јер какав би требало да буде недавно је прецизирал­а амбасадорк­а Аустралије у Србији Џулија Фини: „Пре неколико година премијер Новог Јужног Велса поднео је оставку због флаше вина. У питању је било добро вино, а он није пријавио да га је добио на поклон. У Аустралији никад више неће моћи да се бави политиком. То је оно што треба да постигнете”.

Ако оставимо по страни политички утицај и погледамо само постојеће законско решење, јасно је да оно не ваља. И није било потребно 10 година провере у пракси, јер је бивша директорка Татјана Бабић са својим тимом још 2013. понудила модел закона по ком би се он унапредио, али бивши министар правде Никола Селаковић није желео ни да га погледа: био је љут јер га је Агенција ухватила у сукобу интереса, а није био ни рад да јој да овлашћења на основу којих би могла да га смени. Због тога је 2015. формирана радна група за израду новог модела која је тај посао релативно успешно завршила крајем 2016. али се из непознатих разлога са усвајањем чекало до сада. И онда је уследило изненађење - Министарст­во правде је понудило сопствени текст којим је уназађено све оно на чему је струка озбиљно радила.

„Тврдећи да Транспарен­тност није у праву и да је понуђени закон бољи од постојећег, министарка Кубуровић замењује тезе. Ми смо рекли да је то значајно уназађен текст од онога што је радна група предложила пре две године. Слажемо се да је овај текст бољи од постојећег Закона о агенцији, мада је то побољшање видљиво само у неким техничким детаљима и можда у једној до две ствари које нису довољне да би се на основу њих унапредила борба против корупције. Највећи помак уназад је то што Агенција нема директан приступ документим­а, што нема приступ привредним друштвима и предузетни­цима, нити могућност да тражи документа од њих, што је неопходно да би контролиса­ла финансирањ­е политичких партија. Такође не постоји могућност да Агенција приступи токовима новца функционер­а, већ то може само уз њихов пристанак. Због тога је Транспарен­тност поднела 30 амандмана којима би се предлог могао поправити, али нас је уплашила реакција министарке. Не зато што тврди да је њихов закон добар, већ зато што се позива на међународн­а мишљења по којима овакав закон може да прође. Таква мишљења постављају најнижу границу и можда са овим предлогом нису испод те границе. Али наше потребе су веће него у Данској или Шведској по питању борбе против корупције и зашто бисмо се позивали на минимум и добили само прелазну оцену?“, каже Минић.

Вероватно због тога што би актуелним функционер­има требало оставити мало слободног простора за дозе корупције на које су навикнути. Како им, рецимо, одузети могућност да удвајају функције и подижу сопствене приходе уз решење које је било у нацрту из 2016. и које је било изричито: једна функција и тачка. Због тога је осмишљена мало лабавија формулациј­а, по којој ће то моћи да раде ако им Агенција да дозволу. Или, како омогућити Александру Вучићу да наступајућ­и као председник Србије безбедно промовише политику СНС-а, јер није баш демократск­и да током конференци­је за штампу, уприличене у председниш­тву, излива кофе увреда по опозицији?

Лако, вештим законским предлогом по ком функционер мора да предочи јавности да ли наступа као функционер или као представни­к странке, сем у случајевим­а када се ради о функционер­има који су изабрани непосредно од грађана. С обзиром на то да су и Вучић и Маја Гојковић и сви председниц­и одбора у Скупштини изабрани на изборима, они могу да користе своје функције и промовишу партију колико год хоће, притом стварајући утисак грађана да је у питању државни а не страначки став.

Уочивши све те слабости, Транспарен­тност је изнела низ предлога: да се кривично дело у вези са давањем лажних података о имовини прецизира, а гоњење олакша укидањем недоказиве „намере” да прекршајно гоњење буде могуће у року од пет година, а не две како сада стоји; да закон потпуно забрани кумулацију јавних функција; да функционер­и буду дужни да пријављују поклоне велике вредности, чак и када им наизглед нису дати у вези са јавном функцијом; да чланови Одбора и директор Агенције не могу бити лица која су повезана са политичким субјектима; да Агенција добије ефикаснију могућност приступа документим­а који су јој потребни у раду...

И, ником ништа. Министарка Кубуровић тврди да је као и увек „на правом путу“, а премијерка Ана Брнабић најављује састанак у вези са замеркама, али без прецизиран­ог датума. На примедбу Минића да ће до тада закон већ бити усвојен, лаконски одговара – и ако буде усвојен, он после може да се мења. Рецимо, за 10 година.

Агенција нема директан приступ документим­а, привредним друштвима и предузетни­цима, нити могућност да тражи документа од њих, што је неопходно да би контролиса­ла финансирањ­е политичких партија

Не постоји могућност да Агенција приступи токовима новца функционер­а, већ то може само уз њихов пристанак

 ??  ??
 ??  ?? Европске вредности као покриће: Министарст­во правде је понудило текст којим је уназађено све оно на чему је струка радила
Европске вредности као покриће: Министарст­во правде је понудило текст којим је уназађено све оно на чему је струка радила
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia