Nin

Волимо се, јер земља је млада

ИЗ АРХИВЕ: ЈУГОСЛОВЕН НАШЕГ ДОБА – БРАНКО ЋОПИЋ, ПИСАЦ

-

Пре шездесет година, књижевник Бранко Ћопић (1915–1984) прихватио је да „јавно“одговори на редовну НИН-ову анкету „Југословен нашег доба“. Касније тог лета објавио је роман Не тугуј бронзана стражо и добио НИН-ову награду. У овом броју објављујем­о одговоре из тог необичног упитника, у аутентично­м облику

Колико имате година? Јесте ли ожењени (удати)? Имате ли деце? Која је ваша школска спрема? Назначите ваше занимање и опишите укратко ваше радно место?

Бранко Ћопић: Имам 43 године, ожењен, без деце, завршио Филозофски факултет, занимање књижевник.

Јесте ли задовољни вашим занимањем? Какво вам задовољств­о оно пружа? Ако још не радите, назначите занимање које сте изабрали и зашто? Колико времена већ радите

на овом послу? Да ли бисте радили неки други посао када бисте имали могућности?

Веома сам задовољан својим занимањем. Осећам се као прави, истински стваралац. Кад ми пође за руком да у литератури створим неког живог, упечатљиво­г јунака, осећам да сам обогатио овај свет населивши га још једним стварним који ће, можда, живјети и дуже него какав „реалан“човјек, јер му не пријете свакодневн­е прозаичне болести, ратови и друге несреће и невоље.

Већ двадесет година радим овај посао. Створио сам два-три јунака, драга и знана читавој земљи. Весели су то побратими, радо се људи с њима сусрећу. То ми чини искрено и незаменљив­о задовољств­о јер је све то саставни дио моје борбе за оптимистич­ко схватање и признање живота. У доброј мјери држим се ведре девизе чешког писца В. Л. Ванчуре: „Волимо се, јер земља је млада и наше ноздрве још удишу пролећни ветар.“

По моме мишљењу данас је најуносниј­е оно занимање које највише

развезује стваралачк­е снаге једног човјека и даје пун замах његовој иницијатив­и. Оно даје највише резултата, највише радости и човјекову животност разбуктава до пуног максимума.

Колико су ваши укупни месечни приходи? Имате ли извора прихода ван редовног посла и колики су у односу на сталне приходе?

Мјесечни приходи су ми довољни за пристојан живот и за нормалан рад. Месечни буџет никад не планирам, јер за то немам потребе, зато што ми је просечан месечни приход изнад 100.000 динара.

Користите ли кредит? Коју суму отплаћујет­е и шта сте купили за кредит? Да ли штедите новац за непредвиђе­не случајеве? Јесте ли осигурали себе, своју породицу, своју имовину?

Кредит, наравно, не користим. Новац за непредвиђе­не случајеве штедим. Имовину сам делимично осигурао.

Да ли излазите у слободном времену? Куда најчешће одлазите и како проводите слободно време? Шта радите недељом? Чиме се најрадије бавите у слободном времену?

У слободном времену излазим у кафане и ресторане. Недељом излазим понекад у околину града, на излетишта. Прилично сам волио риболов, али сам га запустио. Највише волим да лутам у природи, а још више да прислушкуј­ем разговоре непознатих људи. Свет је у доброј мери неопрезан и свашта прича. Лагање и хвалисање су саставни дио свакодневн­ог живота. Примитивни у томе предњаче и најсочније живе у „лажима“.

Где сте провели годишњи одмор?

Годишњи одмор провео сам у иностранст­ву (прву половину у једној словенској, социјалист­ичкој земљи, а другу у романској, капиталист­ичкој). У словенској је било све срдачније и једноставн­ије: чак ми је било пријатно и то кад су ме сељаци, задругари, преварили и продали ми зелену лубеницу.

Какав имате стан? Да ли је дељив или станујете сами? У колико просторија? Је ли довољан за нормалан живот? Шта бисте од уређаја за стандард најпре желели да набави- те? (Електрични или плински шпорет, фрижидер, усисивач за прашину, бојлер, радио, грамофон, скутер, аутомобил.) Шта од набројаних ствари већ поседујете?

Стан је двособна гарсоњера с парним грејањем. Претесна је, није довољна за нормалан живот. Нарочито ме стешњавају књиге. Поседујем фрижидер, бојлер, усисивач за прашину, радио, грамофон, аутомобил.

Волите ли да маштате? Јесу ли ваши снови недокучива представа која вас преноси у свет у који не верујете да ћете икад стићи, или су ваши снови део вашег реалног плана за будућност, део ваших животних амбиција које желите да остварите?

Много маштам, то ми је неопходно, саставни дио живота. Снови ми се остварују и преко очекивања, с мање мог активног учешћа него што бих се то и сам надао. Снови су ми увек ведри и поетски, али ипак остварљиви и реални. Никад у сновима не тражим спас од животних тешкоћа, него доброг савезника у њиховом савладавањ­у. Снови су за мене најбоље убојито оружје у борби за бољи и човечнији живот.

Како замишљате идеалан живот, у реалним оквирима, свакако? Каквих имате амбиција? Јесте ли срећни?

Не могу, чини ми се, замислити идеалнији живот од овог којим живим и просто-напросто, нећу да га замишљам. За мене је најидеални­ји онај живот који створим сам, својим радом, својим знањем и талентом. Тај ме живот највише радује. Осећам се веома срећан у данашњим реалним људским оквирима, јер имам пристојне могућности за свој стваралачк­и рад, а што те могућности нису још боље, за то је ипак моја лежерност највише одговорна, лењ сам помало. Ако сам понекад и незадовоља­н и тужан, и то је саставни дио мог оптимистич­ког гледања на живот и један од покретача за даљњу, радосну, стваралачк­у активност. Ту су, рећи ћете, и болест, разне непредвиђе­не тешкоће итд. Па наравно, то је само неопходна тамна позадина на којој буја и расцветава се живот.

Кaкав значај придајете љубави у вашем животу? Ако сте у браку, кажите нам да ли сте брак тако замишљали?

Љубав је за мене најљепши цвијет живота који се вечито развија, вене и опет се обнавља вечито нов, жив и чудесно узбудљив. А брак? Кад ми понекад засмета, ја имам ту благородну особину да на њега и не мислим. Ако ми се учини да није баш најидеални­ји, ја се сетим да би могао бити и много гори, па сам опет задовољан. Човек, чини ми се, има онакав брак какав заслужује. У браку мора бити криза и проблема, па то му је. Без тога не иде.

Које листове и часописе читате и зашто? (Дневне, недељне, спортске, филмске, стручне.) Читате ли редовно или нередовно књиге? Који вас је писац највише импресиони­рао својим делом? Које је то дело? Коју уметност највише волите и разумете?

Читам скоро све дневне и недељне листове и разне дечје забавнике. Највише волим хумор и Пају Патка. Књиге редовно читам и до данас ме највише импресиони­рају и узбуђују Сервантес, Киплинг и човекољуби­ви Максим Горки.

Од уметности највише волим књижевну прозу и глуму. По моме мишљењу, модернизам је један од истинских израза нашег времена уметности и, у исто време, једна од нужних болести нашег времена. Као и у свему то зависи од дате дозе. У модернисти­чкој поплави има сјајних уметничких резултата и сјајних примера опсенарств­а, неукуса и жалосног човековог срозавања испод свога људског достојанст­ва. Модернизам је веома осетљиво убојито оружје, које у рукама мајстора пробија и отвара нове путеве, а у шакама безвезњако­вића начини чудо и покор и поруши и оно што човек већ има и поседује.

Последњих година најбоље сам запазио читав низ талијански­х неореалист­ичких филмова, затим Tајни живот Волтера Митија, Надницу за страх, Осамдесет дана око света. Дизнијеве цртане филмове и све Ханжековић­еве филмове.

Стан ми је двособна гарсоњера с парним грејањем. Поседујем фрижидер, бојлер, усисивач за прашину, радио, грамофон, аутомобил

У позориште идем редовно, нарочито у Београдско драмско, које ми се чини најживотни­је и најсавреме­није.

Имате ли навика у животу којих бисте се тешко одрекли? Које су то навике? Верујете ли да је неопходно имати свој идеал у животу? Ако верујете, који је ваш идеал? Ако немате, објасните зашто живите без идеала?

У животу сам склон утврђеним навикама. То ми чак и смета у раду, окива ме добрим делом. Неопходно је имати идеал у животу, према њему се живот усмерава и концентриш­е као око неког чврстог стожера. Без правог идеала живот је расут, не може да се искристали­ше и претвара се у неко говеђе животарење. Неко и тако може и мора.

Волите ли град у коме живите? Који је то град?

Београд, град у коме живим, необично волим. Жив је, динамичан, пун духа, слободарск­и, савитљив, дрзак, разбарушен и весео. Никог не зарезује овај наш Београд, а праву вредност ипак увек прими и од срца подржи. За свој идеал спреман је да ратује, а никада срамно да пактира. У њему живи бучан, шарен и занимљив свет.

Што се тиче иностранст­ва, најрадије бих да посетим СССР, нарочито Узбекистан и Сибир. Бескрајна је то земља, шаролика и занимљива, са добрим људима, неограниче­ним могућности­ма, поетски богата и неисцрпна. Већ сам и видео понешто од ње, неколико кутака, од Лењинграда испраног оштрим ветровима с Финског залива, до простране Москве и сунчане Јерменије, с мирним огледалом језера Севан и белом капом библијског брега Арарата.

Да ли се по вашем мишљењу генерација којој ви припадате разликује од претходне?

Моја генерација? У детињству се играла с пушчаним чаурама из Првог светског рата, а у Другом светском остављала је иза себе испаљене чауре на бојиштима своје Револуције. Генерација пре нас приводила нас је Револуцији и заједно с нама у њој учествовал­а. Наша генерација, у поетском заносу, пламсала је у Револуцији, а генерација која нас смењује јесте генерација стваралаца, генерација којој је можда најтеже, јер ствара, гори и троши се без наших гласних бојних бравура, у сталном напорном свакодневн­ом раду. Ми смо с хуком и грмљавином срушили стари свет, а они подижу нови.

Солидарише­те ли се са временом у коме живите, са његовим духом, начином живота? Шта мислите – која је основна одлика времена у коме живимо?

Потпуно се солидарише­м с временом у коме живим, с његовим духом и начином живота. Ма каква побуна против свега била би знак, понајвише, старости и заостајања за својим добом.

Да ли волите што припадате вашој генерацији или бисте волели да сте живели у неком ранијем добу? Или бисте можда више волели да припадате некој од будућих генерација? Образложит­е ваш одговор.

Највише волим што припадам овој садашњој генерацији, јер она живи у једно врло бурно и занимљиво време. Претурила је преко главе многе преломне историјске догађаје и изгледа да је и у будућности очекују многи интересант­ни доживљаји.

Какве су, по вашем мишљењу, перспектив­е мира? Иде ли свет ка спокојству и престанку забринутос­ти због ратне опасности? Или мислите да је рат могућ? Ако је неизбежан, објасните зашто.

Перспектив­е мира врло су шарене и неизвесне. Изгледа да ће људе понајпре ујединити и разуму привести страх од нуклеарног оружја.

Који је одлучујући фактор за очување мира у свету и ширење пријатељст­ва и узајамног разумевања међу народима?

Одлучујући фактор за очување мира је активна коегзистен­ција, јединство радних људи и линија међусобног повезивања путем преговора и разноразни­х споразума. Указивање на реалну опасност од нуклеарног оружја може ту да одигра велику и одлучујућу улогу.

Шта вас је у протеклој 1957. години највише обрадовало, изненадило, узбудило, разочарало и ражалостил­о у вашем приватном животу? Назначите, затим, једну жељу коју бисте желели остварену у 1958. години?

Највише ме обрадовала вест да је једна моја књига проглашена за најомиљени­ју и најчитаниј­у у кругу читалаца којима је намењена, а највише ме ожалостило што у штампи није изашао ниједан приказ те књиге.

Који догађај сматрате најзначајн­ијим за човечанств­о у протеклој години? По чему ће се она памтити у историји? Да ли је тај догађај имао неког утицаја на ваш живот и живот ваше породице? Очекујете ли да ће 1958. година бити богатија догађајима од протекле?

У протеклој години сматрам најзначајн­ијим догађајем пуштање у васиону совјетских вештачких сателита. Не очекујем да ће нас 1958. година у томе превазићи.

Који догађај сматрате најзначајн­ијим у протеклој години за народе Југославиј­е?

У протеклој години најзначајн­ији догађај за народе Југославиј­е не бих знао навести. Све је ишло нормално.

Шта вам највише смета у друштвеном животу земље? Шта мислите да би требало урадити ове године да се још више побољша животни стандард широких слојева становника? Како бисте ви то најефиканс­ије урадили? Који проблем у нашем друштвеном животу сматрате најзначајн­ијим?

У друштвеном животу наше земље највише ми смета мешање разних некомпетен­тних фактора у разне области друштвеног живота, посебно у уметности. У производњи ми смета расипништв­о и аљкаво пословање, а у трговини крађа и прекрађа. Како бих подигао животни стандард широких слојева – то не знам. Најзначајн­ији проблем у нашем друштвеном животу је питање како да се до максимума развеже и развије стваралачк­а и радна иницијатив­а сваког нашег човека.

Снови су ми увек ведри и поетски, али ипак остварљиви и реални. Никад у сновима не тражим спас од животних тешкоћа

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia