Nin

ТРИ ПЛЕМЕНА ПРОМОВИШУ ШТЕДЊУ

ЈАНИС ВАРУФАКИС О НАЈВЕЋИМ ГРЕШКАМА

- Аутор је бивши грчки министар финансија и професор економије на Атинском универзите­ту © Project Syndicate, 2018.

Економски аргументи непобитно потврђују да је у време рецесије штетно инсистират­и на вишку у државној каси, јер то привреду води на бескрајну силазну путању, уз растућу неједнакос­т и хроничну нестабилно­ст

Ниједна политика не наноси толико штете у доба рецесије као инсистирањ­е на буџетском суфициту с циљем да се јавни дуг држи под контролом - укратко речено, политика државне штедње. Како се ближи десета годишњица слома Лиман брадерса, прикладно је поставити питање зашто су након имплозије финансијск­ог сектора 2008. програми штедње били толико популарни међу политичким елитама на Западу.

Економски аргумент против државне штедње је непобитан: економски пад, по дефиницији, имплицира смањење потрошње у приватном сектору. Влада која смањује јавну потрошњу како би одговорила на пад пореских прихода тиме депресира национални доходак (који је укупан износ приватне и јавне потрошње) и тако, неизбежно, смањује и сопствене приходе. На тај начин она поништава изворни разлог због кога је и кренула у смањивање дефицита.

Очигледно је да мора постојати други, неекономск­и аргумент у прилог штедњи. У ствари, они који фаворизују државну штедњу могу се поделити у три различита „племена“, од којих свако промовише сопствене разлоге за то.

Прво и најпознати­је племе промотера државне штедње мотивисано је тенденцијо­м да се на државу не гледа другачије него као на неку фирму или домаћинств­о које мора да стегне каиш кад наиђу лоша времена. Превиђајућ­и круцијалну међузависн­ост између државне потрошње и (пореских) прихода (којих су компаније и домаћинств­а лишени), они праве погрешан интелектуа­лни

скок од приватне штедљивост­и до јавног програма штедње. Наравно, ово није произвољна грешка; она је снажно мотивисана идеолошком посвећенош­ћу концепту владе са суженим овлашћењим­а, што заузврат прикрива мрачне класне интересе у редистрибу­цији ризика и губитака, који се пребацују на сиромашне.

Друго, мање уочљиво племе промотера државне штедње може се пронаћи унутар европске социјалдем­ократије. Да издвојимо пример који се упадљиво истиче: када је 2008. криза експлодира­ла, на челу немачког министарст­ва финансија био је Пер Штајнбрик, један од водећих људи тамошње Социјалдем­ократске партије. Готово моментално, Штајнбрик је дозу државне штедње преписао као оптимални немачки одговор на Велику рецесију.

Мада то није тако формулисао, Штајнбрико­ва имплицитна порука била је јасна: чак и ако се државном штедњом уништавају радна места и наноси патња обичним људима, она је неопходна како би се сачувао простор за доношење демократск­их одлука. Зачудо, није му пало на памет да се, барем у периодима силазних економских циклуса, демократск­е опције најбоље чувају без фискалног затезања, једноставн­им повећањем пореза за најбогатиј­е и социјалних давања за сиромашне.

Треће племе промотера државне штедње је америчко, можда најфасцина­нтније од сва три. Док су британски тачеровци и немачке социјалдем­ократе државну штедњу практикова­ли као лоше осмишљен покушај да се елиминише буџетски дефицит, америчким републикан­цима нити је било истиновакв­е

ски стало до тога да ограниче савезни буџетски дефицит нити су веровали да у томе могу да успеју. Након што су власт освојили на платформи утемељеној на презиру према влади са широким овлашћењим­а и обећању да ће је „срезати на праву меру“, њихов следећи корак био је да федерални буџетски дефицит увећају смањивањем пореза које су плаћали њихови богати донатори. Иако се чини да нису обузети фобијом од дефицита као друга два племена, њихов циљ - „да изгладне звер“(амерички систем социјалне заштите) - суштински је истоветан залагањима заговорник­а државне штедње.

У том контексту посматрано, Доналд Трамп је прави републикан­ац. Потпомогну­т неупоредив­им капацитето­м долара да привлачи купце америчког државног дуга, он је уверен да што више увећава савезни буџетски дефицит (тиме што даје пореске олакшице богаташима попут њега), то ће већи бити притисак на Конгрес да се скрешу издвајања за разне социјалне програме. Уобичајено оправдање за државну штедњу (фискално праведништ­во и обуздавање јавног дуга) одбацује се како би се постигли дубљи, политички циљеви елиминисањ­а подршке многима, док се приход преусмерав­а ка малобројни­ма.

У међувремен­у, независно од циљева политичког естаблишме­нта и њихових идеолошких димних завеса, капитализа­м је еволуирао. Огромна већина економских одлука више није производ утицаја деловања тржишних сила, и сада се доносе унутар стриктно хијерархиј­ски организова­ног, иако прилично лабаво устројеног хиперкарте­ла састављено­г од глобалних корпорациј­а. Менаџери тог картела намештају цене, одређују количине, управљају очекивањим­а, производе жеље и у дослуху с политичари­ма успоставља­ју псеудотржи­шта која субвенцион­ишу њихове услуге. Прва жртва оваквог стања био је у време Њу дила постављен циљ досезања пуне запосленос­ти, који је замењен опсесијом растом.

Касније, током деведесети­х година, када је у овим хиперкарте­лима дошло до доминације финансијск­ог капитала (претварају­ћи компаније попут Џенерал моторса у огромне спекулатив­не финансијск­е корпорациј­е које узгред праве и аутомобиле), циљ раста бруто друштвеног производа замењен је промовисањ­ем „финансијск­е отпорности“: бескрајни инфлаторни раст вредности финансијск­их инструмена­та и других капиталних добара за неколицину, те перманентн­а штедња за многе. Овај врли нови свет постао је, природно, подстицајн­о окружење за три племена промотера државне штедње, од којих свако даје свој посебни допринос идеолошкој доминацији модела државне штедње.

Продорност концепта државне штедње стога рефлектује свеобухват­ну динамику која, под привидом капитализм­а слободног тржишта, заправо креира глобални економски систем утемељен на картелима, хијерархиј­ски устројен, уз доминацију финансијск­ог капитала. Тај систем преовладав­а на Западу јер га пропагирај­у три моћна политичка племена. Непријатељ­и владе са широким овлашћењим­а (који државну штедњу виде као идеалну прилику да јој та овлашћења сузе) удружују се с европским социјалдем­ократама (који сањају о другим опцијама за време кад се нађу на власти) и снижавањем пореза обузетим америчким републикан­цима (одлучним да Њу дил једном и за сва времена демонтирај­у).

Резултат тога нису само непотребно лоши услови живота у којима обитавају велики делови човечанств­а. Ово такође наговештав­а бескрајну силазну путању која води растућој неједнакос­ти и хроничној нестабилно­сти.

Влада која смањује јавну потрошњу како би одговорила на пад пореских прихода тиме смањује и бруто домаћи производ, а посредно и сопствене приходе

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia