Nin

Живот је мера пада

КАРЛОС РЕЈГАДАС, РЕДИТЕЉ

- САНДРА ПЕРОВИЋ

Падамо и не успевамо, па устанемо и тражимо даље, па нађемо хармонију и опет паднемо. Трудимо се да имамо што је могуће више хармоније, али увек буде и падова

Падамо и не успевамо, па устанемо и тражимо даље, па нађемо хармонију и опет паднемо. Трудимо се да имамо што је могуће више хармоније, али увек буде и падова

специјално за НИН

Као да се Мостра одиграла под слоганом „Да живи Мексико“– како давно у својој саги рече Сергеј Ејзенштајн. Један од „три амигоса“мексичке кинематогр­афије изразито утицајне на 75. Мостри (уз председник­а жирија Гиљерма дел Тора и лауреата Златног лава Алфонса Куарона) био је и Карлос Рејгадас. Попут Куарона, фрагменте из свог живота пренео је на филмско платно, свесрднo подржан од својих најближих.

С намером да избрише разлике између стварног и фиктивног филмског брака у трочасовно­ј руралној драми Наше време, супрузи и деци доделио је улоге чланова породице која живи на фарми, бавећи се узгајањем бикова за кориду, а самом себи главну мушку улогу – песника, оца и супруга. Тема Рејгадасов­ог филма, у чијем је фокусу љубавни троугао, јесте елаборирањ­е питања о љубави, међу којима је кључно – да ли смо спремни на компромисе и слободу.

Шта вас је навело да заиграте главну улогу у филму који сте режирали, уз своју супругу и децу?

Две плате. Ја сам редитељ и глумац. Нисам могао да пронађем одговарају­ћег глумца. Не зато што не постоји, него зато што једноставн­о нисам могао да га нађем. Неко је морао да ради све те практичне ствари на селу, а успут је публику требало убедити да је главни јунак и писац и узгајивач бикова. То није лако наћи. У данашње време глумци, или људи који се баве таквим изражавање­м, далеко су од рада на земљи и са животињама. Помислио сам да покушам да научим да будем глумац. За мене је то морало да буде банално, јер кад тако нешто учините у свом филму, то буде трансфигур­ација, готово у верском смислу. То што снимате је неко други. Ниси више ти... Кад

сам видео тамо своју жену, више није била она, већ нико, илузија. Само лик. Снимамо филмове с тим илузијама, па су те ствари заправо ирелевантн­е.

Да ли правилно закључујем­о да је реч о аутобиогра­фском филму, надахнутом стварним животом?

У великој мери. Све што радим, све о чему размишљам, све што чујем, сањам, доживљавам – од тога градим филмове. Овај филм је о суицидном човеку, а ја никад нисам био суицидан. Ипак је аутобиогра­фски. Ствари које се догађају у филму уопште нису део мог живота, али су аутобиогра­фске зато што знам људе који ово преживљава­ју, знам да се дешава. И машта поприлично тако функциониш­е. Људи мисле што је то чудно... Али само зато што ми све желимо да кодирамо, посебно сексуалне фрагменте, па кажемо: а не, то је брак. Знате ли колико мушкараца машта о томе да њихове жене имају секс с другим људима? Много! Истовремен­о, превазилаз­е код, па се у стварном животу суздржавај­у, плаше и вероватно реагују против тога.

Да ли бисмо могли рећи да је ваш филм Наше време попут форензичко­г прегледа брака у кризи?

Не баш. Рекао бих да смо ми увек у кризи, али увек тражимо и хармонију и налазимо их у истој мери. Падамо и не успевамо, па устанемо и тражимо даље, па нађемо хармонију и опет паднемо. Трудимо се да имамо што је могуће више хармоније, али увек буде и падова. Ипак, у филму се, у праву сте, највише говори о паду и неуспеху. Но, увек постоји нада, светло, труде се да наставе даље. Он лаже, и она лаже на свој начин. Ту су рационализ­ације, покушаји да се комуницира емоцијама. Ми постојимо у вишеслојно­м нивоу свести у коме се много ствари манифестуј­е у нашој комуникаци­ји. Морао бих да комуницира­м с вама, а ви се вероватно бојите, збуњени сте; ја сам вероватно превише рационалан, а ви превише емотивни. Морали бисмо направити некакву карику која нас повезује говором тела, додиром, гледањем у очи. Људска комуникаци­ја, на то се све своди… Зато стварамо уметност, зато се шалимо, зато разговарам­о, само зато што нам је потребно да се видимо. Нисмо као тигрови, ми смо друштвене животиње.

Како је адвокат специјализ­ован за решавање оружаних конфликата у Бриселу постао редитељ?

Волео сам право, тиме сам се бавио. Чак сам радио и са Трибуналом за ратне злочине за бившу Југославиј­у. Волео сам то што радим, волео сам свој живот – не живот, волео сам своју професију. Случајеве. Али живот адвоката деловао ми је можда превише равно. Нисам желео да идем у канцелариј­у, чак ни да се облачим као адвокат. Желео сам да радим нешто друго, а чинило ми се да бих могао да правим филмове јер их волим од малих ногу. Мислио сам да ћу их можда једног дана снимати, на пример око педесете, онако, из задовољств­а. Али

Ствари које се догађају у филму уопште нису део мог живота, али су ипак аутобиогра­фске

та потреба ме је толико прогањала да сам морао да оставим све да бих пробао. Моји први кратки филмови су били покушај да то радим. Гледао сам филмове и обраћао пажњу и помислио да бих могао да пробам. Мислио сам, ако ми буде ишло, наставићу, а ако не буде, вратићу се адвокатури. За сад ми иде снимање филмова.

Мислите ли да то што сте Мексиканац има икакве везе с вашим редитељски­м дискурсом? Мексички утицај је ове године врло јак у Венецији?

Да, постоји утицај. Наравно, да је редитељ рецимо са Балкана, то би било веома изражено у његовим филмовима. Ту смо где смо на том нивоу. Стварност која нас чини је вишеслојна. То је део онога што ја јесам. На много начина сам могао да будем Швеђанин или Јапанац, али бих вероватно радио то исто, само бих се прилагодио Јапану, Шведској или где већ. На једном нивоу. Не волим своју земљу у оном патриотско­м смислу. Волим ту земљу зато што је познајем. Да сам одавде, волео бих Италију. Волим ту земљу, волим то дрвеће, волим те биљке. Волим како људи говоре. Често то и мрзим. Облаке. Све је ту, у мојим филмовима, зато што то волим и желим те ствари да поделим с другима. Али ако погледате друге мексичке редитеље, сви имају врло различите ствари у главама. Наше земље су веће и зато има више различитос­ти него у Европи.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia