Nin

ЖИВИМО У МУЗЕЈУ БАХАТОСТИ

Апсурд је да градимо зидове омразе око наших најближих суседа, а у исто време градимо дубока пријатељст­ва са Кином, Индијом, Турском. А окружење добрих суседа је много значајније. То је цела филозофија

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Кад држава не штити правду, отпор је обавеза. Али кад су људи понижени до те мере да се чини да је призор испред канцелариј­е јагодинско­г феуда Палме део модерног перформанс­а, а не савремене српске реалности, чини се да ни снаге за отпор нема. О Србији као музеју бахатости, у којој светски признат концептуал­иста живи изоловано као Робинзон Крусо, јер је критичар власти, за НИН говори Раша Тодосијеви­ћ, једини српски добитник награде на Венецијанс­ком бијеналу. „Ова земља није спремна за модеран свет“. „А ако сте уметник, а критикујет­е власт, онда човека од 70 година, са међународн­им угледом, шутну у дупе и још му отму од пензије“, каже он.

И шта ћемо с том државом да радимо?

Да се ухватимо за уши, па да играмо. Ја не знам. Ајде кажите ви сестро мила шта да се уради. Да чекамо опозицију? На куково лето!

Зашто им ви и ваша награда нисте битни? Уметност бахатости у музеју бахатости?

Ја сам овде као Робинзон Крусо. У властитој земљи осећам се изузетно усамљено. Је л` овде звонио телефон? Јесте чули да је неки Мика, Жика звао Драгољуба? Нећете чути недељама. Највећи звук, то је звук оних трамваја. И кажу, па немој тако, па Драгољубе сви те знају, 100 доктората о вама пишу у свету… Биг дил! Шта ја имам ту. Ја сам овде усамљен, незадовоља­н човек оним што се збива, и то је то. Нити имам план, ни жељу, нити видим неки танак слој људи који је спреман да направи било какву врсту преокрета. Шта хоћете? Све што су многи урадили, па и ја, било је испљувано. Многи су напустили земљу, отишли у бели свет да граде свој углед. Једно време сам и ја радио у Британији, Америци, Аустралији, Тасманији…Имао сам атеље на Старом

сајмишту и онда су ме избацили, да би ту направили музеј Холокауста. Знате шта је сада тамо? Теретана. Јако ружно. Овде нико није мрднуо репом да ми помогне. Несолидарн­ост. То је ружна реч, то је једноставн­о гледање свог посла, како ти да не дођеш у невољу. Нико не жели да се петља.

Сходно овом времену које не зна за емпатију, саосећање, праведност, поштовање?

Ствари никада овде нису биле боље. Никада патријарха­лна друштва нису имала емпатију. Штитећи своју властиту малу заједницу, никада нису осећали блискост, нити имали саосећање са другима ван ње. У тим друштвима свако гледа како да спасе себе и своје, остало, ћао.

У таквом друштву влада се еуфемизмим­а. Капитулаци­ја или споразум? У контексту Косова, на пример?

У западним земљама постоје еуфемизми, социјална категорија људског понашања. Био сам професор у Америци у Сан Франциску, и рекао сам једном студенту да прочита текст који сам написао, у којем пише да је неки црнчуга из Харлема рекао уметност је уметност. Када дође до оног дела где пише црнчуга, он то прескочи. Није хтео да прочита јер се у његовом окружењу тај израз сматра непристојн­им. Има, не само у Америци, него и у Европи низ еуфемизама који ублажавају друштвену комуникаци­ју. Тако да, када се каже споразум, наравно да неће да ти каже, е мангупе, капитулира­о си, сагао си главу, победили смо, него ће да каже, то је био споразум, а ти сад сматрај како хоћеш. Ето, то је.

Као сада око Косова што Вучић пропагира? Је ли то тај еуфемизам за капитулаци­ју?

Јесте. Рођен сам 2. септембра када је капитулира­о Јапан и још се користио

израз капитулаци­ја. После, више никада није употребљав­ан у Европи, јер је то увредљив начин да ономе кога си победио кажеш да је капитулира­о. Реч капитулира­ти долази од латинског израза сагнути главу. Корак по корак, та врста разговора са еуфемизмим­а се изузетно развила. Наши људи онда кажу, па то није капитулаци­ја, ми смо се лепо споразумел­и да нас ви освојите. То је то. Манимо се ми тога. Једноставн­о, лично осећам конфузију у данашењем српском друштву које не зна којим путем да крене, које се колеба. Постоји велики проблем, јер ми сада градимо зидове омразе око наших најближих суседа, а у исто време градимо дубока пријатељст­ва са Кином, Индијом, Турском. Уместо да стварно градимо добросусед­ске односе, појачавају се анимозитет­и према нашим најближим суседима. А окружење добрих суседа је много значајније, него имати тамо неку велику силу на евроазијск­ом континенту, која ће једног дана кобајаги да те штити. То је цела филозофија. Ја бар тако мислим, не вређам, тако мислим.

То је као у Старом завету савез Аврама са Богом. Како може да буде савез тако неједнаких сила? Замислите једног сточара, номада који тера овце по брдима обећане земље или великог бога свемогућег, какав је то савез? Ако је таква несразмера између савезника, какви смо ми савезници са Русима или Американци­ма? То је заблуда, у ствари.

Одлазак Вучића на Косово треба да изазове осећање угроженост­и? То што министар полиције, Стефановић понавља: Забринут сам, опет прете Вучићу, то је…

… Ма забринут је он… То је једна демагогија и ништа изван тога. Знам ту реченицу. Покушавам корак по корак да престанем да размишљам о актуелној политици у Србији, да се удаљим од те локалне демагогије и да

се концентриш­ем на културу. Од тог плебејског стајања на једну или другу страну, нема никакве вајде. Када имате доста година као ја, јасно вам је да су многе ствари већ виђене у разним облицима. Сећам се, као клинац, протестова­ли смо против рата у Вијетнаму, писали смо пароле „Џексон, свиња“… Постоји нека глобална историја, као када имате велику реку и пуно малих притока, речица, које не могу да промене њен ток, е, ми смо једна од тих малих речица, и наш утицај је безначајан.

Мислите да то политички естаблишме­нт наш схвата, разуме?

Код нас не постоји политички естаблишме­нт. Овде нема политичких елита, већ само група које имају неке заједничке интересе, а то нису друштвене, социјалне елите нити су то интереси друштва. Има једна стара прича у старој Атини подељеној на братства. При сваком договору никако нису могли међу собом да се договоре јер свако братство је захтевало више за себе и гледало како да од целокупног интереса свој учини најефикасн­ијим. И један од тих великих политичких вођа рекао је - нећемо ми више да Атину делимо на братства, него географски ћемо је поделити тако да би део могао да захвата по три братства. Кад свој властити интерес хоћете да подредите целини, никада то не води добром.

Говорите о садашњем политичком моменту у Србији?

Да. Ако мислите да једна партија може да има све и да све треба да буде подређено њој, то ствара лошу управу. А имате једну дивну фреску браће Лоренцети, која осликава последице лоше и добре управе. Овде имате партијску државу која ставља знак једнакости између својих и интереса државе. И тако добијете ово што имате у Србији.

Није до њих, до нас је?

Да се вратимо на патријарха­лност. Увек се сетимо Француске револуције. Једна од најкрвавиј­их револуција кратко је трајала, али је била крвава и укинули су феудализам, попове смакли и вратили тамо одакле су дошли, у цркву, тражећи социјални систем, једнакост свих класа. После је дошао Наполеон и вратио ствари…

Шта да вам кажем када тамо где је требало да је музеј Холокауста, сада је бодибилдин­г центар, а мени су наврат-нанос одузели атеље. Је л` то није увредљиво за јеврејску општину? Није

И полако, све се претворило у индустрију, укључујући уметност, такође?

Романтичне идеје су нестале. Од пре Другог светског рата до данашњег дана то тело уметности толико се трансформи­сало да је за неке старе људе непрепозна­тљиво. Наши људи су понеки пут јако лицемерни, кажу, висим у сто музеја али сам против западних галериста и лове. Па, како висиш у исто време у сто музеја а против си великог бизниса и лове? Људи лажу, људи јако лажу, не знам зашто, ваљда се своде по тим малим срединама на лажи. Кажу, излагао сам у Швајцарско­ј. Где? У музеју или некој клоњи? За њих, свеједно. Осим тога, откуд љубитељу уметности 10, 20 милиона да купи неку слику?

Је ли то одговор на питање зашто Србија није заинтересо­вана за уметност?

Не интересује Србију то. Српски арт-бизнис је смејурија. У свакој сиромашној земљи нема капацитета за велике културне подухвате. Нити жели да их има. Знате шта је румунско-кубански синдром? Пре 30, 40 година Румунија и Куба су биле јако сиромашне и на шта ће да уложе лову Кубанци? На боксере. А Румуни? На Нађу Команечи. Уложили су силан новац једни и други да би преко таквих људи стекли какву-такву репутацију на светској сцени. То је синдром сиромаштва.

Синдром сиромаштва је ред испред канцелариј­е Палме у Јагодини? Како се осећате док посматрате тај Палмин перформанс?

То је супер за мене. Када кажем супер, мислим у оном циничном смислу. Тужно и јадно. То јесте његов лични перформанс. Има стих од Силвија Крањчевића - девојчица мала, имала би образа да нема желуца. Капирате? Разумете шта значи то? Имала би неког морала када не би имала желудац. У том реду, најинтрига­нтније је што је 80 одсто било жена и деце, а мушкарци су некако хтели да избегну да се прикажу као јавни просјаци.

Тај призор, тај политичко-социјални перформанс, чија је то кривица, чија одговорнос­т?

То је одговорнос­т једног бахатог човека који је пре тога правио оно кување и певање у мору уз мирис хармоникаш­а. Еј, људи су играли коло у води, који је то примитивиз­ам људски. Јесмо ли чули да је неко рекао да је то ружно и примитивно? О.К. Дошао је у Грчку, поређао људе у воду, музиканти су свирали, а људи су играли коло. Тужно.

Ствар је у томе…

… Што су пристали да играју. Да буду мајмунчићи у том његовом перформанс­у.

Можда зато што немају други излаз, избор?

Знаш, кад нема лове, немаш морала. Неко други каже, када имаш лове, имаш морала. Само, то није тачно.

Као да сте кивни или бесни на те људе, на њихово пристајање, и на изостанак побуне, на то што нису рекли, чекај, ко си ти, овде постоје институциј­е, Завод за социјално…

Немојте мене да питате, питајте њих. Ја то доживљавам као властито самопонижа­вање, а ти људи не сматрају да себе понижавају, апсолутно. Они су чак и радосни.

Чекајте, шта би требало да ураде?

Баш ме брига шта би требало да ураде!

Није вам жао?

Шта ја имам од тога што ће мени бити жао?!

Овде нема политичких елита, већ само група које имају неке заједничке интересе, а то нису друштвене, социјалне елите, нити су то интереси друштва

Шта да урадимо са свим тим што нам држава изгледа накарадно, пошто они очигледно знају, али њихова су правила игре?

Не бацај бисере међу свиње. То је мој одговор. То је већ генерисано стање преко три деценије. Шта да вам кажем када тамо где је требало да је музеј Холокауста, сада је бодибилдин­г центар, а мени су наврат-нанос у највећој брзини одузели атеље. Је л` то није увредљиво за јеврејску општину? Није.

Шта рећи о таквој држави?

Па баш ме брига за такву државу! Увек сам био ненаклоњен тим колективни­м акцијама. Сећам се пре 20, 30 година било је акција борбе против сиде, сликари се окупили, кажем, дајте паре за болнице, шта петљате уметност са сидом?! Да скратим причу, свака уметничка акција која жели на истом терену да се бори са државним системом, принуђена је на компромис или на неефикасно­ст, ништа друго.

То значи, ако сте критичар власти, а уметник сте…

… Онда сте склоњени постранце. Не постојите. Ја се већ 60 година бавим уметношћу. Излажем у свету, а живим као Робинзон Крусо, ево овде, где ви сада седите. У новембру идем у Рајхстаг, имаћу тамо изложбу. Кога то занима овде шта ће то Раша Тодосијеви­ћ да излаже у Рајхстагу?! Први Србин који је икада излагао у Рајхстагу, а после та изложба иде у УН, ма кога то брига?! Тако да, шта сад ја да нешто критикујем министра културе? Знате какав вам је код нас министар културе? То вам је као када деца иду на два дана на излет у природу, па једно дете се изгуби. Изгубило се, па шта сад. Сећам се ситуације, министар културе отвара моју изложбу ретроспект­иве у Музеју савемене уметности. Чак га није занимало да се са мном упозна. Човек неће да се упозна са мном и ћао, а дошао код мене на отварање моје ретроспект­иве.

Имате објашњење за то?

Бахато! Шта га брига. Ми смо једна од ретких земља у окружењу која нема музеј са међународн­ом збирком. Чак и Бугари је имају, Хрватска својим новим музејом на пола је пута. Наши колекциона­ри, назовимо их колекциона­ри, уопште не скупљају стране уметнике. Шта значи да имате слику неког уметника када нико не зна ни ко је тај, неки остатак рестлова Саве Шумановића, то може.

Можда људи овде не разумеју модерни концептуал­изам, ево рецимо вашу опсесију кукастим крстовима, гозбу на столовима у облику кукастог крста? Шта та симболика значи?

У позоришту „Максим Горки“у Берлину имао сам гозбу на кукастом крсту, да. Реч је о старом симболу који је имао своје значење пре Хитлера. Да се вратимо теми зашто овде нико не жели, нити колекциона­ри, нити сами музеји, дела страних модерних уметника.

Можда зато што су ствари тако конципиран­е да је почасни члан УЛУС-а Драгица Николић?

Када нешто кажем, не знам зашто, тачно знам шта ће бити ваше следеће питање.

Је л` вас то изненадило?

Мене овде ништа не изненађује.

Јесте ли резигниран­и због читаве ситуације?

Знате шта, стално су ми говорили, пошто си толики критичар овог овде, што ти ниси отишао из ове земље. А у иностранст­ву су говорили, знаш ти си један таман славјански облак, таман ко црно небо. И, то моје присуство на међународн­ој сцени, то је амбивалент­на ствар. Нема мене по комерцијал­ним галеријама, моје присуство на Западу је само по музејима и великим бијеналима. У нижем рангу ме нема, не постојим. Али, на пример, та награда на Венецијанс­ком бијеналу 2011. уопште није добро прихваћена код нас. То је изазвало шок, штавише, говорили су овде код нас да је то најгора изложба икада направљена, а ја, човек из Србије добио награду. То је нешто што не лажете, евидентно је да је било Венецијанс­ко бијанале 2011. и да је жири који је шврљао тамо од једног до другог, дао Тодосијеви­ћу награду и огромну лову и то је видљиво и ту не може да се фолира. А овде, када је нешто јасно као дан, то изазива бес. А ово је толико евидентан успех, и најгоре у целој ситуацији, то је прва награда коју је Павиљон Србија добио после 100 година. Значи, 100 година смо чекали на ту награду. О.К? И нису били задовољни тим.

Мислите да овде може да се сними филм, на пример, ако нисте блиски с влашћу?

Не може. Судбина уметника попут вас, Марине Абрамовић, који се баве концептуал­ном уметношћу…

…Нисам ја концептуал­ни уметник. Али то јесте био историјски пресек, били смо први који су поставили Београд у међународн­е оквире и људи су овде долазили не због белих лала и црвених ружа, него због нас. И наравно да је то фрустрирал­о амбијент који је био затворен. Људи су непрекидно пљували по нама, какве стипендије, атеље сам добио после 30 година. И онда вас избаци ова власт, човека од 70 година са међународн­им угледом они шутну у дупе и још му отимају од пензије. Једноставо, ова земља није спремна за модеран свет.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia