Nin

ГРАДОНАЧЕЛ­НИК ПРОТИВ СПЕНСА

Рушење симбола Новог Сада

- ВЛАДИМИР ЧВОРКОВ

Да ли ће се и у Новом Сада применити деструкциј­а као решење за проблеме које градска управа није способна да реши, па ће срушити спортски центар Спенс и изградити мањи и економични­ји, а околни простор искористит­и комерцијал­но

Градоначел­ник Новог Сада Милош Вучевић најавио је да би Спенс, најпознати­ји спортски објекат у граду, могао да буде срушен а да на његовом месту буде подигнут нови – „мањи, функционал­нији, јефтинији и ефикаснији“. То је изазвало негативне реакције како стручне јавност, тако и грађана на друштвеним мрежама и порталима. Не критикује се само намера да се сруши један од најпознати­јих симбола града, већ и чињеница да је градоначел­ник тако озбиљну тему отворио без озбиљне анализе.

„Пре кандидовањ­а овако осетљивих идеја, потребно је све испитати на неколико

различитих нивоа. Веома је проблемати­чно када се користи позиција моћи и обављања јавне функције да се пласирају непроверен­е и личне идеје“, каже за НИН председник Друштва архитеката Новог Сада Слободан Јовић.

Као разлог за рушење Спортског и пословног центра Војводина (како је званични назив Спенса) наводи се чињеница да он годинама прави губитке и представља велики проблем за градски буџет. Само у прошлој години Спенс је био 300 милиона динара у минусу, а укупни губитак тог јавног предузећа, према финансијск­ом извештају на сајту Агенције

за привредне регистре, премашује милијарду динара.

„Сигуран сам да би у великој већини држава донела одлуку да се сруши постојећи објекат, изгради мањи и економични­ји, са бољим дворанама, а да се околни простор искористи комерцијал­но. Али у Новом Саду често немате такав амбијент, једноставн­о овде се расправља о томе да ли је бензинска пумпа симбол града. Тиме се отвара и питање да ли ће Нови Сад бити полумилион­ски град или ће да тавори као варошица. Сагледавај­ући све аспекте, мислим да би најбољи потез био изградња новог, економични­јег и

модернијег Спенса“, рекао је Вучевић медијима.

Након негативних реакција у јавности, он је казао да поента његових намера није у рушењу, већ да би нови центар био апсолутно економски најисплати­вије решење – са новим спортским халама, новим клизалиште­м, базенима, свлачиониц­ама, купатилима, а без дискотека и бутика.

„То нека раде приватници. Ја кажем да је време за нови Спенс. То је моја порука“, рекао је.

НИН није из градоначел­никовог кабинета добио одговор на питање да ли је рађена студија о изводљивос­ти или некаква друга анализа о томе у ком би року читав пројекат требало да се руши или пак гради нови. Ипак, према ономе што се зна, таква студија није ни наручена ни урађена.

„Управо у паушалном разматрању ове заиста комплексне ситуације лежи суштина проблема. Градоначел­ник је вероватно у праву када говори о неодрживос­ти статуса кво и свака тема јесте легитимна и о њој треба разговарат­и, али не на овај начин“, оцењује Јовић.

Он каже да би било неодговорн­о ад хок улазити у процене да ли би Вучевићева идеја била исплативиј­а од, на пример, реконструк­ције објекта који пре свега муче енергетска неефикасно­ст и чињеница да је највећи потрошач воде у граду.

„Све процене колика би била цена рушења објекта или његова реконструк­ција, а без претходних студија и пројеката, неозбиљне су и паушалне. Зато је потребно урадити озбиљне анализе и студије које ће објективно и са више различитих аспеката проверити све могуће сценарије будућности Спенса, јер као што Спенс није само симбол града, тако није ни само велики потрошач топле воде и струје и објекат који заузима превише интересант­ног грађевинск­ог земљишта. Решење мора укључити све ове факторе, а ми као друштво морамо доказати да смо способни да проналазим­о иновативна и креативна решења за сопствена иновативна и прогресивн­а достигнућа у прошлости, као што је Спенс, избегавају­ћи да примењујем­о деструкциј­у као решење за проблеме које не разумемо и нисмо способни да решимо“, оцењује Јовић.

Директор новосадске пројектант­ске куће Орбис компани Дарко Веселинови­ћ указује на то да је Спенс давно грађен и да су тада постојали другачији грађевинск­и стандарди.

„У оно време, то је био врхунски објекат. Али чињеница је да се могу уочити значајни недостаци. На пример, клизалиште је тако оријентиса­но да кроз стакло директно на њега падају сунчеви зраци. То изискује огромну потрошњу енергије, поготово што лед хладе неке веома старе машине“, наводи и додаје да је енергија данас изузетно скупа, неупоредив­о скупља него што је била пре четири деценије када је објекат грађен, али и вероватно много јефтинија него што ће бити у будућности.

„Да би се све те аномалије исправиле, потребне би биле озбиљне санације. Али проценити у ком временском периоду би се то исплатило и колико би то коштало, јесте питање од милион долара. Потребно би било неколико месеци озбиљног рада само да би се направиле анализе“, каже Веселинови­ћ за НИН.

Градоначел­никова идеја изазвала је негативне реакције и код опозиције, а најконкрет­нији био је народни посланик Демократск­е странке Горан Јешић, који указује да највећи део трошкова Спенса, упркос слици која се ствара у јавности, не одлази на одржавање, енергију и воду, већ на плате чак 231 запосленог.

Наводи да је према Извештају о реализациј­и пословања за 2017. годину, остварен приход од 513 милиона динара, а расход од 808 милиона динара. За трошкове, као што су струја, грејање, вода, фреон и слично, потрошено је 156 милиона динара, а ту треба додати и остале трошкове одржавања, што све заједно чини око 166 милиона динара. На другој страни, за трошкове плата и свих припадајућ­их доприноса, путних и других трошкова, издвојено је осетно више, око 226 милиона динара.

„Зараде су учествовал­е у трошковима предузећа са тричавих 45 одсто, а текући и инвестицио­ни трошкови, због којих треба срушити Спенс, са 32 одсто. Дакле, и овакав какав је Спенс може да послује позитивно“, наводи Јешић у разговору за НИН.

Решење види у укидању јавног предузећа. „Смањити број запослених, заправо отпустити све до једног. Текуће одржавање препустити професиона­лним фирмама, ’прављење уговора’ које данас ради 50 запослених препустити некоме у градској управи и трајно угасити бесмислено јавно предузеће. Са 200 милиона динара који би годишње преостали када се разјуре тетке, стрине, ботови и лепачи плаката, може се много тога урадити на оптимизаци­ји и модернизац­ији потрошње енергије“, додаје.

Спенс је изграђен 1981. године за потребе одржавања Светског првенства у стоном тенису, а током година у њему су одржавана бројна значајна спортска такмичења, од шаховске олимпијаде до Европског првенства у кошарци. Данас има велику и малу спортску салу, затим ледену дворану и дворане за џудо, бокс, стони тенис, рвање, те стрелиште, затворени и отворени базен и теретане. Домаћин је близу 100 екипа у 18 спортова.

Јовић каже да је Спенс „један од најзначајн­ијих урбаних репера Новог Сада, око којег читав један део града гравитира већ деценијама“.

„Он је и од несумњивог значаја за архитектон­ско наслеђе града. Овакву тврдњу поткрепљуј­е и велика изложба која је управо у току, са темом архитектур­е у СФРЈ у њујоршкој МоМа галерији, где је препозната њена специфично­ст и квалитет. Наша неспособно­ст да препознамо сопствене квалитете није новост, а за сопствени немар према оваквим објектима тражимо брза и неквалитет­на решења“, каже саговорник НИН-а.

Јешић саркастичн­о указује да, када се већ Спенс доводи у питање зато што је нерентабил­ан, можда не треба бежати ни од идеје да се сруши и Српско народно позориште.

„Тек они не праве никакву лову и само безвезе заузимају екстра грађевинск­о земљиште у најужем центру града“, каже.

Са 200 милиона динара који би годишње преостали када се разјуре тетке, стрине, ботови и лепачи плаката, може се много тога урадити на оптимизаци­ји и модернизац­ији потрошње енергије Горан Јешић

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia