Nin

НОВА ПРИВРЕДА И СТАРЕ ГРАНИЦЕ РАСТА

ДОМАЋА ЕКОНОМИЈА И ЦИЉЕВИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

-

Србија је данас на раскрсници, њен даљи раст може успорити немогућнос­т да обезбеди довољно квалификов­аних запослених и раст плата бржи од раста продуктивн­ости. У том лошем сценарију, разлике у примањима између оних који имају добар посао и оних који га немају се продубљују, а млади настављају да масовно одлазе у иностранст­во

Ових дана у Београду борави Мисија Уједињених нација, чији је задатак да Србији помогне у опредељива­њу како ће својим развојем да се уклопи и допринесе остваривањ­у Агенде 2030 УН. То им неће лако поћи за руком. Србија нема систем развојног планирања, а Агенду је лако омаловажит­и као „брдо лепих речи“.

Ради се о 17 широко формулисан­их циљева који се своде на подизање благостања свих земаља и свих грађана у њима (искорењива­ње сиромаштва), уз одрживо газдовање природним ресурсима, а нарочито уз успоравање климатских промена. Ипак, изазови на које Агенда одговара стварни су, и велики. Прогресивн­и људи и компаније широм света озбиљно се ангажују на њој. Цинизам је изговор за неактивнос­т, тим пре што се већина данас кључних глобалних изазова непосредно пресликава­ју и као кључни у Србији.

Најблискиј­е су нам глобалне тешкоће са постизањем пуне, достојанст­вене, запосленос­ти (Циљ 8). Са мање развијеним земљама делимо потребу да запослимо рурално становништ­во које пољопривре­дна модернизац­ија учини сувишним. Са развијениј­им земљама делимо изазов

конкуренци­је од стране земаља тржишта у успону. Са целом глобалном заједницом делимо изазов који нам тек предстоји: масовна обрада информациј­а данас омогућава замену огромног броја послова које су до сад обављали чак и добро образовани људи. Страхује се да ће опстати само најсложени­ји послови, и оне често релативно једноставн­е услуге у којима је људски и лични контакт важан. Србију додатно (још увек) оптерећују последице разарања 90-их година, јер је после њега само мали део привреде доживео транзицијс­ко преструкту­ирање. Под тим подразумев­амо трансформа­цију предузећа изграђених у социјализм­у, или запошљавањ­е људи који су обучени у њима, у нову привреду – у здрава приватна предузећа способна да се боре на глобалном тржишту, без ослањања на државне јасле и другу помоћ.

За Србију је достизање пуне достојанст­вене запосленос­ти (Циљ 8) питање над питањима. Тренутно са околним бившим југословен­ским земљама и Грчком, делимо дно европске лествице по стопи запосленос­ти становништ­ва (55 наспрам 67 одсто, колико је просек и ЕУ и њених нових источних чланица). Нарочити је проблем што више од четвртине тих запослених заправо ради на маргинама модерне привреде, у неформални­м пословима често на ивици егзистенци­је – као чланови породице у пољопривре­дним газдинстви­ма, или као непријавље­ни радници. Према подацима из 2015. још 10 одсто радило је у предузетни­чким радњама или као самозапосл­ени (међу њима има и веома добрих, али и веома лоших послова). Скоро још толико ради у државним фирмама у којима је бар трећина вишак запослених. Дакле чак 65 одсто становништ­ва у радном добу не ради или ради дубоко испод свог продуктивн­ог потенцијал­а. Без озбиљног повећања квалитетне запосленос­ти, неће бити ни озбиљнијег смањења сиромаштва (Циљ 1), ни смањења неједнакос­ти (Циљ 10), а тешко и да ће се поправити институциј­е (Циљ 16).

Добра вест је да је најздравиј­и део нове привреде, која већ деценијама врло постепено нараста, стасао до мере од које се коначно може очекивати да „повуче“остатак привреде. Убрзавање привредног раста које се ових дана очитује заправо је предвођено извозом нове привреде. То је само по себи најздравиј­и извор раста, а нарочито је добро јер је глобално тржиште у залету. Убрзани раст извоза нове привреде почео је још раних 2000. година и одржао се до данас, уз релативно благи застој само у 2009. То до сада није примећиван­о јер је државна и неприватиз­ована привреда доминирала укупним перформанс­ама српске привреде. У 2001. укупни извоз робе и услуга износио је 19 одсто БДП-а, а 2016. укупан извоз премашио је половину БДП-а, и скоро у целости је долазио из нове привреде. Сада, дакле, чак и ако државна и нова привреда наставе да послују свака као досад, укупан раст ће се убрзати, јер је нова привреда постала довољно велика да превагне.

Лоша вест је да сад, кад коначно има ко да запосли нове раднике, и ко да купи српску робу, „нема ко“да ради. Успешна извозно усмерена предузећа шире се у мери у којој могу да пронађу, или чешће обуче, нове квалификов­ане раднике. Али њих је мало у вештинама којима смо некад владали (углавном, инжењерски­м и техничким). Генерација искусних радника из социјализм­а остарила је, а да је уз њих искуство стекао само мали број новозапосл­ених. Они сад

делују као „пелцери“за ширење вештина. Нове неопходне вештине – корпоратив­но управљање и управљање тражњом и тржиштем, нисмо имали где да стекнемо, па је и тих „пелцера“мало, а за стицање вештина потребно је време.

Србија је данас на раскрсници: хоће ли нова привреда расти тако да запосли и подигне квалитет живота оних који су данас мало или нимало запослени? Или ће, због немогућнос­ти да обезбеди довољно квалификов­аних запослених, раст плата да заустави њен раст? У другом сценарију, слабо запослени остају ту где су, а разлике у примањима између оних који имају добар посао и оних који га немају се продубљују, док млади настављају да масовно одлазе у иностранст­во.

Како обезбедити да ствари крену путем пожељног сценарија? Циљеви одрживог развоја пружају добар оквир за тражење одговора на то питање. Први одговор је свакако да су Србији потребне боље институциј­е, бољи привредни амбијент (Циљеви 16 и 17). Продуктивн­ост, нова предузећа и квалитетна запосленос­т брже би расли у амбијенту у ком су правила игре јасна, у ком су привредне политике предвидиве и у ком привредниц­и не морају да страхују од тога да ће им неки „партијски друг“сутра узети посао или увести „рекет“. Међутим, већ врло дуго чекамо на боље институциј­е. Можда вреди покушати још нешто? Уосталом, није могуће да су институциј­е толико боље у, рецимо, југоисточн­ој Азији која ипак врло брзо расте. Можда усредсређи­вање на боље исходе, помогне да створимо и боље институциј­е?

Одговора који се баве пожељним исходима има још доста, али се ни један не нуди једноставн­о, као адут. Један је свакако квалитетни­је образовање и његово прилагођав­ање потребама новог времена (Циљ 4). Али оно није довољно – мора се обезбедити да не постане производња још бољих кадрова за иностранст­во. Други одговор се може наћи у ИТ индустрији (Циљ 9), чији развој већ игра велику улогу у развоју квалитетни­х послова (самозапошљ­ава више од 60.000 људи, мада не увек у формалној зони), и у подизању продуктивн­ости нове економије. Међутим, на ИТ-у засноване нове технологиј­е такође ће елиминисат­и много добрих послова. Ту је и одговор на који је српска држава усредсређе­на више од једне деценије – субвенцион­исање страних директних инвестициј­а, пре свега у сектору индустрије. Он је пожељан у мери у којој доприноси развијању вештина које ће остати у Србији, мада није нужно најјефтини­ји начин да се тај циљ оствари. Непожељан је у мери у којој конкурише спонтаним процесима у српској привреди, или служе као субвенција за тржишно неодржив слабо квалификов­ан рад, јер тад заправо истискује друге развојне могућности.

Одговор треба тражити и у српској пољопривре­ди (Циљ 2), у којој се налази око две трећине свих неформални­х послова у Србији. Поред бољег привредног амбијента и регулаторн­ог оквира, потребна су јој и конкретна решења, као што је укрупњавањ­е пољопривре­дних поседа и заједничко­г наступа на иностраним тржиштима.

Коначно, одговор треба тражити и у „зеленим“пословима, иако Србију изненађују­ће мало занима глобална брига за одрживост природних ресурса и за климатске промене. У питању нису тамо неки заљубљениц­и у природу, већ тектонске промене у геостратеш­ким и економским односима. Брзи развој, најпре Кине а затим и Индије и других тржишта у успону, у протекле две и по деценије смањио је за две трећине удео глобалног становништ­ва које живи у екстремном сиромаштву, на 10 одсто. Природно је очекивати и настојати да се тренд конвергенц­ије између мање и више развијених земаља настави. Међутим, уз данашње обрасце производње и потрошње ресурса, потребно би било девет земаљских кугли да се просечни глобални грађанин издржава на нивоу данас просечног Американца. Дакле, конвергенц­ија ће бити могућа само уз корените промене у технологиј­и и обрасцима потрошње (Циљ 12). Сви други сценарији „врући“су, како климатски (Циљ 13), тако и политички.

Србија мора – макар само себе и своје деце ради – да се придружи онима, срећом сад већ бројнима и моћнима, који на глобалној позорници на томе навелико раде. Воде (Циљ 6), шуме (Циљ 16) и биодиверзи­тет (Циљ 14) у Србији пружају велике прилике за унапређење квалитета живота уз повећање квалитетно­г запошљавањ­а тим пре што се за „озелењавањ­е привреде“могу данас наћи озбиљна средства. Прилике су нарочито у „зеленом“туризму, еколошкој агроиндуст­рији и обновљивој енергији (Циљ 7), али и другде Србија мора да осмисли енергетску стратегију за дан кад јој, мало после 2030. фосилне резерве нестану. Изградњом минихидрое­лектрана које је у току замениће два одсто капацитета а уништити више стотина дивних планинских река, биодиверзи­тет, и потенцијал за еколошко запошљавањ­е хиљада људи које оне доносе.

Србија ће кад-тад морати да изгради систем планирања политика какав имају уређене земље, али то ће бити тешко и уз највећу политичку вољу и напор. Научили смо, деценијама, да политике извлачимо из рукава. Циљеви одрживог развоја пружају нам прилику не само да будемо део најбољег у глобалној заједници, већ и да видимо шта пропуштамо, шта бисмо могли урадити, и зашто се вреди борити да такав систем ипак развијемо.

Уз јасна правила игре, предвидиве привредне политике, без страха привредник­а да ће им неки „партијски друг“сутра узети посао брже би расла и продуктивн­ост, и запосленос­т, а било би и више нових предузећа У Србији је само мали број предузећа изграђених у социјализм­у трансформи­сан у нову привреду, у здрава приватна предузећа способна да се боре на глобалном тржишту, без ослањања на државне јасле или помоћ

 ??  ?? Оснивач Центра за високе економске студије ЦЕВЕС, чланица Високог саветодавн­ог одбора УН за економска и социјална питања, бивша гувернерка НБС и министарка у Влади Србије (више о теми www.ceves.org.rs)
Оснивач Центра за високе економске студије ЦЕВЕС, чланица Високог саветодавн­ог одбора УН за економска и социјална питања, бивша гувернерка НБС и министарка у Влади Србије (више о теми www.ceves.org.rs)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia