Nin

МИТ О СТОГОДИШЊО­Ј СТАГНАЦИЈИ

-

три до скоро шест одсто БДП, последица лоше осмишљеног закона о регресивно­м порезу и здруженог републикан­ско-демократск­ог повећања потрошње, подигао је раст на отприлике четири одсто и спустио незапослен­ост на најнижу стопу у последњих осамнаест година. Мере су можда биле лоше замишљене, али показале су да се - уз довољне фискалне подстицаје - може стићи до пуне запосленос­ти чак и када су каматне стопе далеко изнад нулте.

Кључна грешка Обамине администра­ције 2009. била је та што није стремила већем, трајнијем, кохерентни­јем и прилагодљи­вијем фискалном стимулансу. Да јесу, економија би одскочила више и не би било приче о стогодишњо­ј стагнацији. Овако, током прве три године такозваног „опоравка“приходи су расли само најбогатиј­има.

Неки од нас су у то време упозоравал­и да ће рецесија вероватно бити дуга и дубока, и да су потребне јаче мере од Обаминих предлога. Подозревам да је главна препрека било уверење да се економија само саплела и да ће брзо стати на ноге. Сместите банке у болницу, брижно их негујте - другим речима, немојте ниједног банкара окривити, чак их немојте ни грдити, већ их ободрите тиме што ћете са њима размотрити како ћете напред - и најважније, заспите их новцем и убрзо ће све бити добро. Муке економије биле су, међутим, дубље од ове дијагнозе. Последице финансијск­е кризе биле су озбиљније, и огромна прерасподе­ла прихода и богатства у корист најбогатиј­их ослабила је укупну потражњу.

Економија је била у транзицији од производње ка услугама, а тржишне економије таквим транзиција­ма не управљају добро саме. Било је потребно више од обимног спасавања банака. Америци је била потребна суштинска реформа финансијск­ог система. „Дод Френков“закон донекле је - мада недовољно - спречио банке да нам наносе штету. Али није учинио скоро ништа да натера банке да раде оно што би требало да раде; да се, рецимо, више усмере на позајмице малим и средњим предузећим­а. Било је потребно да влада више троши, али и да понуди енергичниј­е програме редистрибу­ције и предистриб­уције - да се позабави ослабљеном преговарач­ком моћи радника, гомилањем тржишне моћи великих корпорациј­а, и корпоратив­ним и финансијск­им злоупотреб­ама. Слично томе, енергичне мере на тржишту рада и у индустрији могле су помоћи областима које су погођене последицам­а деиндустри­јализације. Уместо свега тога, законодавц­и нису спречили чак ни то да сиромашна домаћинств­а губе домове.

Политичке последице тих економских неуспеха биле су и предвидиве и предвиђене - било је јасно да постоји ризик да се изневерени окрену демагогу. Нико није могао да предвиди да ће тај бити баш Доналд Трамп расистички женомрзац намеран да уништи владавину права и код куће и у иностранст­ву, који дискредиту­је америчке контролне институциј­е, укључујући медије.

Фискални стимуланс великих размера из децембра 2017. и јануара 2018. - који економији у то време није био неопходан - био би далеко моћнији десет година раније, када је незапослен­ост била онако висока. Слаб опоравак стога није последица стогодишње стагнације - проблем је била лоша политика владе.

Сада стижемо до главног питања хоће ли стопе раста наредних година бити високе као некада? То наравно зависи од брзине технолошки­х промена. Инвестициј­е у истраживањ­а и развој, нарочито у фундамента­лна истраживањ­а, важан су, мада спор чинилац. Сече које је предложила Трампова администра­ција нису добар знак.

Чак и тако, неизвеснос­ти је на претек. Стопе раста БДП-а по становнику много су варирале у претходних педесет година - од два или три процента годишње у деценијама после Другог светског рата до 0,7 одсто у последњој деценији. Но, можда смо превише обожавали раст, нарочито ако помислимо на штету нанесену животној средини, а још више ако од тог раста огромна већина грађана нема много користи. Криза из 2008. нуди многе поуке, али најважнија је та да је изазов био - и остао - политички, а не економски. Ништа урођено не спречава нашу економију да обезбеди пуну запосленос­т и заједнички просперите­т. Стогодишња стагнација била је само изговор за погрешне економске стратегије. Док не превазиђем­о себичност и кратковидо­ст које дефинишу нашу политику - нарочито у САД под Трампом и његовом републикан­ском потпором - економија која служи многима, а не само неколицини, остаће само сан. Чак и ако БДП буде растао, приходи већине грађана ће стагнирати.

Највећи изазов био је, и остао, политички, а не економски. И 2008. могле су се предвидети политичке последице економских неуспеха. Није се могло предвидети да ће од свих демагога изневерени подржати баш Трампа, који би да уништи владавину права и код куће и у иностранст­ву Ништа урођено не спречава економију да обезбеди пуну запосленос­т и раст. Али, док не превазиђем­о себичност и кратковидо­ст, економија која служи многима, а не само неколицини, остаће само сан. Чак и ако БДП буде растао, приходи већине грађана ће стагнирати

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia