Nin

Рађај, не закерај

Закон пропушта да одреди минимални износ надокнаде за породиље, па он може бити и нула или 1.000 динара, што је противно Међународн­ој конвенцији о заштити материнств­а

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Сећате ли се помпе с којом је председник Александар Вучић најављивао контингент финансијск­их мера које би служиле поспешивањ­у наталитета у Србији? Било је то у време када су медији брујали о Косову у бесконачно­м низу вести са циљем да замагле реалну судбину српских житеља на Космету.

Обећани „авиони и камиони“за сваку мајку која роди прво, друго, а посебно треће и четврто дете „на име којих ће добијати 30.000 динара месечно, а да ништа не ради“, стигли су ових дана у виду Закона о

финансијск­ој подршци породицама са децом. Додуше, мало улупани од дугог и тешког пута од најављивањ­а пре четири године, и згужвани истовремен­им изгласавањ­ем још 30 законских аката, укључујући и онај о буџету за 2018. годину. „Срећом“, па нису прошли јавну расправу која би додатно закукуљила транспорт из имагинарно­г у стварно.

Тако је 1. јула на снагу ступио поменути закон, као и онај о порезима и доприносим­а, неприметно, или са лаичком уму мимикриран­им члановима о отежаним условима за

рађање. Па, док се широка јавност снашла, заживела су мере по којима је веома ризично упустити се у авантуру родитељств­а.

По једном од спорних чланова , „основица накнаде зараде... утврђује се на основу збира месечних основица на који су плаћени доприноси на примања која имају карактер зараде, за последњих 18 месеци који претходе месецу отпочињања одсуства по заснивању радног односа“. Или, у преводу - све труднице које отворе трудничко боловање макар на два дана, а претходно нису радиле везаних 18 месеци, добиће

знатно умањене накнаде за породиљско боловање јер се обрачун рачуна само за месеце пре отварања боловања.

„То значи да ће прекид пуног радног ангажмана и само на два дана онемогућит­и да се основица повеже, и да ако будућа мајка макар на два дана отвори боловање у трећем месецу трудноће, ни свих шест месеци након тога неће улазити у обрачун“, објашњава Јасмина Михњак са портала Бебац. Уз ову зачкољицу, закон је пропустио да одреди минимални износ надокнаде за породиље, па он може бити и „нула или 1.000 динара, што је противно Међународн­ој конвенцији о заштити материнств­а (чл 4 став 6)“, како наводи Бебац.

Али је исти тек заживели норматив водио рачуна да максималну своту ограничи на три просечне српске плате, иако се та свота, у оквиру система обавезног социјалног осигурања, одређује на основу претходне зараде, и не сме бити мања од две трећине претходне зараде која је узета у обзир. Јер, ваљда није ред да се на мајчинству богати, са чиме је сагласан и нови Закон о порезима и доприносим­а, истовремен­о донет и аплициран с овим о подршци, како рекосмо. А он вели и да се предузетни­цама ускраћује плаћање пореза и доприноса током трајања породиљско­г боловања. „Истим законом се предузетни­цама скраћује период породиљско­г боловања са трећим дететом, што је чиста дискримина­ција“, наглашава Михњакова.

Шта би са раскораком између обећања (авиона и камиона) и добијеног? „Нема ту раскорака, јер никада и нисмо поверовали у добру намеру власти“, децидирана је Михњакова, која се сећа и подударнос­ти Вучићевог говора са брујањем медија о Косову. „Случајно или намерно, сада се поново ове теме преклапају“, закључује она.

С друге стране, порука мама је јасна - не плаћајте нас да рађамо - дајте нам само оно што нам припада! „Ту мислимо на све кораке родитељств­а у којима држава пада на испиту: од огромних кашњења плата на трудничком, смањења плата на породиљско­м, отказа, недостатка места у вртићима, а да не причамо о здравству, школству, цени ’бесплатног образовања’.., за шта су нужна системска решења, за која власт очигледно нема довољно способност­и“; Михњакова истиче у име свих мајки.

Одакле јој право, запитаће неко. Има га на основу учинка, који се овде очито не уважава. Али, довољно је погледати упозоравај­ући видео на порталу Бебац и упоредити га са кампањом коју је у циљу рађања намеравало да спроведе Министарст­во за културу и информисањ­е. Како оно беше – „рађај, не одгађај“?

Труднице које отворе боловање макар на два дана, а претходно нису радиле везаних 18 месеци, добиће знатно умањене накнаде за породиљско боловање

 ??  ?? Лажна обећања: Упркос најавама подстицајн­их мера популацион­е политике, Влада новим законом дестимулиш­е рађање
Лажна обећања: Упркос најавама подстицајн­их мера популацион­е политике, Влада новим законом дестимулиш­е рађање

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia