Nin

На трону са Сампрасом

ЂОКОВИЋ У АМЕРИЦИ СТИГАО СВОГ ИДОЛА

- М. Ловрић

Новак Ђоковић је освојио Отворено првенство САД у тенису победивши у финалу аргентинск­ог тенисера Хуана Мартина дел Потра без изгубљеног сета – 6:3, 7:6 (4), 6:3. Ђоковићу је то био трећи тријумф у Њујорку и четрнаести Гренд слем трофеј каријере, чиме се пробио на треће место вечите листе освајача таквих турнира у мушком синглу. То треће место дели са Питом Сампрасом, а више Гренд слем сребрнине имају само Роџер Федерер и Рафаел Надал, који су освојили двадесет, то јест седамнаест трофеја.

У седам мечева до пехара Ђоковић је противници­ма препустио само два сета – по један Мађару Мартону Фучовичу у првој и Американцу Тенису Сандгрену у другој рунди. Од треће рунде без добијеног сета рекет су полагали Ришар Гаске, Жоао Соуза, Џон Милман, Кеј Нишикори и популарни Делпо. Победама у Њујорку Ђоковић је такође скочио са шестог на треће место АТП листе.

„Човек учи у недаћама. Не желим да размишљам о некадашњем нивоу своје игре, јер осећам да сам на сасвим новом. Не желим да се поредим са овом или оном годином; свиђа ми се да будем где сам сада”, рекао је Ђоковић након финала. Хуан Мартин дел Потро био је џентлмен у поразу.

„Ђоковић је одиграо изванредан меч. Имао сам прилика у другом и трећем сету. Све сам време играо скоро најбоље што могу, и тражио директне поене и форхендима и бекхендима, али није ми успело јер је Ђоковић сваки пут то стизао. Он је велики шампион и драго ми је због њега.“Трофеј у женском синглу освојила је Наоми Осака, Јапанка са педесет одсто хаићанске крви. Први Гренд слем трофеј у синглу за Јапан Осака је освојила победивши Серену Вилијамс 6:2, 6:4, што би био подвиг и без чињенице да Осака пре турнира никада није била међу десет најбољих тенисерки света.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia