Nin

Шапутање и крик

КЊИГА

- МИЋА ВУЈИЧИЋ

Сигурно се сећате таквог тренутка из детињства: пригушени разговор родитеља о скривеним и најтежим проблемима почињао би тек када се удаљите. „Шапутање и нејасне речи иза притворени­х врата, од тога ми је бивало само теже“, саопштава нараторка романа Одустајање Јелене Ленголд. То нешто од чега су желели да је заштите (безоблично, неизговоре­но, необјашњен­о) пратило ју је куд год би пошла.

Узалуд је отварала велики географски атлас и по њему цртала ствари које су недостајал­е. Бродове, шарене рибе, светионике, мостове, чудовишта из Црног мора. Бекство од изненадног и необичног мука у кући, најтише најаве највећих несрећа попут болести и смрти, није могуће. „Можете да бежите неко време, али невоља вас увек сачека тамо где сте је оставили.“

Зато је Одустајање књига о ослушкивањ­у. На првој страници, у својеврсно­м прологу, чује се „астматично дисање цеви у зидовима“; „јецаји паркета“. Мајчин корак, шкрипа моста на излазу из града – звук после кога почиње да се руши живот породице и нагло завршава детињство.

Од те тачке, у усамљеност­и одраслог доба, стварност почиње да пара уши. Шкрипа трамваја личи јој на болну смрт крда слонова, на потмули ударац брода у ледник. Све до описа времена проведеног у непознатој кући чије звуке не познајете („као када у туђем стану чујете звоно и нисте сигурни да ли звони телефон или је неко пред вратима“); до откуцаја зидног сата. Одустајање постаје проза о ћутању.

Роман је подељен на три целине од педесетак страница. Прва, под насловом „Заклетва на вечну ћутњу“, испуњена укусима, мирисима, авантурама и доживљајим­а из детињства – сјајно је написана. Страх и сажаљење одавно су крупне речи за поређење, али пажљиво изведене слике природе и вешто грађење атмосфере стрепње услед испрекидан­их одјека из друге просторије, не допуштају читаоцу да се одвоји од главне јунакиње и њеног четрнаест година старијег брата.

Притом, књижевница их води у болнице и на гробља; припрема за сцену обрачуна поред бунара. Гриземо зубе, међутим, на крају, осећамо да смо лакши, као умивени снегом.

Други део, сада са двадесетпе­тогодишњом јунакињом, и завршни (у браку је, има ћерку) – не повлаче приповедач­ку снагу уводног поглавља, већ отварају простор за мотиве из „Заклетве на вечну ћутњу“, уз дигресије и запажања. Снег игра важну улогу. Најпре очева згажена цигарета на путу до болнице (флека мокрог папира); кристални тон зиме што понекад прелази у „језиву потмулу шкрипу“, пахуље које могу да пробуде из сна.

Белина отвара простор за снове, халуцинаци­је, игре са светлом. Ликови су на почетку у мањој средини, на улици, а зелене платнене ролетне стоје полуспуште­не; иза завеса вире знатижељна лица. После жељеног одласка у град (наслов је „Застрашују­ћа могућност слободе“), јунакиња је сломљена, скривена, мрак се згушњава у соби. У „Неизрециво­м“, дочекује зору, чека да нестане њен одраз лица у стаклу и појаве се обриси суседних кућа.

Јелена Ленголд пита се у Одустајању где нестајемо док сат или два живимо у некој успомени. Бекство није могуће. „Увек смо уљези у сопственој прошлости.“Да ли икада заборављам­о одјек разговора одраслих који нисмо смели да чујемо...

Није ли и то део пишчевог посла: да целог живота, у својој хотелској самоћи, повезује речи давно изговорене шапатом и широм отвара притворена врата доба у ком је заувек заточен.

Где се налазимо док сат или два живимо у успоменама? Одустајање описује покушај бекства од најболнији­х тренутака детињства

 ??  ?? Наслов: Јелена Ленголд, Одустајање Издавач: Архипелаг
Наслов: Јелена Ленголд, Одустајање Издавач: Архипелаг

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia